FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moguć rast kamatnih stopa pritisnuo američka tržišta dionica

NEW YORK, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Minutu nakon što je izameričke središnje banke Fed u utorak priopćeno da su kamatne stopepreniske da bi obuzdale inflaciju, cijene dionica na burzama oštro supale.
NEW YORK, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Minutu nakon što je iz američke središnje banke Fed u utorak priopćeno da su kamatne stope preniske da bi obuzdale inflaciju, cijene dionica na burzama oštro su pale.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je 0,9 posto, na 10.630 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je više od dva posto, na najnižu razinu u proteklih mjesec dana, 2.107 bodova. Od posljednjeg dana trgovanja u 2004. vrijednost Dow Jonesa spustila se 1,4 posto, a Nasdaqa čak 3,1 posto.

Vijeće Fed-a za operacije na otvorenom tržištu u utorak je priopćilo da su nedavna deprecijacija dolara na valutnim tržištima, visoki energetski troškovi te moguće usporavanje rasta produktivnosti faktori koji bi mogli povećati inflatorne pritiske. Tržišta dionica uobičajeno na opasnost od inflacije reagiraju povlačenjem kapitala iz dionica, jer to znači veće izglede za daljnjim rastom kamatnih stopa, koje narušavaju korporativne zarade.

"Ovakvo priopćenje Fed-a implicira rast kamatnih stopa u kratkom roku, a većina tržišnih sudionika bila je uvjerena da Fed na idućem zasjedanju neće dizati kamatne stope", kazao je Marc Pado, strateg pri Cantor Fitzgeraldu.

Dodatno je ulagače oneraspoložio i skok cijena nafte te pad cijena tehnoloških dionica, nakon što su brokerske tvrtke snizile investicijski rejting dionici Internet maloprodajne tvrtke Amazon.coma i proizvođača računala Della. Dionica Amazona potonula je čak 5,4 posto, a Della tri posto.

Nasuprot tome, dionica proizvođača baterija Rayovac skočila je za više od 17 posto, pošto je objavio da će kupiti United Industries Corp, za 537 milijuna dolara.

Na europskim burzama dionice su jučer dostigle novu najvišu razinu u zadnjih dvije i pol godine, ponajviše zahvaljujući proizvođačima lijekova Elan i Shire Pharmaceuticals. Londonski Ftse indeks porastao je 0,7 posto, na 4.847 bodova, dosegnuvši tijekom poslovanja i najvišu razinu od lipnja 2002. od 4.851 bod. Frankfurtski DAX gotovo se i nije mijenjao, te iznosi 4.290 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙