FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobici na američkim burzama nakon slabog početka godine

NEW YORK, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju dobrihtromjesečnih poslovnih izvješća korporacija, ulagači na američkimburzama u ponedjeljak su svojim kupovinama blago podigli cijenedionica, no pred kraj poslovanja ponovno su započeli prodaje.
NEW YORK, 11. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju dobrih tromjesečnih poslovnih izvješća korporacija, ulagači na američkim burzama u ponedjeljak su svojim kupovinama blago podigli cijene dionica, no pred kraj poslovanja ponovno su započeli prodaje.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,16 posto, na 10.621 bod. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,4 posto, završivši poslovanje na 2.097 bodova, ostvarivši prvi dobitak od početka godine nakon 6-dnevnog uzastopnog trenda pada.

Blagi dobici na cijenama dionica uslijedili su nakon slabog početka godine na Wall Streetu. Trgovci i tržišni stratezi navode dva razloga slabašnog ovogodišnjeg poslovanja burzi, i to uravnoteženje ulagačkih portfelja i programsko trgovanje, odnosno automatsko kupovanje i prodavanje blokova dionica prema unaprijed određenim parametrima kao što su cijena ili vrijeme trgovanja. U ponedjeljak poslijepodne upravo je takav val računalne prodaje izbrisao dio dobitaka ostvarenih tijekom ranije trgovine.

"Interesantno je kako su na tržištu većinu dana rasle cijene dionica unatoč snažnim cijenama nafte, a kad su se cijene nafte pred kraj poslovanja počele spuštati, taj trend pratile su i dionice, iako bi normalno bilo da su nastavile rasti", kazao je Tom Schrader, direktor brokerske tvrtke Legg Mason Wood Walker. On smatra da je za to najviše odgovorno upravo automatsko trgovanje.

Ulagači su usredotočeni na korporativne zarade u posljednjem lanjskom tromjesečju, a prva izvješća očekuju se već ovoga tjedna. "Ovo zovemo uobičajenim entuzijastičkim raspoloženjem uoči sezone objave poslovnih izvješća", kazao je Ned Riley, čelnik istraživanja pri State Street Golbal Advisorsu. Zarade tehnoloških kompanija poput Intela i Applea ovoga bi tjedna trebale dati prilično dobar uvodi u zdravlje tehnološkog sektora.

Nakon završetka poslovanja burzi najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o padu dobiti u zadnjem lanjskom tromjesečju, uslijed pada tečaja dolara i viših energetskih troškova. To je cijene njegovih dionica spustilo u elektroničkoj trgovini za otprilike jedan posto.

Na europskim burzama u ponedjeljak su zabilježeni gubitci, predvođeni padom cijena dionica Deutsche Telekoma. Londonski Ftse indeks izgubio je 0,3 posto na vrijednosti, pa iznosi 4.840 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,2 posto, na 4.307 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙