FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Agencija Fitch Ratings snizila je dugoročne i kratkoročne rejtinge Zagrebačke banke, UniCredit Tiriac Banke i ZAO UniCredit Banke, zbog oslabljene sposobnosti krovne talijanske bankovne grupe UniCredit da im pruža potporu. Rejting Zagrebačke banke za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti snižen je s 'BBB+' na 'BBB', a rejting za kratkoročno zaduživanje u inozemnoj valuti s 'F2' na 'F3'. Rejting održivosti ostao je nepromijenjen na 'bb+', kao i rejting potpore '2'. Prognoza je negativna. Iako će UniCredit i dalje pružati snažnu potporu tim bankama s obzirom na stratešku važnost regije srednje i istočne Europe i Rusije za njezino poslovanje, u Fitchu ukazuju na "oslabljenu sposobnost" krovne banke da im pruža potporu. Agencija podsjeća da je nedavno snizila rejting talijanskog UniCredita zbog sniženog rejtinga talijanske države.

PEKING - Aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru poboljšale su se u ožujku nakon što su u veljači porasle najsporijim tempom u četiri mjeseca, objavila je banka HSBC. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) za kineski proizvodni sektor koji izrađuje taj britanski bankovni div iznosio je u ožujku 51,7 bodova, u odnosu na konačna 50,4 boda u veljači. PMI je pozorno praćen barometar zdravlja kineskog gospodarstva, pri čemu vrijednosti indeksa više od 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti, a one niže na njihov pad. Poboljšanje kineskog PMI-ja u ožujku poduprto je rastom novim narudžbi i povećanjem proizvodnje, navodi se u priopćenju izjava Qu Hongbina, ekonomista HSBC-a u Hong Kongu.

LONDON - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone dodatno je produbljen u ožujku, najnoviji su podaci londonske tvrtke Markit. Sveobuhvatni preliminarni indeks menadžera nabave (PMI), u ožujku je smanjen na 46,5 bodova, sa 47,9 bodova u veljači. Trenutno je na najnižoj razini u posljednja četiri mjeseca. Većina odgovora sudionika ankete, koju ugledna londonska istraživačka tvrtka provodi među poslovnim čelnicima tisuća kompanija u eurozoni stigla je prije objave vijesti da je Cipru odobren paket pomoći koji predviđa da se za dio novca prezadužena članica eurozone mora sama pobrinuti. Budući da je riječ o preliminarnim podacima za ožujak, u Markitu napominju da bi konačni podaci koje će objaviti početkom travnja mogli pokazati još gore stanje.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) dala je Cipru rok do ponedjeljka da s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovori plan za rješavanje aktualne krize, zaprijetivši da će u protivnom zabraniti hitne kredite za ciparske banke. ECB igra ključnu ulogu u aktualnoj situaciji jer kontrolira opskrbu ciparskih banaka novcem, bez kojeg napuhani financijski sektor otočne zemlje ne bi mogao funkcionirati. Budući da ciparske državne obveznice zbog niskog kreditnog rejtinga zemlje ne mogu služiti kao kolateral za ECB-ove operacije refinanciranja, lokalne banke likvidnošću opskrbljuje ciparska središnja banka. Ti su krediti dostupniji ali mora ih odobriti upravno vijeće ECB-a. Dužnosnik ECB-a Joerg Asmussen naglasio je da ECB može tolerirati samo dodjelu hitnih kredita solventnim bankama, a za ciparske banke ne može se pretpostaviti da su solventne ako izostane program pomoći za njihovu dokapitalizaciju, naglasio je.

NIKOZIJA - Ruski premijer Dmitri Medvedev zaprijetio je u četvrtak da će Rusija možda morati revidirati udio eura u deviznim rezervama bude li Europska unija i dalje pokušavala riješiti financijsku krizu na Cipru tako da našteti ruskim interesima. Ruske devizne rezerve iznose 537 milijarda dolara i četvrte su najveće na svijetu. Oko 42 posto toga iznosa je u eurima. "Mogućnost izvanrednog poreza koji EU nameće na bankovnu štednju na Cipru, među kojima velik dio čini ruski kapital, razlog je da razmislimo o udjelu eura u našim rezervama", rekao je ruski premijer u razgovoru za europske medije objavljenom u četvrtak na internetskoj stranici ruske vlade. "Ako je to moguće na Cipru, zašto ne bi poslije bilo moguće u Španjolskoj, Italiji ili drugim zemljama koje imaju financijskih problema. Sutra će tamo konfiscirati štednju", rekao je.

MOSKVA - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Moskvi da je "svjestan interesa Rusije" na Cipru, nakon oštrih kritika ruskog premijera Dmitrija Medvedeva na račun plana spašavanja koji su EU i MMF ponudili Cipru, a predviđa oporezivanje štednje u ciparskim bankama. "Svjestan sam interesa Rusije u tom slučaju", rekao je Barroso na konferenciji za novinare u Moskvi, na rubu sastanka Europske komisije i ruske vlade. Ruski premijer Dmitrij Medvedev ocijenio je plan "posve apsurdnim". Ruski čelnici predbacuju Bruxellesu što nisu bili konzultirani u izradi tog plana. "Rusija nije bila informirana jer nisu bile ni europske vlade, da budemo posve otvoreni i iskreni u vezi s tim pitanjem", rekao je Barroso.

BRUXELLES - Čelnik eurogrupe Jeroen Dijsselbloem kazao da dužnička kriza na Cipru predstavlja sistemski rizik koji bi mogao odjeknuti u cijeloj eurozoni. Nizozemski ministar financija kazao je to na saslušanju u Europskom parlamentu, dodajući da ciparski bankovni model mora biti promijenjen iz temelja. Europska središnja banka (ECB) poručila je u međuvremenu da će osiguravati likvidnost Cipru do ponedjeljka. "Upravno vijeće ECB-a odlučilo je zadržati sadašnju razinu opskrbe likvidnošću do ponedjeljka, 25. ožujka. Nakon toga ta će pomoć dolaziti u obzir tek nakon što Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) utvrde program koji će osigurati solventnost banaka", stoji u kratkom priopćenju.

FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je danas više od 670 letova zbog štrajka upozorenja osoblja na tlu u njemačkim zračnim lukama, uoči novih pregovora s upravom o plaćama. Letovi su otkazani iz zračnih luka u Frankfurtu, Muenchenu, Berlinu, Hamburgu, Duesseldorfu i Koelnu. Sindikat osoblja na tlu Verdi traži povišenje plaća od 5,2 posto za oko 33.000 zaposlenih Lufthansinih djelatnika u Njemačkoj. Traže se i jamstva za očuvanje radnih mjesta.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su jer su ulagače uznemirili razočaravajući njemački podaci u nervoznom okruženju zbog dužničke krize na Cipru. Londonski FTSE pao je 0,76 posto na 6.383 boda, frankfurtski DAX za 0,79 posto za 7.93 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,15 posto i iznosio 3.785 bodova. Cijene automobilskih dionica, osjetljivih na nervozu na tržištu, oštro su pale, kao i cijene dionica proizvođača sintetičke gume Lanxess koji se pridružio popisu dobavljača automobilskih kompanija pogođenih lošim stanjem na europskom tržištu automobila. Njemački podaci pokazali su da će najveće europsko gospodarstvo zadržati tek oskudan rast u ovom tromjesečju, što je prigušilo dobro raspoloženje nakon objave podaka o rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru i nastavljenog programa poticaja za gospodarstvo koji je pokrenula američka središnja banka.

LONDON - Cijene nafte su na međunarodnim tržištima skliznule, pritisnute strahovima od daljnjih previranja u eurozoni dok Cipar pokušava otkloniti prijetnju bankrota, a dodatno su ih pogodili i podaci o slabim gospodarskim aktivnostima eurozone. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu smanjena je za 44 centa, na 108,28 dolara. Gotovo isti pad zabilježila je i cijena barela američkom tržištu, spustivši se na 93,08 dolara. Veći pad cijena nafte priječili su pak bolji od očekivanih podataka o proizvodnim aktivnostima u Kini, koji navješćuju poboljšane prognoze o naftnoj potražnji u drugom najvećem potrošaču u svijetu. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 105,85 dolara, što znači da je niža za 67 centi u odnosu na dan ranije.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, a ulagače nisu znatnije potaknuli ni dobri makroekonomski podaci iz Kine, ni poruka američkog Feda da će i dalje voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu oko 1,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Singapuru porasle između 0,3 i 0,6 posto. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji oslabili su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,1 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu je jučer S&P 500 indeks porastao, nakon tri dana klizanja, jer je ulagače ohrabrila poruka američke središnje banke da će i dalje podržavati gospodarstvo monetarnim mjerama. Dow Jones ojačao je 55 bodova, ili 0,39 posto, na 14.546 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 1.558 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 3.254 boda. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su jučer da će nastaviti s programom otkupa državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno jer je nezaposlenost još uvijek visoka. Premda je središnja banka poručila i to da će pratiti moguće rizike od vođenja takvih politika, njezino priopćenje ohrabrilo je ulagače.

(Hina) xggoj ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙