FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pfizer predvodio rast cijena američkih blue-chip dionica

NEW YORK, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jonesindeks završio je poslovanje u utorak na najvišoj razini u proteklihtri i pol godine, potaknut oporavkom dionica farmaceutskog divaPfizera.
NEW YORK, 22. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Njujorški Dow Jones indeks završio je poslovanje u utorak na najvišoj razini u proteklih tri i pol godine, potaknut oporavkom dionica farmaceutskog diva Pfizera.

Na zatvaranju burze njegova vrijednost dosegnula je 10.759 bodova, najviše od lipnja 2001. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je nešto više od jedan posto, na 2.150 bodova.

Pfizerove dionice ojačale su gotovo tri posto nakon što je istraživanje provedeno među oboljelima od Alzheimerove bolesti umanjilo zabrinutosti ulagača da će američki regulatori prisiliti tu kompaniju na povlačenje s tržišta njezina lijeka za artritis Celebrexa. U petak je dionica Pfizera potonula zbog takvih špekulacija čak 11 posto.

Snažno je poskočila i cijena dionica vodećeg svjetskog proizvođača čipova Intela, i to 3,5 posto budući im je Lehman Brothers podigao investicijski rejting. Intel je za sobom povukao i ostale tehnološke dionice.

Ojačale su i dionice transportnih kompanija, u prosjeku za 4,4 posto, te su na najvišim razinama od veljače 2000., kako kompanije povećavaju svoje procjene poslovnih rezultata u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju.

"Imali smo snažan dan, nastavak trenda koji smo bilježili cijelo posljednje tromjesečje", rekao je John Forelli, potpredsjednik Indepedence Investmenta. Riječ je o sezonskoj kupovini. Dionice tipično poskupljuju krajem prosinca u tzv. "Santa uzletu", a zatim padaju u posljednjih pet dana prije završetka godine te prva dva u siječnju.

Na europskim burzama vrijednosti indeksa tek su blago porasle tijekom sve slabije trgovine kako se približavaju božićni blagdani. Londonski Ftse indeks porastao je svega 0,04 posto, na 4.733 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,07 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.214 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙