FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka Vlada poručila je u srijedu da se protivi novim raspravama o proračunskim pravilima u eurozoni i da vjeruje da uravnoteženje javnih financija i gospodarski rast nisu proturječni, reagirajući na sve češće kritike zbog svog inzistiranja na rezanju potrošnje i strukturnim reformama u krizom pogođenim državama. Kritikama politike štednje u ponedjeljak se pridružio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, ocijenivši da je ona došla do svojih granica. Njemačka kancelarka Angela Merkel nije mogla sakriti uzrujanost kada joj je ovaj tjedan u Berlinu upućeno pitanje mogu li južne europske države podnijeti toliku štednju. "Ja to zovem uravnoteženjem proračuna", kazala je Merkel, a prenosi Reuters. "Svi drugi koriste taj termin štednje. Zbog toga to zvuči kao nešto zaista zlo". Njemački dužnosnici zadnjih mjeseci umjesto "štednje" za svoj pristup radije koriste termin "konsolidacija koja pogoduje rastu". Njemački državni tajnik za financije Steffen Kampeter u srijedu je poručio da je Berlin i dalje uvjeren da uravnoteženje javnih financija i rast nisu proturječni nego da idu dobro zajedno. Ocijenio je također da je Barrosova izjava o tome da je politika štednje došla do svojih granica "pogrešno protumačena" kao promjena politike Bruxellesa. Nove rasprave o proračunskim pravilima "neće imati potporu njemačke vlade. Pravila o fiskalnoj disciplini već predviđaju stanovitu fleksibilnost", rekao je Kampeter na konferenciji u organizaciji časopisa Euromoney.

BUDIMPEŠTA - Razvoj gospodarstva koje će temeljiti na radu bit će ključ za podizanje životnog standarda građana u Mađarskoj, kazao je mađarski premijer Viktor Orban. Strukovno obrazovanje mora biti prilagođeno zahtjevima gospodarstva, treba vratiti poštovanje prema manuelnim radnicima, a sustav obrazovanja mora postati transparentniji i počivati na jasno utvrđenim standardima, kazao je Orban na svečanosti upriličenoj povodom završetka jednog natjecanja učenika tamošnjih strukovnih škola. "U vrijeme dok se pokušava izvući iz gospodarske krize, Europa se mora suočiti sa starom istinom - da se nećemo izvući iz problema ne budemo li kreirali stvarnu vrijednost", smatra Orban. Dodao je i da su Mađari pokazali da imaju dobre strukovne vještine i da su marljivi radnici. "Da to nije istina, kompanije poput Mercedesa, Audija ili Lega ne bi ovdje investirale", ustvrdio je.

BERLIN - Najveći europski proizvođač automobila Volkswagen izvijestio je u srijedu o oštrom padu neto dobiti u prva tri mjeseca ove godine zbog teškog tržišnog okruženja. Neto dobit pala je u razdoblju od siječnja do ožujka za 38,2 posto, na 1,9 milijardi eura, priopćio je Volkswagen. Operativna dobit pala je za 26 posto, na 2,3 milijarde eura, temeljem 1,6-postotnog smanjenja prihoda, na 46,565 milijardi eura. Isporuke klijentima diljem svijeta porasle su pak 4,8 posto, na 2,3 milijuna vozila. Za cijelu godinu VW očekuje "bolju izvedbu od tržišta u cjelini, u izazovnom okruženju, uz rast isporuka klijentima u odnosu na prethodnu godinu". Upozoravaju ipak da "nisu potpuno imuni" na intenzivu konkurenciju. Za prihode očekuju da će u ovoj godini "premašiti prošlogodišnju brojku. S obzirom na nastavljenu neizvjesnost u gospodarskom okruženju, naš cilj je da operativna dobit u 2013. bude na razini prošlogodišnje". U 2012. VW je ostvario neto dobit od 21,7 milijardi eura. Klijentima je isporučeno gotovo 9,3 milijuna vozila.

BUDIMPEŠTA - Kineski proizvođač građevinskih izolacijskih materijala i opreme Zhuzhou Times New Material Tech planira u Mađarskoj otvoriti regionalni centar kako bi europskim i bliskoistočnim zemljama ponudio posebnu tehnologiju seizmički sigurne gradnje. To je objavljeno na međunarodnoj radionici o seizmičkoj zaštiti temelja koju je u Mađarskoj organizirao Nacionalni ured za inovacije. Tehnologija je razvijena u suradnji s mađarskim akademikom Emanuelom Csorbom, stoji u priopćenju mađarskog ureda. Tehnologija izolacije temelja prvi je puta primijenjena u zgradi Foothill Communities Law and Justice Center u blizini Los Angelesa, koja je izgrađena 1986. za 30 milijuna dolara. Nakon toga tehnologija je primijenjena pri gradnji tisuća stambenih zgrada, javnih ustanova, uredskih i industrijskih objekata u SAD-u, Novom Zelandu, Indoneziji i Kini, navodi se u priopćenju. Tehnologija bi trebala biti primijenjena i na skoro milijun postojećih školskih zgrada u Kini, dodaje se u priopćenju ureda.

LONDON - Euro je danas dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, i dalje pod utjecajem spekulacija o sniženju kamatnih stopa, no njegove veće gubitke priječila je nada u skoro rješenje političke pat-pozicije u Italiji. Euro se nakratko spustio na 1,2954 dolara, najnižu razinu od 5. travnja, da bi se potom stabilizirao na 1,2987 dolara, što znači da je na gubitku od 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Unatoč očekivanju sniženja kamatnih stopa, euro je istodobno poskočio na 1,2319 franaka, najvišu razinu u pet tjedana, zbog obnovljenih spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla podići minimalni tečaj sa 1,2 franaka na 1,25 franka za euro. Jedinstvenom valutom trgovalo se po 129,14 jena, što znači da je i dalje osjetno ispod najviše razine u tri godine od 131,10 jena, koju je nedavno dosegnula. Dolar je prema jenu oslabio 0,1 posto i njime se trgovalo po 99,38 jena. Od novih vijesti iz gospodarstva eurozone izdvaja se indeks poslovne klime njemačkog ekonomskog instituta Ifo koji svjedoči o pogoršanju ozračja među tamošnjim poslovnim čelnicima u travnju drugi mjesec zaredom, što je ojačalo zabrinutost u vezi zdravlja najvećeg gospodarstva eurozone.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙