FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki privatni sektor otvorio je u ožujku 158.000 radnih mjesta, čime je tempo zapošljavanja oštro usporio u odnosu na veljaču, signalizirajući neujednačen oporavak tržišta rada, pokazalo je izvješće privatne savjetodavne tvrtke ADP. Podaci za ožujak lošiji su nego što se očekivalo, dok su oni za veljaču revidirani naviše i sada pokazuju otvorenih 237 tisuća novih radnih mjesta, prema početno procijenjenih 198.000. Analitičari su u prosjeku u ožujku očekivali 197.000 novootvorenih radnih mjesta. Podaci za ožujak također su daleko od prosjeka za prvo tromjesečje, koji je iznosio 191 tisuća novih radnih mjesta mjesečno, i najslabiji su od prošlogodišnjeg listopada. Veliki uslužni sektor ponovo je prednjačio u zapošljavanju, s otvorenih 151 tisuću novih radnih mjesta. Nasuprot tome, u sektoru proizvodnje roba otvoreno je samo sedam tisuća novih radnih mjesta, najmanje u šest mjeseci. Još ih je manje, samo šest tisuća, otvoreno u prerađivačkoj industriji.

NIKOZIJA - Cipar mora do 2018., umjesto 2016. kako je prvotno bilo predviđeno, ostvariti ciljeve koje od njega traže međunarodni vjerovnici u zamjenu za pomoć od deset milijarda eura, objavila je ciparska vlada. Plan spašavanja ublažen je i Cipru je dano nešto više vremena za smanjenje deficita kako bi se smanjio pritisak na ciparsko gospodarstvo, rekao je u utorak glasnogovornik ciparske vlade Christos Stylianides. Cipar sada ima pet godina da postigne primarni suficit od 4 posto BDP-a (bez servisiranja duga). To će omogućiti da se sačuvaju radna mjesta, ponajprije u obrazovanju, istaknuo je objasnivši da će tijekom razdoblja prilagodbe biti otpušteno 4500 ljudi u državnoj i javnoj službi umjesto prvotno planiranih 5000. Po pisanju ciparskog tiska, Memorandum o razumijevanju, četverogodišnji program reformi i mjera štednje, predviđa smanjenje plaća u javnom sektoru i mirovina od tri posto, dok će se dobna granica za mirovinu povećati za dvije godine na 65 godina. Ciparska vlada mora u proračunu za 2013. pronaći dodatnih 351 milijuna eura kroz povećanja poreza i rezove potrošnje. Korporativni porez trebao bi tako biti povećan na 12,5 posto, a PDV na 19 posto.

BRUXELLES - Pomoć bogatih zemalja za razvoj najsiromašnijih zemalja svijeta u 2012. godini pala je drugu godinu za redom jer su velike europske zemlje donatori pogođene dužničkom krizom morale smanjiti potrošnju. Podaci pariškog kluba bogatih zemalja, Organizacije za gospodarsku suradanju i razvoj (OECD), u srijedu su pokazali da je prošle godine pomoć Odbora za pomoć u razvoju (DAC) OECD-a pala za četiri posto na 125,7 milijarde dolara. DAC čini 15 država Europske unije zajedno sa Sjedinjenim Državama, Australijom, Japanom, Južnom Korejom i drugima. To je prvi puta od 1997. godine da je pomoć siromašnim zemljama pala u dvije uzastopne godine. 2011. godine pomoć bogatih najsiromašnijim državama pala je za dva posto.

SEUL - Kriza likvidnosti pritisnula je posrnulog južnokorejskog brodograditeljskog diva STX pa je vrijednost njegove dionice u srijedu, drugi dan zaredom, potonula 15 posto. Pogođen padom svjetske potražnje, četvrti po veličini graditelj brodova u svijetu zatražio je u ponedjeljak od osam banaka dulje rokove za povrat kredita i druge oblike potpore kako bi sanirao bilancu. Zatražili smo potporu u nastojanju da zaštitimo 35 tisuća radnih mjesta i da smanjimo štetu za 1.400 naših dobavljača, naveo je STX u priopćenju, u kojem kao razlog za svoje financijske teškoće navodi slabljenje potražnje u Europi i SAD-u, kao i kinesku konkurenciju. Kako bi pribavila novac, grupa STX pokušava prodati pojedine ogranke i podružnice, poput brodarskog odjela STX Pan Ocean. Prošlog tjedna nisu uspjeli naći kupce.

MOSTAR - Predstavnici zagrebačke kompanije B.M.V. Inženjering potpisali su danas u Mostaru ugovor s Agencijom za privatizaciju Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) o kupovini hotela Neum u istoimenom bosanskohercegovačkom primorskom gradiću za četiri milijuna maraka odnosno oko dva milijuna eura. Ugovor su potpisali zamjenik direktora Agencije za privatizaciju HNŽ-a Mihajlo Butigan i predsjednik uprave B.M.V. Inženjeringa Vido Kristić. Butigan je istaknuo kako se ugovorom osigurava provedba poslovnog plana za razvoj hotela Neum čije je poslovanje posljednjih godina stagniralo. Tijekom trogodišnjeg razdoblja novi vlasnici su se obvezali potpuno obnoviti hotel, koji ima 380 soba, tako da kvalitetom i sadržajima dostigne kategoriju od četiri zvjezdice. Da bi sve što je u potpisanom ugovoru bilo i realizirano, kupac je ponudio da za tri godine investira 21 milijun maraka, rekao je Butigan. Novi vlasnici zadržat će postojeća 83 radnika i zaposliti 40 novih. B.M.V. Inžinjering d.o.o. Zagreba se bavi poslovanjem i zakupom nekretninama i građevinarstvom.

LJUBLJANA - Slovenija u idućih šest godina planira investirati 600 milijuna eura za zaštitu od poplava, a dobila bi ih kao kredit od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izjavio je u srijedu slovenski ministar za poljoprivredu Dejan Židan. Budući da je sredstava iz kohezijskog fonda EU-a za tu namjenu premalo, ubrzavamo aktivnosti za dobivanje kredita EBRD-a od 600 milijuna eura koje bi upotrijebili u idućih šest godina, rekao je Židan prilikom posjeta Murskoj Soboti. Istaknuo je da i zadnje poplave i podzemne vode kojima je pokriven velik dio polja uz rijeke Dravu i Muru svjedoče da treba više ulagati u infrastrukturu kako bi se spriječile velike štete od poplava koje se zadnjih godina ponavljaju. U Sloveniji je registrirano šezdesetak područja kojima prijete poplave.

LONDON - Euro je ojačao u srijedu prema dolaru i jenu na međunarodnim deviznim tržištima u opreznoj trgovini pred sutrašnje redovno zasjedanje Europske središnje banke (ECB) i odluku sa zasjedanja japanske središnje banke (BOJ) s novim guvernerom na čelu. Euro je ojačao prema dolaru 0,22 posto, na 1,2847 dolara. Zadržao se tako nedaleko najniže razine u četiri mjeseca od 1,2750 dolara, na koju se spustio prošlog tjedna. Jedinstvena europska valuta bila je na dobitku i prema jenu, od 0,1 posto, i njome se trgovalo po 119,87 jena. Dolar je oslabio 0,3 posto prema jenu, na 93,11 jena. Vjetar u leđa euru je danas nakratko pružila vijest da će Međunarodni monetarni fond s milijardu eura u iduće tri godine pridonijeti međunarodnom paketu pomoći Cipru, teškom 10 milijardi eura. Pritisci euru ipak i dalje stižu od gospodarskih pokazatelja, ponajprije onih iz sektora proizvodnje koji svjedoče o daljnjem nastavku slabljenja aktivnosti u 17-članoj eurozoni u ožujku.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙