FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati

BERLIN - Njemačka vlada zanemarila je pozive svojih europskih partnera da veći poticaj daju europskom gospodarstvu predvidjevši u prijedlogu proračuna za 2014. daljnje smanjenje potrošnje i uravnoteženje javnih financija prije planiranog roka, prenose europski mediji. Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble rekao je u da je njegov proračun za 2014., koji predviđa smanjenje potrošnje za više od pet milijarda eura na ukupno manje od 300 milijarda, "snažan signal za Europu". Plan znači da će Njemačka uravnotežiti javne financije 2015., godinu dana prije planiranog roka po "dužničkoj kočnici" ugrađenoj u njemački Ustav. Njemačka se 2014. planira zadužiti za 6,4 milijarda eura i u cijelosti eliminirati strukturni deficit. Od 2015. više se neće zaduživati, a godinu dana poslije imat će proračunski višak od pet milijarda eura. Schaeuble je plan potrošnje za 2014. opisao kao "konsolidaciju koja pogoduje rastu" i koja bi trebala dokazati ostatku eurozone da "dosljedno održive javne financije i rast nisu uzajamno isključivi", odbacivši optužbe da Berlin previše inzistira na štednji u državama kao što su Grčka i Španjolska.

ATENA - Stopa nezaposlenosti u Grčkoj u četvrtom je tromjesečju 2012. dosegnula rekordnih 26 posto, pokazali su najnoviji podaci grčkog statističkog ureda, ukazujući na tešku situaciju u toj članici Europske unije snažno pogođenoj oštrim mjerama štednje i dubokom recesijom. U prethodnom tromjesečju iznosila je 24,8 posto, dok je u četvrtom tromjesečju godine ranije bila u visini 20,7 posto. U razdoblju od listopada do prosinca 2012. u Grčkoj je bilo zaposleno ukupno 3,682 milijuna ljudi, dok se broj nezaposlenih popeo na 1,296 milijuna. Najveća nezaposlenost zabilježena je među mladima u dobi od 15 od 25 godina, od 57,8 posto. Nezaposlenost među mladim ženama dosegnula je čak 65 posto, u usporedbi s 51,7 posto među muškarcima. Stopa nezaposlenosti među ženama svih dobnih skupina u četvrtom je tromjesečju lani iznosila 29,7 posto, nasuprot 23,3 posto među muškarcima. Grčka je pogođena oštrim rezovima u državnoj potrošnji i većim porezima te drugim nepopularnim mjerama koje je Atena dužna provoditi u zamjenu za spasonosnu međunarodnu pomoć. U uvjetima višegodišnje tvrdokorne recesije nezaposlenost nezaustavljivo raste, pri čemu posebno zabrinjava vrlo visoka nezaposlenost među mladima.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice ojačale su u četvrtak nakon što je niz ohrabrujućih američkih podataka povećao nade u poboljšanje globalnih gospodarskih izgleda, a ulagači predviđaju i da će europski čelnici na predstojećem summitu raspravljati o labavljenju mjera štednje. Londonski FTSE porastao je 0,39 posto na 6.506 bodova, frankfurtski DAX za 1,05 posto na 8.044 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,81 posto i iznosio 3.867 bodova. Ulagači će pozorno pratiti dvodnevni summit Europske unije, a očekuje se da će biti fokusiran na rješavanje problema visoke nezaposlenosti i na potrebu ublažavanja mjera štednje kako bi se oživio gospodarski rast. Dionice banaka eurozone našle su se u četvrtak među najvećim dobitnicima. Francuski BNP Paribas dobio je na vrijednosti 1,6 posto, a španjolski Banco Santander dva posto. Talijanski osiguravatelj Generali ojačao je 6,5 posto nakon što je izvjestio o boljim od očekivanja rezultatima poslovanja. Cijene dionica europskih proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona i Alcatel-Lucenta porasle su za 2,5 odnosno tri posto nakon što je najveći svjetski mobilni operater China Mobile najavio kako planira ove godine potrošiti 6,7 milijardi dolara za razvoj 4G tehnologije. Na dobitku su bile i dionice telekomunikacijskih operatera, pa je dionica France Telecoma ojačala 2,4 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, pogođen brigama oko gospodarstva i političkom neizvjesnošću u Italiji, dok je američku valutu i dalje podupirao optimizam u vezi oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,15 posto prema dolaru, na 1,2941 dolar. Na neznatnom dobitku jedinstvena europska valuta bila je prema jenu, popevši se na 124,63 jena. Dolar je bio u plusu i prema jenu, ojačavši 0,09 posto, na 96,20 jena. Uz podršku povoljnih signala iz američkog gospodarstva, dolar je zabilježio najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta a nakratko i najvišu razinu u tri mjeseca prema euru. Najvišu šestomjesečnu razinu dosegnuo je i prema švicarskom franku nakon priopćenja Švicarske središnje banke da će i dalje održavati minimalni tečaj od 1,2 franka za euro i da je spremna po potrebi poduzeti daljnje mjere popuštanja monetarne politike. Dolarom se tako trgovalo po 95,55 švicarskih centima, što je njegova najviša razina od prošlogodišnjeg rujna. Euro će po ocjenama trgovaca ostati pod pritiskom političke neizvjesnosti u Italiji i vjerojatnog paketa spasonosnih mjera za Cipar. Pozornost tržišta usmjerena je sastanku čelnika EU-a u Bruxellesu koji se održava u četvrtak i petak.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙