FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slab početak godine na američkim burzama

NEW YORK, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Prvi dan poslovanjaameričkih tržišta dionica u 2005. rezultirao je padom vrijednostiburzovnih indeksa nakon razočaravajućih procjena rasta zaposlenosti uSAD-u i podatka o ulaganjima u građevinarstvu.
NEW YORK, 4. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Prvi dan poslovanja američkih tržišta dionica u 2005. rezultirao je padom vrijednosti burzovnih indeksa nakon razočaravajućih procjena rasta zaposlenosti u SAD-u i podatka o ulaganjima u građevinarstvu.

Njujorški Dow Jones indeks u ponedjeljak je poslovanje završio na 10.729 bodova, oslabjevši 0,5 posto. Tehnološki Nasdaq spustio se nešto više od jedan posto, na 2.152 boda.

Prošlu godinu tržišta dionica završila su s dobitkom, ponajviše zahvaljujući uzletu cijena nakon američkih predsjedničkih izbora u studenome. Njujorški Dow Jones godinu je završio s dobitkom od 3,2 posto na vrijednosti, a Nasdaq čak 8,6 posto.

No, najnoviji gospodarski pokazatelji ponešto su razočarali ulagače te potaknuli zabrinutosti oko daljnjeg snažnog gospodarskog rasta. Iako je indeks industrijske aktivnosti u SAD-u ojačao sa 57,8 bodova zabilježenih u studenome na 58,6 bodova u prosincu, u njemu sadržan indeks zaposlenosti smanjen je na najnižu razinu u 14 mjeseci. Ujedno je objavljen i neočekivani pad ulaganja u građevinarstvu u studenome, za 0,4 posto.

"Tržište je uračunalo u cijenu dionica prilično zdrav gospodarski rast i zarade za 2005. Sada smo u situaciji da je ono prilično senzitivno na bilo kakve negativne vijesti", ocijenio je Gordon Fowler, iz Glenmede Trust Company.

Takvi podaci pritisnuli su dionice proizvođača građevinske opreme Caterpillara, za 2,5 posto, te Cumminsa za 1,8 posto. Zbog nastavljenog spuštanja cijena nafte, pak, smanjena je i cijena dionica naftnih kompanija i to od 1,3 do čak tri posto.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su u ponedjeljak najviše razine u zadnje gotovo dvije i pol godine, potaknute ponajviše skokom cijena dionica proizvođača vozila uslijed podatka o snažnom rastu njihove prodaje u prosincu. Frankfurtski DAX ojačao je 0,8 posto, na 4.291 bod. Londonska burza nije radila zbog nacionalnog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙