FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

MILANO - Europska komisija završit će ovog tjedna postupak protiv Italije zbog prekomjernog proračunskog manjka, izvijestili su u ponedjeljak talijanski mediji, pozivajući se na dokumente EK. Takvu odluku željno očekuju u Italiji čija je tehnička vlada na čelu s Mariom Montijem uvela stroge mjere fiskalne discipline, iako se zemlja istodobno bori s dubokom recesijom. Komisija je pokrenula postupak 2009. budući da je Italija probila plafon dopuštenog proračunskog manjka u EU od 3 posto BDP-a. Odlukom će Bruxelles ukinuti strogi postupak monitoringa talijanskih financija i omogućiti odmrzavanje do 12 milijardi eura sredstava, kazao je za milanski dnevnik La Stampa ministar regionalnog razvoja Graziano Delrio. "Samo će nam zaključenje postupka omogućiti da povećamo potrošnju za sedam do 10 milijardi eura, odnosno 12 milijardi eura po najoptimističnijim prognozama", kazao je Delrio, dodajući da bi se taj novac mogao iskoristiti za smanjenje nezaposlenosti među mladima i poreza na imovinu. Komisija će u srijedu na sastanku u Bruxellesu objaviti preporuke za sve zemlje članice EU-a osim onih koje su u programu financijske pomoći, te prvi puta za Hrvatsku koja će postati članicom EU-a 1. srpnja. Kako navodi Reuters, očekuje se da će Komisija preporučiti da se Francuskoj, Španjolskoj i Sloveniji omogući više vremena za svođenje proračunskog deficita u dopuštene okvire, odnosno ispod 3 posto BDP-a.

BRUXELLES - Europski i kineski dužnosnici trebali bi danas na neslužbenom sastanku razmotriti niz novijih trgovinskih sporova koji su potaknuli bojazni od trgovinskog rata, objavila je Europska komisija. Sastanak se poklopio s pripremama Bruxellesa da 5. lipnja uvede antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih ploča. "Mogu potvrditi da je kineska vlada zatražila da povjerenik EU-a za trgovinu Karel De Gucht u ponedjeljak u Bruxellesu primi zamjenika kineskog ministra trgovine Zhong Shana", kazao je glasnogovornik europskog povjerenika John Clancy, dodajući da će antidampinška carina na kineske solarne ploče prema europskim propisima stupiti na snagu prije no što bi mogao biti održan službeni sastanak s Pekingom radi rješenja tog spora. "Kao što su svjesne sve strane, službeni razgovori o nagodbi u sporu oko solarnih panela mogu tek početi - kao što je određeno odgovarajućim pravnim okvirom - tek ako se donese odluka o uvođenju provizornih mjera", podsjetio je. Komisija je danas odvojeno potvrdila da je Peking pokrenuo istragu temeljem prigovora o dampingu nekoliko europskih proizvođača kemikalija. To je druga antidampinška istraga koju su kineske vlasti pokrenule protiv europskih kompanija u manje od dva tjedna, nakon prigovora na račun europskih proizvođača čeličnih cijevi. EU pak navodi da, uz solarne ploče i njihove dijelove, planira pokrenuti i istragu o mogućem dampingu kineskog uvoza telekomunikacijske opreme. Istraga će obuhvatiti kineske kompanije Huaiwei i ZTE.

BERLIN - Kinesko gospodarstvo moralo bi u prosjeku rasti sedam posto godišnje da bismo do 2020. udvostručili BDP po stanovniku kao što smo zacrtali, kazao je danas za vrijeme posjeta Berlinu kineski premijer Li Kaqiang. Nakon susreta s njemačkim ministrom gospodarstva Philippom Roeslerom kineski je premijer ocijenio "primjerenom" stopu rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju od 7,7 posto. Pojedini noviji podaci navode na zaključak da kinesko gospodarstvo, inače drugo po veličini u svijetu, gubi dah i ekonomisti procjenjuju da možda neće u ovoj godini ostvariti zacrtanu stopu rasta od 7,5 posto.

LJUBLJANA - Rastuća nezaposlenost među mladima u Sloveniji bi mogla dobiti "španjolske" razmjere, ocjena je slovenskih Socijalnih demokrata (SD), jedne od stranaka u koalicijskoj vladi premijerke Alenke Bratušek. "Slovenija ne smije dopustiti da joj se dogodi ono što se dogodilo Španjolskoj, gdje je više od polovice mladih nezaposleno", rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani Igor Lukšič, predsjednik Socijalnih demokrata (SD), dodajući da će stranka do lipnja pripremiti prijedlog mjera kako bi se zabrinjavajući trend porasta nezaposlenosti među mladima zaustavio i obrnuo. Prema podacima Eurostata, u Sloveniji je od početka do kraja 2012. nezaposlenost među mladima u skupini do 25. godine starosti porasla sa 16,7 na 27,1 posto, što je najviše u EU. Zbog toga je više udruga mladih od vlade zatražilo izradu posebnih programa poticanja zapošljavanja mladih.

LJUBLJANA - Komorska udruga slovenskih poljoprivrednika zatražila je u ponedjeljak jednogodišnju odgodu primjene zakona temeljem kojega bi seljaci umjesto lanjskih 61 milijun eura poreza na katastarski dohodak godišnje plaćali 311 milijuna. "Seljaci podmiruju svoje porezne obveze, ali porezi moraju biti realni. U suprotnom se može dogoditi da će zapustiti svoje vinograde, voćnjake i druge obradive površine, a to bi bilo neprihvatljivo", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije (KGZS) Cvetko Zupančič, najavljujući da bi moglo doći do prosvjeda seljaka ako ne dođe do dogovora s vladom pa novi propisi o oporezivanju katastarskog prihoda počnu već sredinom ove godine. Poljoprivrednici upozoravaju da bi od sada prema zakonski usvojenoj metodologiji izračuna katastarskog dohotka plaćali višestruko viši porez, te da bi se godišnji porez na katastarski prihod koji ubire država povećao bi s lanjskih 61 milijun eura na čak 311 milijuna.

LONDON - Na međunarodnim deviznim tržištima euro danas nije zabilježio veće promjene prema dolaru, u uvjetima slabašne i mirne trgovine s obzirom da britanska i tržišta u SAD-u danas nisu radila zbog praznika. Euro je u takvom ozračju ojačao tek 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2944 dolara. Prema jenu je pak oslabio 0,3 posto, na 130,71 jen. I dolar je prema jenu oslabio oko 0,3 posto, na 100,96 jena, što je nedaleko 100,66 jena, njegove najniže razine od 10. svibnja. Oštar pad cijena dionica, koji su prošli tjedan izazvale izjave dužnosnika američke središnje banke Fed o mogućem skorom smanjenju programa kupovina obveznica, ulagačima je poslužio kao izgovor za korekcije tečajeva nakon što je dolar prema jenu poskočio gotovo 20 posto od početka godine i time dosegnuo najvišu razinu u četiri i pol godine od 103,74 jena.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙