FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke blue-chip dionice blago ojačale, tehnološke oslabile

NEW YORK, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američke blue-chipdionice u ponedjeljak su blago ojačale kako su cijene nafte ponovnooslabile, umanjivši zabrinutosti oko negativnog utjecaja visokihenergetskih troškova na korporativne zarade, no korekcija cijenadionica tehnološke tvrtke Symantec srušila je vrijednosti Nasdaqindeksa.
NEW YORK, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u ponedjeljak su blago ojačale kako su cijene nafte ponovno oslabile, umanjivši zabrinutosti oko negativnog utjecaja visokih energetskih troškova na korporativne zarade, no korekcija cijena dionica tehnološke tvrtke Symantec srušila je vrijednosti Nasdaq indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,1 posto, na 10.661 bod. Tehnološki Nasdaq istodobno je potonuo 0,3 posto, na 2.127 bodova.

"Kako se bliži kraj godine, ulagači zadržavaju dah i pokušavaju sačuvati dobitke koje su ostvarili na dionicama", opisao je raspoloženje na tržištu Jim Fehrenbach, čelnik trgovine dionicama pri brokerskoj tvrtki Piper Jaffray. "Nitko ne želi prodavati", dodaje on.

Jačanje blue-chip dionica potaknulo je spuštanje cijena nafte na američkom tržištu za više od jedan dolar, na 45,64 dolara za barel, kako se pokazalo da je najavljeno hladnije vrijeme na sjeveroistoku SAD-a bilo kratkoga daha. Najviše su dobile na vrijednosti cijene dionica industrijskih konglomerata, senzitivnih na energetske troškove. Dionica Honeywell Internationala tako je poskupjela gotovo jedan posto, kao i Caterpillara.

No, tehnološke dionice bile su na udaru prodaja, predvođene dionicom Symanteca, koja je potonula pet posto, povrh već zabilježenog gubitka od nekih 20-tak posto, nakon prošlotjedne najave sporazuma o kupovini Veritas Software Corpa.

Intenzivirane aktivnosti spajanja i akvizicija potaknule su u ponedjeljak na europskim burzama rast cijena dionica. Londonski Ftse indeks porastao je 0,7 posto, na 4.731 bod. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.211 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙