FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena američkih dionica

NEW YORK, 31. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkihblue-chip dionica pale su u četvrtak pod utjecajem smanjenog obujmatrgovanja, mješovitih podataka iz američkog gospodarstva, teslabljenja dionica proizvođača čelika.
NEW YORK, 31. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih blue-chip dionica pale su u četvrtak pod utjecajem smanjenog obujma trgovanja, mješovitih podataka iz američkog gospodarstva, te slabljenja dionica proizvođača čelika.

Njujorški Dow Jones spustio se 0,27 posto, na 10.800 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks ojačao je tek 0,06 posto, dosegnuvši 2.178 bodova. Dow Jones je od početka godine ojačao 3,3 posto, a Nasdaq 8,7 posto.

Među gubitnicima našle su se dionice proizvođača čelika, predvođene američkim kompanijama Nucor Corp. i United States Steel, zbog strahovanja ulagača da bi usporavanje potražnje iz Kine moglo sniziti cijene. Dionice Nucora potonule su 6,4 posto, a US Steela za 5,5 posto.

Na vrijednosti su izgubile i dionice najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, za 1,4 posto, nakon što je Lehman Brothers snizio procjene njegove zarade za četvrto tromjesečje i za 2005., obrazloživši takav potez višim troškovima i slabljenjem dolara.

Oslabila je i dionica farmaceutskog diva Pfizera, oko jedan posto, nakon loših vijesti u tisku vezanih za njegov lijek Celebrex.

Na tržištu se trguje dionicama u malenom obujmu zbog odlaska brojnih tržišnih sudionika na odmor. "Slabo trgovanje znači da što god ulagači poduzmu, tržište se pokrene više nego što bi to inače bio slučaj", kazao je ekonomski analitičar Milton Ezrati iz Lord Abbett & Co.

Europski indeksi zabilježili su ograničeni rast pod utjecajem slabljenja dionica naftnih kompanija zbog pada cijena nafte. Londonski Ftse indeks blago je porastao, dosegnuvši 4.820 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,2 posto, na 4.256 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙