FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Europska središnja banka (ECB) morat će razmisliti o uvođenju novih mjera kako bi pomogla izlasku eurozone iz recesije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prognozirajući eurozoni pad BDP-a od 0,6 posto u 2013. "Europa je u teškoj situaciji", kazao je glavni OECD-ov ekonomist Pier Carlo Padoan. "Držimo da bi ECB trebala razmotriti agresivnije opcije. Mi bismo to nazvali kvantitativnim ublažavanjem u stilu eurozone". Stoga pozivaju ECB da razmotri odvažnije poteze od aktualnog smanjenja ključnih kamatnih stopa i da razmisle i o snižavanju kamatne stope na depozite banka u središnjoj banci, trenutno u visini nula posto. To bi značilo da bi ECB ubuduće komercijalnim bankama naplaćivala za prekonoćne depozite i tako ih poticala da novac ne drže kod središnje banke, već da ga pretoče u zajmove kompanijama i kućanstvima. Gospodarstvo eurozone je u najdubljoj recesiji od utemeljenja 1999. a potresla ga je dužnička i bankovna kriza. OECD u novom izvješću poziva ECB da razmotri nove načine pomoći, uključujući i program kvantitativnog ublažavanja po uzoru na američki Fed.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u srijedu prognozu rasta kineskog gospodarstva u ovoj godini na "oko 7,75 posto", naprema ranije prognoziranih osam posto, napominjući da će spori globalni oporavak naštetiti kineskom izvozu. "Očekuje se da će kinesko gospodarstvo porasti u ovoj godini za oko 7,75 posto, te otprilike istim tempom u idućoj godini", kazao je novinarima u Pekingu David Lipton, prvi zamjenik direktora MMF-a. Kina je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo i smatra ju se potencijalnim pokretačem globalnog oporavka u vrijeme dužničke krize eurozone i nestabilnog rasta u drugim dijelovima svijeta. MMF u redovnim proljetnim prognozama za svjetsko gospodarstvo procjenjuje da kineski gospodarski rast u ovoj godini na osam posto, te na 8,2 posto u 2014., snizivši time obje prognoze u odnosu na one objavljene u siječnju. Prošle je godine kinesko gospodarstvo poraslo 7,8 posto, najsporijim tempom u 13 godina, da bi u prva tri ovogodišnja mjeseca zabilježilo iznenađujuće slabi rast, od 7,7 posto. Čelnik MMF-a tumači da je rast kineskog izvoza usporio, i to zbog slabosti svjetskog gospodarstva.

WIESBADEN/ZAGREB - Njemačka nezaposlenost smanjila se u svibnju, iako njemačko gospodarstvo i dalje koči recesija u eurozoni, pokazuju danas objavljeni podaci Savezne agencije za rad (BAA). Ukupni broj nezaposlenih u Njemačkoj smanjio se u tekućem mjesecu za 83.360 u odnosu na prošli mjesec i bez posla je 2,937 milijuna Nijemaca. Time se odgovorajuća stopa nezaposlenosti spustila na 6,8 posto, s 7,1 posto koliko je iznosila u travnju, i prvi puta od prosinca spustila se ispod sedam posto. Ako se izuzmu sezonski uvjetovani faktori, broj nezaposlenih povećan je za 21.000 na 2,963 milijuna, uz stopu nezaposlenosti od 6,9 posto koja je time ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec. "Temeljno je stanje na tržištu rada dobro i solidno se razvija u teškom makroekonomskom okruženju“, izvijestila je u priopćenju agencija BAA. Podsjećaju da njemačko gospodarstvo koči recesija u eurozoni pa je u prvom tromjesečju poraslo za samo 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Upozoravaju i da ulaganja i vanjska trgovina i dalje koče brži oporavak, iako u nastavku godine očekuju poboljšanje.

LJUBLJANA - Slovenski BDP ove će se godine smanjiti za 2,3 posto u odnosu na prošlu godinu, dok će u 2014. ostvariti skroman rast od 0,1 posto, prognoza je iz novog izvješća Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prenijeli su u srijedu slovenski mediji. Zbog niže procjene rasta u svijetu, posebno u Europi, OECD je u novom izvješću smanjio i procjene gospodarske aktivnosti u Sloveniji, kojoj je u svom prijašnjoj prognozi iz studenoga 2012. predviđao pad BDP-a od 2,1 posto u ovoj i rast od 1,1 posto za 2014. godinu. Kao glavne razloge za produžetak recesijskih trendova u Sloveniji OECD, slično kao i međunarodne financijske institucije, ističe probleme njenog bankarskog sektora, prezaduženost poduzeća, ali i pad potrošnje uslijed provedbe mjera štednje i fiskalne konsolidacije.

LJUBLJANA - Ne budu li sadašnje mjere za financijsku stabilizaciju Slovenije dovoljne, premijerka Alenka Bratušek ne isključuje u potpunosti mogućnost isplate dijela plaća u javnom sektoru jednogodišnjim obveznicama uz državno jamstvo. "Još uvijek razmišljamo bi li se i na koji način država mogla zadužiti kod građana", rekla je Bratušek u razgovoru na ljubljanski "Dnevnik", na pitanje što je s idejom koju je prije dva mjeseca u razgovoru za poslovni list "Finance" iznio ministar gospodarstva Stanko Stepišnik navevši da bi se zaposlenima u javnom sektoru iznos plaće iznad 1500 eura plaćao s jednogodišnjom odgodom, a za taj iznos bi dobili vrijednosnice s državnim jamstvom. Smanjivanje plaća javnom sektoru, koje je dogovoreno sa sindikatima i primjenjivat će se od 1. srpnja, bilo je nužno zbog financijskog deficita države, a bude li potrebno u budućnosti vlada ne isključuje niti neki oblik zaduživanja kod građana, navela je Bratušek. Slovenska premijerka istaknula da je njena vizija "socijalna i solidarna Slovenija", a ne država niskih poreza i velikih društvenih podjela.

BEOGRAD - Izvršno vijeće Svjetske turističke organizacije-UNWTO na svojoj je sjednici u Beogradu jednoglasno preporučilo glavnog tajnika te organizacije Taleba Rifaija za novi mandat na toj poziciji za iduće četverogodišnje razdoblje koje počinje s 2014., izvijestili su danas iz sjedišta UNWTO-a u Madridu. Sastanak Izvršnog vijeća UNWTO-a u Beogradu se održava od 27. do danas, 29. svibnja, a u sklopu tog sastanka održana je i 95. sjednica vijeća kada je Rifai predložen za reizbor za glavnog tajnika UNWTO-a.Tu preporuku Izvršnog vijeća UNWTO-a razmotrit će Glavna skupština UNWTO-a sazvana od 25. do 29. kolovoza ove godine u Victoria Fallsu u Zambiji/Zimbabveu nakon čega će se i znati tko će biti glavni tajnik UNWTO-a. Ako se prihvati preporuka Izvršnog vijeća, Rifaiju će to biti drugi četverogodišnji mandat na čelu te najveće i najvažnije turističke organizacije u svijetu, koja se kao specijalizirana agencija UN-a bavi područjem turističke i industrije putovanja. U članstvu UNWTO je 154 zemlje, među kojima je i Hrvatska, koja je članicom postala 1993.

WASHINGTON - Približno 1,2 milijardi osoba u svijetu živi bez struje a udio obnovljive energije u svjetskoj potrošnji samo je malo porastao u dvadeset godina, stoji u izvješću Svjetske banke i Međunarodne agencije za energiju. "Skroman napredak zabilježen je od 1990. u pristupu struji, povećanju udjela obnovljive energije i poboljšanju energetske učinkovitosti", objavila je Svjetska banka. Između 1990. i 2010. postotak osoba bez struje u svijetu pao je s 24 na 17 posto ali to poboljšanje ostaje nedovoljno, posebice u Indiji. U tom razdoblju 1,7 milijardi osoba prvi put je dobilo pristup struji, jedva nešto više od rasta svjetskog stanovništva (+1,6 milijardi) tijekom tih dvadeset godina, piše u izvješću. "Ritam napretka morao bi se udvostručiti da dosegne cilj od 100 posto do 2030.", ističe banka. Cilj UN-a iz 2011. da se udvostruči udio obnovljive energije do 2030. čini se ambiciozan. Godine 2010. taj je udio iznosio 18 posto nasuprot 16,6 posto prije 20 godina. Dvadeset zemalja koje troše 80 posto svjetske energije, posebice SAD i Kina koje same koriste 40 posto, moraju "pokazati put" i poduzeti "odlučne mjere" kako bi udio obnovljive energije iznosio 36 posto 2030., ističe Svjetska banka.

MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank danas je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario četiri posto nižu dobit u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, ponajprije zbog povećanih rezervacija za loše zajmove. Neto dobit u prva tri mjeseca iznosila je 88,5 milijardi ruskih rublji (2,8 milijardi dolara), u usporedbi s 92,2 milijarde rublji ostvarenih u istom razdoblju godine ranije, navodi se u poslovnom izvješću. Takav rezultat u banci pripisuju pojačanim izdvajanjima na ime potencijalnih gubitaka po lošim zajmovima. Tako su u prvom ovogodišnjem tromjesečju rezervacije iznosile 31,8 milijardi rubalja, u odnosu na 10,9 milijardi koliko su iznosile u prethodnom tromjesečju. U prva tri mjeseca prošle godine banka je u toj stavci bilježila povrat rezervacija u iznosu od 3,2 milijarde rubalja, navodi se u poslovnom izvješću. Udio nenaplativih zajmova u kreditnom portfelju blago je povećan u odnosu na prethodna tri mjeseca, s 3,2 na 3,3 posto, ali je smanjen u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 4,8 posto, pokazuje izvješće.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu ispod razine od 104 dolara za barel, pritisnute sniženim prognozama za kinesko gospodarstvo i strahom da će američka središnja banka smanjiti poticajne mjere za gospodarstvo. Cijena barela sirove nafte spustila se na londonskom tržištu 25 centi, na 103,95 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u plusu većem od dva dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 94,53 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu gotovo jedan posto. Tržišta su jučer ohrabrili podaci sa američkog tržišta nekretnina i o povjerenju potrošača. Rast cijena nekretnina u SAD-u ubrzao u ožujku najsnažnijim tempom u gotovo sedam godina. Snažno poboljšano povjerenje potrošača ukazalo je pak na održiv oporavak. To je ujedno i zabrinulo ulagače koji se boje da će temeljem njih američka središnja banka u narednim mjesecima smanjiti poticajne mjere. Prevagu zabrinutosti na tržištima donio je Međunarodni monetarni fond (MMF) koji je danas snizio prognozu rasta za kinesko gospodarstvo, na 7,75 posto u ovoj godini.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, nakon jučerašnjeg novog rekorda Dow Jones indeksa na Wall Streetu, no trguje se oprezno jer se i dalje špekulira o mogućem smanjenju poticajnih monetarnih programa američkog Feda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 8,00 sati bio u plusu oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 1 posto. U Singapuru i Hong Kongu burzovni su indeksi pali do 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 8,00 sati bio u blagom minusu. Dobro raspoloženje na većini azijskih burzi zahvaljuje se jučerašnjem novom rekordu Dow Jones indeksa na Wall Streetu, gdje su ulagače ohrabrile najave iz europske i japanske središnje banke da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku. Pozitivno su na tržišta utjecali i bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva. Indeks povjerenja potrošača dosegnuo je u svibnju najvišu razinu u pet godina, dok su cijene kuća u ožujku porasle po najvećoj stopi u gotovo sedam godina, što ukazuje na oporavak potrošnje i tržišta nekretnina.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nakon tri dana pada, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave središnjih banaka da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku. Dow Jones ojačao je 106 bodova, ili 0,69 posto, na 15.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 1.660 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 3.488 bodova. Prvog radnog dana u ovom tjednu, nakon blagdana u ponedjeljak, na Wall Streetu je vladalo dobro raspoloženje zahvaljujući najavama iz europske i japanske središnje banke da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku. Član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen kazao je u ponedjeljak da će središnja banka voditi ekspanzivnu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno, dok je član odbora BOJ-a Ryuzo Miyao u utorak poručio da je od ključne važnosti zadržati stabilne kratkoročne i dugoročne kamatne stope. To je ohrabrilo ulagače koji su 'na iglama' još od polovice prošloga tjedna zbog špekulacija da bi američki Fed uskoro mogao smanjiti, a do kraja godine i sasvim ukinuti poticajne monetarne programe.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙