FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači strahuju za monetarne poticaje, burzovni indeksi pali

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Zabrinutost da bi u prvom redu američka središnja banka još ove godine mogla smanjiti program poticajnih mjera za gospodarstva spustila je u četvrtak europske burzovne indekse a među najvećim je gubitnicima bio financijski sektor.

Londonski FTSE pao je 0,71 posto na 6.254 boda, frankfurtski DAX za 1,26 posto na 8.040 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,63 posto i iznosio 3.769 bodova.

Među najvećim je gubitnicima bio financijski sektor, uključujući osiguravatelje, upravitelje imovinom i bane, koji su u prosjeku oslabili 1,1 posto.

Na tržište su utjecala pojačana očekivanja da će američki Fed ove godine ograničiti mjesečni priljev jeftinog novca.

Prijetnja viših prinosa na obveznice, posebice u gospodarstvima u nastajanju, zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu odrazila se na financijski sektor s obzirom na njegovu izloženost tržištima obveznica.

Cijene dionica Aberdeen Asset Managementa pale su četiri posto.

"S obzirom na sadašnje stanje u gospodarstvu, među dužnosnicima se pojavila nelagoda zbog rasta cijena financijske imovine, pa su usmjerili pozornost na mogućnost postupnog ukidanja kvantitativnog ublažavanja", rekao je Ronald Doeswijk, glavni strateg u tvrtki Robecco.

"Stoga očekujem da će ubuduće signalizirati da je situacija još uvijek mješovita i da su još uvijek neutralni (u pogledu kvantitativnog ublažavanja), što bi moglo smanjiti nervozu na financijskim tržištima", kazao je Doeswijk. Slabi gospodarski podaci i nedostatak inflatornih pritisaka trebali bi odvratiti Fed od povlačenja poticaja prije kraja godine, procjenjuje.

Ulagači očekuju tijekom dana objavu američkih podataka o maloprodaji i tjednih podataka o zaposlenosti. Bilo kakav znak snage gospodarstva povećat će mogućnost ranijeg povlačenja poticaja.

Cijene dionica banke Royal Bank of Scotland pale su za 5,8 posto nakon što je najavila odlazak izvršnog direktora Stephena Hestera.

Nervozu na tržištu je dodatno povećala politička nestabilnost u Grčkoj, gdje je započeo opći štrajk zbog "iznenadnog gašenja" državne televizije ERT.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 6,35 posto na 12.445 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙