FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki burzovni indeksi na najnižim ovogodišnjim razinama

NEW YORK, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi porast energetskihtroškova koji će zasigurno smanjiti korporativne zarade u četvrtak jepritisnuo američke burze, spustivši vrijednosti indeksa na najnižerazine od početka godine.
NEW YORK, 14. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Novi porast energetskih troškova koji će zasigurno smanjiti korporativne zarade u četvrtak je pritisnuo američke burze, spustivši vrijednosti indeksa na najniže razine od početka godine.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je više od jedan posto, na 10.505 bodova, najnižu vrijednost u zadnjih pet tjedana. Za toliko je potonuo i tehnološki Nasdaq, na 2.070 bodova, te je na najnižoj razini u protekla dva mjeseca.

Cijene nafte rastu već treći dan uzastopno, premašivši u četvrtak 48 dolara po barelu uslijed prognoza o zahlađenju na sjeveroistoku SAD-a. Poskupljenje nafte obično pritišće cijene dionica, posebice industrijskih kompanija.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica najvećeg svjetskog proizvođača vozila General Motorsa, oslabivši 2,8 posto, budući je najavio ove godine nižu zaradu zbog porasta troškova zdravstvenog osiguranja djelatnika za milijardu dolara. Taj proizvođač snizio je i svoje dugoročne procjene profita. Spustila se oštro i dionica najveće američke telekom kompanije Verizona, za tri posto, budući su joj analitičari snizili procjene zarade.

"Mislim da se fokus tržišta ponovno preusmjerava na makroekonomska pitanja. Ponovno su ojačale cijene energenata, i vjerojatno idu prema 55 dolara po barelu", kazala je analitičarka Bessemer Trusta, Christine Callies.

Veći od očekivanja porast prometa u maloprodaji u SAD-u tijekom prosinca dao je poticaja kupovini dionica maloprodajnih kompanija. Američka vlada objavila je da je promet uvećan 1,2 posto.

Nakon četiri dana gubitaka, europske burze ponovno su pozitivno poslovale. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,4 posto, na 4.800 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,08 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.212 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙