FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica crpe potporu iz defanzivnih sektora

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice stabilizirale su se u utorak nadomak najviše razine u pet godina, poduprte defanzivnim sektorima poput kompanija za njegu zdravlja koje tradicionalno jamče stabilnu zaradu i dividendu u nesigurnim vremenima.

Londonski FTSE porastao je 0,19 posto na 6.644 boda, frankfurtski DAX za 0,3 posto na 8.304 boda, dok je pariški CAC bio u blagom minusu, od 0,09 posto i iznosio 3.941 bod.

Dionice kompanija za njegu zdravlja uživaju prednost stabilne potražnje za tim uslugama i ove su godine popularne zbog pesimizma vezanog za globalni rast i nižih očekivanja dobiti kompanija čije sudbine ovise o gospodarskom ciklusu.

"Ulagači će i dalje tragati za prinosima, za sigurnošću, i spremni su za to i platiti, pa će defanzivne dionice još više poskupiti", rekao je Andrew Cole, menadžer u tvrtki Baring Asset Management.

Ove je godine sektor zdravstvene skrbi, zajedno za sektorom proizvodnje hrane i pića, među onima koji bilježe najveći rast cijena dionica.

Dionice farmaceutske kompanije AstraZeneca i kompanije mješovite robe Wm Morrison bilježile su najmanje oscilacije u cijenama u protekle tri godine, da bi ove godine dobile na vrijednosti oko 14 odnosno 10 posto.

Prehrambene, komunalne, telekomunikacijske i zdravstvene kompanije najugodnije su iznenadile u sezoni objave tromjesečih poslovnih rezultata.

"Ulagači ne kupuju dionice jer su optimistični već zato što ima malo alternativa ", rekao je Emmanuel Cau, strateg u banci JPMorgan.

"Akteri na tržištu ne vide dobre znakove u smislu gospodarskog rasta pa će i dalje tražiti defanzivne dionice", dodaje Fabrice Theveneau iz banke Societe Generale.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,16 posto na 14.758 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙