FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 31. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u petak, pogođene dobitonosnim prodajama, pri čemu ulagači pozorno prate pokazatelje iz Sjedinjenih Država kako bi procijenili opravdavaju li smanjenje poticajnih mjera za gospodarstvo.

Londonski FTSE pao je 0,94 posto na 6.597 bodova, frankfurtski DAX za 0,71 posto na 8.341 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,67 posto i iznosio je 3.966 bodova.

Analitičari ističu da će dionice vjerojatno još neko vrijeme biti tražene, odnosno sve dok su gospodarski pokazatelji dovoljno slabi da opravdaju nastavak poticajnih mjera iz središnjih banaka, inače ključnog pokretača rasta na tržištu u posljednjih godinu dana.

Američka je vlada jučer blago naniže revidirala procjenu o rastu BDP-a u prvom tromjesečju, s 2,5 na 2,4 posto, dok je nezaposlenost porasla.

"Svjedočimo klasičnom primjeru povlačenja (na tržištima), nema razloga vjerovati da je rast iscrpljen", rekao je Christopher Potts iz tvrtke CA Cheuvreux.

Dobitonosne prodaje zabilježene su u svim sektorima.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se Telecom Italia, koji je izgubio na vrijednosti 4,3 posto nakon što je poduzeo prvi korak prema izdvajanju poslovanja s fiksnim mrežama.

Na širem tržištu fokus je bio na američkim podacima, uključujući pokazatelj raspoloženja i inflaciju. Ulagači su u potrazi za naznakama koje bi pokazale je li najveće svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da središnja banka počne postupno ukidati mjere kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

„Mislim da Fed neće smanjiti kupnju obveznica prije kraja godine, žele vidjeti više podataka", konstatira Peter Garnry, strateg u banci Saxo. "Mislim da će u srednjoročnom razdoblju dionice nastaviti rasti ... Da bi taj zamah jenjao, bit će potrebna neka vrsta političkog ili tržišnog zastoja u Europi".

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,37 posto na 13.774 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙