FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi dobitak na vrijednosti Dow Jonesa u ovoj godini

NEW YORK, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica učetvrtak su porasle po prvi puta ove godine budući da su ulagači biliohrabreni na kupovine jačanjem tečaja dolara i porastom prometa umaloprodaji tijekom prosinca.
NEW YORK, 7. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u četvrtak su porasle po prvi puta ove godine budući da su ulagači bili ohrabreni na kupovine jačanjem tečaja dolara i porastom prometa u maloprodaji tijekom prosinca.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,24 posto, na 10.622 boda. Tehnološki Nasdaq istodobno je oslabio 0,06 posto, na 2.090 bodova.

Vrijednost Dow Jonesa u proteklih je šest dana trgovanja padala, što je najduže razdoblje njegova negativnog poslovanja od srpnja 2002. Nasdaq je bilježio gubitke pet dana, što je najduže razdoblje od kolovoza lani.

Promjeni trenda u cijenama blue-chip dionica pomoglo je jačanje tečaja dolara, jer snažnija zelena valuta ohrabruje investicije u američku imovinu. Tečaj eura u tjedan dana izgubio je pet centi prema dolaru.

Kupovine u posljednji trenutak pred Božić pomogle su ostvarenju većeg prometa u maloprodaji tijekom prosinca. Najveći američki maloprodajni lanac Wal-Mart izvijestio je o postignutom prometu na gornjoj granici njegovih predviđanja. Dionica mu je stoga ojačala 1,4 posto.

"Oporavili smo se od trenda klizanja cijena u zadnjih nekoliko dana. Ulagači su pomalo iznenađeni kako je tržište krenulo ove godine. Uz malo novih vijesti iz korporacija, u žiži pozornosti je podatak o američkoj zaposlenosti, koji očekujemo u petak", ocijenio je raspoloženje na tržištu Giri Cherukuri, iz Oakbrook Investmenta. Ekonomisti očekuju da će najnoviji podatak pokazati skok novih radnih mjesta u prosincu za 177.000.

Predvođeni cijenama bankarskih dionica u četvrtak su ojačali i europski burzovni indeksi. Londonski Ftse indeks dobio je 0,4 posto na vrijednosti, te iznosi 4.824 boda. Frankfurtski DAX porastao je jedan posto, na 4.300 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙