FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 3. prosinca 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijet do 14,30 sati.

ZAGREB/LUXEMBOURG - Hrvatska je u listopadu u društvu Mađarske i Italije prednjačila padom proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda među članicama Europske unije, pokazale procjene europskog statističkog ureda. U eurozoni su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda umanjene u listopadu za 0,5 posto na mjesečnoj razini. U 28 članica EU-a umanjene su za 0,6 posto. U rujnu su pak proizvođačke cijene industrijskih proizvoda uvećane za 0,2 posto u eurozoni i za 0,1 posto u EU. Prema dostupnim podacima, najizrazitiji pad ukupnog indeksa proizvođačkih cijena na mjesečnoj je razini zabilježen u Hrvatskoj, Italiji i Mađarskoj (po 1,3 posto), te Danskoj (1,1 posto). Više cijene bilježe Estonija i Cipar (po 0,2 posto), te Švedska (za 0,1 posto), dok su u Irskoj cijene stagnirale. Ako se izuzme energetski sektor, cijene su u listopadu pale za 0,1 posto i u eurozoni i u EU28. U energetskom su sektoru niže za 1,4 posto u eurozoni, te za 1,6 posto u EU. Na godišnjoj su razini ukupne proizvođačke cijene industrijskih proizvoda pale u listopadu za 1,4 posto u eurozoni, te za 1,1 posto u EU. Najveći je pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je na Cipru (4,0 posto), u Bugarskoj (3,9 posto), Nizozemskoj (3,7 posto) i Hrvatskoj (3,0 posto).

ZAGREB - Očekuje se da će ove godine globalne isporuke osobnih računala zabilježiti najveći pad u povijesti praćenja tog pokazatelja, pokazuje istraživanje International Data Corporation (IDC). Prodaja PC-ja smanjit će se ove godine 10,1 posto, procjenjuje IDC, kako prenosi BBC. Dosad su očekivali 9,7-postotni pad. Prodaja pada šest tromjesečja zaredom a pritišću je ponajprije sve popularniji tableti i pametni telefoni. "Možda je glavni razlog za zabrinutost kada je u pitanju buduća potražnja za osobnim računalima što zapravo i nema razloga za zamjenu postojećeg računalnog sustava", upozorava u priopćenju viši znanstveni analitičar IDC-a Jay Chou. Pad prodaje nastavit će se i iduće godine, iako nešto sporijim ritmom, procjenjuju u IDC-u. Još u srpnju kompanija je očekivala kakvo-takvo poboljšanje u drugoj polovici godine ali su u međuvremenu promijenili mišljenje. Objasnili su da je zanimanje za osobna računala i dalje ograničeno "pa nema previše naznaka pozitivnog rasta, ako se izuzme zamjena postojećih sustava". Jedino i ključno područje na kojima se bilježio rast bila su do sada tržišta u razvoju, gdje je u međuvremenu prema IDC-ovim spoznajama također počeo slabiti interes i isporuke će vjerojatno padati početkom iduće godine.

MADRID - Broj registriranih nezaposlenih građana u Španjolskoj pao je u studenom prvi puta otkada je 1997. uveden važeći sustav praćenja tog podatka, pokazali su danas objavljeni podaci ministarstva rada. Broj nezaposlenih smanjen je u studenom za 2.475 u odnosu na prethodni mjesec. Taj je podatak dodatna potvrda da se španjolsko gospodarstvo oporavlja od recesije koja je trajala više od dvije godine i završila je tek u trećem tromjesečju ove godine. Nezaposlenost je i dalje na visokoj razini i bez posla je oko 4,8 milijuna građana, odnosno oko 26 posto ukupne radne snage. Višu stopu nezaposlenosti u eurozoni ima samo Grčka. Inače je u jesenjim mjesecima uobičajen rast broja nezaposlnih, s obzirom na završetak turističke sezone. U ministarstvu rada navode da iza manjeg broja nezaposlenih stoje nova radna mjesta u građevinarstvu i industriji.

TOKIO - Japan će ovaj tjedan sastaviti paket poticajnih mjera vrijedan oko 5.400 milijardi jena (53 milijarde dolara) kako bi ojačao gospodarstvo uoči podizanja stope PDV-a u travnju iduće godine, doznaje se u utorak iz upućenih izvora. Sastavljanje paketa zatražio je u listopadu premijer Shinzo Abe, a vrijednost mjera kretat će se u rasponu od 5.400 do 5.500 milijardi jena, kazali su neimenovani izvori za Reuters. Ministri u vladi kazali su njegova vrijednost ne bi smjela biti manja od 5.000 milijardi jena kako bi amortizirao udarac koji će viša stopa PDV-a nanijeti gospodarstvu. Stopa PDV-a bit će u travnju podignuta sa sadašnjih pet na osam posto, u sklopu nastojanja vlade u Tokiju da obuzda ogromni javni dug. Vlada će sastaviti "djelotvoran" paket čija će vrijednost "premašiti 5.000 milijardi jena koliko god to bude moguće", kazao je Yasuhiro Hanashi, parlamentarni tajnik za financije na skupu Liberalno-demokratske stranke. Vlada će donijeti odluku o mjerama u četvrtak, no točan iznos neće biti objavljen dok vlada ne predloži rebalans proračuna 12. prosinca, rekao je izvor.

HONG KONG - Kineski juan u listopadu se probio na mjesto druge najviše korištene valute u financiranju trgovine, iza vodeće američke valute, potisnuvši euro na treće mjesto, pokazali su najnoviji podaci organizacije SWIFT. Tržišni udio juana korištenog u financiranju trgovine, odnosno u akreditivima i naplati, uvećan je tako na 8,66 posto u ovogodišnjem listopadu, nasuprot 1,89 posto u siječnju 2012. Vodeća valuta u svijetu i dalje je dolar, s udjelom od čak 81,08 posto, objavila je danas ta organizacija za globalne transakcijske usluge. Pet zemalja koje su u listopadu u financiranju trgovine najviše koristile kinesku valutu su Kina, Hong Kong, Singapur, Njemačka i Australija, navodi se u priopćenju. "Juan je nedvojbeno među vodećim valutama za financiranje trgovine na globalnoj razini, a osobito u Aziji", kazao je Franck de Praetere, čelnik SWIFT-ovog odjela za plaćanja i trgovinska tržišta u azijsko-pacifičkom području. Na globalnoj razini juan je u listopadu zadržao 12. mjesto po korištenju u plaćanjima, s tim da je njegov udio blago smanjen na mjesečnoj razini i iznosio je 0,84 posto. U rujnu je iznosio 0,86 posto.

LJUBLJANA - Indeks dionica biranih poduzeća najviše kotacije na Ljubljanskoj burzi u utorak je pao za 1,82 posto, a drugi dan za redom strmoglavo je opet pala dionica Mercatora. Indeks SBI Top trgovanje na burzi završio je u utorak s vrijednošću 624,25, što je 1,82 posto manje od ponedjeljka. Dionica Mercatora izgubila je 15 posto i njome se na završetku trgovalo po cijeni od 58 eura za dionicu. To je više nego dvostruko manje od cijene koju su za dionicu kupoprodajnim ugovorom s većinskim vlasnicima Mercatora u lipnju ove godine dogovorili predstavnici koncerna Agrokor, a slovenski mediji ocjenjuju pad burzovne cijene naznakom nepovjerenja vlasnika dionica da će ugovor biti realiziran. Vrijednost je za 1,75 posto izgubila u utorak i dionica Telekoma Slovenije, dionica farmaceutske tvrtke Krka izgubila je 0,85, a energetske kompanije Petrol 0,82 posto, dok su manji porast imale dionice osiguravatelja Pozavarovalnice Sava i koncerna Gorenje.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi pali jer ulagači ne pronalaze razloga za kupnju dionica, nakon osam tjedana neprestanog rasta njihovih cijena, a pod najvećim su se pritiskom našli trgovački i rudarski sektor. Dow Jones oslabio je 0,48 posto, na 16.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,27 posto, na 1.800 bodova, a Nasdaq indeks 0,36 posto, na 4.045 bodova. Institut za menadžere nabave izvijestio je jučer da je njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u studenome porastao na 57,3 boda, najvišu razinu od travnja 2011. Objavljeno je, također, da je potrošnja u građevinskom sektoru u listopadu porasla 0,8 posto, najviše od svibnja 2009. Premda ti podaci ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, ulagačima to nije bio dovoljan poticaj za kupnju dionica, nakon osam tjedana neprestanog rasta cijena, tijekom kojih su Dow Jones i S&P 500 dosegnuli rekordne razine, dok se Nasdaq indeks, po prvi puta nakon 13 godina, probio iznad 4.000 bodova. Pod najvećim se pritiskom našao rudarski sektor zbog oštrog pada cijena plemenitih metala. Cijena zlata potonula je jučer 2,6, a srebra 4,2 posto.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše da bi američki Fed mogao smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo, dok je dolar zbog toga ojačao. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,6 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Šangaju. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pali su između 0,1 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto. Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, dok su podaci o jačanju američkog gospodarstva izazvali bojazan da će Fed smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica prije nego što se mislilo. Ti programi, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙