FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice predvodile pad na europskim tržištima

Autor: mpuk
LONDON7FRANKFURT/PARIZ, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Rudarske dionice predvodile su u ponedjeljak pad cijena na europskim tržištima, potaknut pojačanom zabrinutošću investitora zbog stanja u kineskom bankovnom sustavu i globalnih gospodarskih izgleda.

Londonski FTSE pao je 1,82 posto na 6.047 bodova a frankfurtski DAX za 1,15 posto na 7.699 bodova. Najveći je gubitnik bio pariški CAC, koji je bio u minusu dva posto i iznosio 3.584 boda.

Rast vrijednosti europskih dionica posustao je a prinosi na obveznice počeli su rasti otkad je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke signalizirao da će Sjedinjene Američke Države u drugoj polovini godine vjerojatno početi ukidati monetarne poticaje za gospodarstvo.

"I dalje očekujemo niske povrate na dionice u doglednoj budućnosti ... Investitorima nedostaju dobri trendovi na makro i mikro razinama", objavio je CROCI tim Deutsche Banka.

Procjenjuju da će rast prinosa na obveznice i dalje negativno djelovati na robe i tržišta u nastajanju, ali i dalje očekuju rast cijena dionica u srednjoročnoj perspektivi.

Rudarske dionice oslabile su nakon pada cijena bakra na najnižu razinu u 21 mjesec, što trgovci obrazlažu strahom od slabe potražnje i u narednom razdoblju, zbog zabrinutosti za rast i nestašice kredita u Kini. Zbog problema na kineskom tržištu kredita Goldman Sachs je snizio prognozu kineskog rasta u ovoj i idućoj godini.

Kineska središnja banka objavila je danas da je ukupna likvidnost financijskog sustava zadovoljavajuća, nakon što su kamate na kretkoročne pozajmice prošlog tjedna dosegnule neuobičajeno visoke razine jer su komercijalne banke srezale kreditiranje na međubankovnom tržištu.

"Aktualna nestašica novca na međubankovnom tržištu šalje snažan politički signal da se snažan rast kredita u dosadašnjem dijelu godine vjerojatno neće nastaviti", objavio je Goldman Sachs.

Rudarske kompanije, koje se oslanjaju na snažnu potražnju iz najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oslabile su u prosjeku 1,6 posto.

Cijene dionica Kazakhmysa pale su 8,4 posto nakon što je potvrdio oko tri milijarde funti vrijednu ponudu za ENRC, u kojem već ima značajan dionički udio.

Pad cijena dionica i rast prinosa na obveznice ponovo su pritisnuli financijske dionice pa je tako Aberdeen Asset Management izgubio na vrijednosti 2,2 posto. Cijene dionica Erste Group Bank pale su za 8,9 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,26 posto na 13.062 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙