FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica naameričkim tržištima u srijedu su blago pale pod utjecajem rasta cijenanafte iznad 43 dolara po barelu i vijesti da Kina planira obuzdatipregrijani rast svojeg zrakoplovnog sektora, što je pogodilo dionicepripadnika te industrije poput proizvođača zrakoplova Boeinga.
NEW YORK, 30. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na američkim tržištima u srijedu su blago pale pod utjecajem rasta cijena nafte iznad 43 dolara po barelu i vijesti da Kina planira obuzdati pregrijani rast svojeg zrakoplovnog sektora, što je pogodilo dionice pripadnika te industrije poput proizvođača zrakoplova Boeinga.

Dow Jones indeks se spustio 0,23 posto, na 10.829 bodova. Tehnološki Nasdaq indeks oslabio je blagih 0,01 posto, na 2.177 bodova. Pad vrijednosti najznačajnijih američkih burzovnih indeksa uslijedio je samo dan nakon što su dosegnuli nove najviše razine od početka godine.

Obujam trgovanja bio je malen obzirom da je velik broj tržišnih sudionika otišao na odmor. "Mnogih nema ovoga tjedna pa ne treba puno da se tržište pokrene u ovom ili onom smjeru. U utorak smo zabilježili značajan rast pa nam to daje malo prostora za povlačenje", kazao je Evan Olsen, čelnik trgovine dionicama pri Stephensu Inc.

Cijene nafte zabilježile su rast drugi dan zaredom, nakon eksplozije automobila-bombe u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu i izvješća američke vlade o novom smanjenju zaliha lož-ulja. Više cijene nafte pogađaju dionice jer mogu oslabiti dobiti kompanija i osobnu potrošnju.

"Vijesti o eksploziji u Saudijskoj Arabiji, povrh najnovijeg izvješća o padu američkih zaliha nafte, potaknule su veliki skok cijena nafte", ukratko je ocijenio John Caldwell, glavni ulagački strateg u McDonald Financial Group.

Dionice zrakoplovne i vojne industrije pogodila je vijest iz Kine koja je objavila da neće odobriti nove kupovine zrakoplova u 2005. kako bi obuzdala rast svog zrakoplovnog sektora. Po gubitcima su predvodile dionice Boeinga, oslabivši za 2,2 posto. Oslabile su i dionice kompanije United Technologies, koji opskrbljuje Boeing motorima za zrakoplove, nekih 0,7 posto, te Honeywell Internationala, najvećeg svjetskog proizvođača elektronike za pilotske kabine, za jedan posto. Nekih 2,7 posto potonule su i dionice Lockheed Martina.

Cijene europskih dionica nakon dosezanja najviših razina u zadnjih 29 mjeseci na zatvaranju su neznatno promijenjene. Hvatajući korak s drugim svjetskim tržištima, londonsko je tržište zabilježilo rast indeksa Ftse za 0,45 posto, na 4.819 bodova, dok je vrijednost frankfurtskog DAX-a pala za 0,33 posto, na 4.247 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙