FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Darko Lorencin, i kao političar, i kao poduzetnik, i kao ravnatelj Istarske razvojne agencije spada u uzak krug ljudi u Hrvatskoj koji znaju što govore kada govore o turizmu, rekao je danas premijer Zoran Milanović obrazlažući u Saboru svoj prijedlog da se Lorencinu iskaže povjerenje za obavljanje dužnosti ministra turizma. Kazao je da je Lorencin i politički odgovoran, a govoreći o njegovim kompetencijama ponovio kako je riječ o 43-godišnjem ekonomistu koji govori nekoliko jezika, radio je u branši, školovao i se i živio u inozemstvu od Milana do Harvarda. "No, to je manje bitno za njegovu karijeru. Bitno je to da je tamo gdje se taj posao ponajbolje radi u Hrvatskoj on bio prisutan i kao političar i kao činovnik i kao administrator i organizator i kao poduzetnik koji je zbog toga dizao komercijalne kredite i koji se kao i svi poduzetnici hrva s tim kreditima, vraća ih, prodaje ono što ima za ponuditi na tržištu i jako dobro poznaje taj segment tržišta", rekao je premijer Milanović. Ocijenio je da Darko Lorencin spada među najbolje kandidate po referencama za ministra turizma koje je Hrvatska imala te istaknuo da je turizam jedna od gospodarskih grana koje su u Hrvatskoj važne i bit će još važnije u godinama koje dolaze.

ZAGREB - Studio Cuculić sa svojim radom pod nazivom "Hrvatski kvadrat" pobjednik je natječaja za dizajn vizualnog identiteta "Vina Croatia", objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Nagrađeni je rad Udruženje vinarstva HGK prihvatilo kao novi vizualni identitet s predloženim logom, a osvojio je 21 tisuću kuna. Natječaj za dizajn vizualnog identiteta raspisao je HGK, provodilo ga je Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD), a na natječaj je pristiglo 40 prijava. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je novi nacionalni program potpore za sektor vina za razdoblje 2014. do 2018. koji će biti temelj za korištenje tzv. 'vinske omotnice'. Riječ je o sredstvima Europskog poljoprivrednog garancijskog fonda čija godišnja alokacija za Hrvatsku iznosi 11,8 milijuna eura u 2014., 2015. i 2016. te 10,8 milijuna eura od 2017. godine. Radi se o bespovratnim sredstvima, a uz EU sredstava, obavezno je i učešće korisnika mjera u iznosu od 50 posto prihvatljivih troškova. Prijedlogom programa odabrane su tri ključne mjere kojima će se poboljšati konkurentnost sektora vinogradarstva i vinarstva - restrukturiranje i konverzija vinograda, investicije u vinarije i objekte za trženje vina te promocija vina na trećim tržištima, kazao je Jakovina.

ZAGREB - Softverska tvrtka IN2 je za svoja rješenja e-Liste čekanja i e-Naručivanje osvojila European IT & Software Excellence Award u kategoriji rješenja godine za javni sektor, izvijestili su danas iz IN2. Dodjela nagrada održana je sredinom prošlog tjedna u Londonu, na svečanoj večeri na kojoj su sudjelovali finalisti natječaja - 64 tvrtke iz 15 država, pri čemu je IN2 bila jedina tvrtka iz Hrvatske. Natječaj tradicionalno organizirala agencija za istraživanje tržišta IT Europa, a nagrade su podijeljene u tri glavne skupine i namijenjene softverskim tvrtkama, pružateljima usluga i dobavljačima. Iz tvrtke IN2 ističu kako se implementacijom rješenja e-Liste čekanja i e-Naručivanje po prvi put u realnom vremenu ostvarilo povezivanje javnih bolnica s ordinacijama primarne zaštite u Hrvatskoj. IN2 je najveća softverska tvrtka u Hrvatskoj, osnovana je 1992. godine, a danas je grupa s devet tvrtki u šest država regije s više od 400 zaposlenika.

ZAGREB - Koncern Agrokor i Poljoprivredni institut Sveučilišta u Tennesseeju potpisali su danas u Zagrebu sporazum o suradnji sa svrhom pokretanja zajedničkih projekata, izvjestili su iz Agrokora. Cilj suradnje je razviti i usvojiti praktična znanja i vještine u pojedinim granama kao što su stočarstvo, ratarstvo i povrtlarstvo te granama koje se odnose na okolišne segmente i gospodarenje otpadom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Sukladno zajedničkim interesima, financijskim i pravnim okvirima, definirat će se konkretni izazovi unutar poslovnih procesa u više područja - zajedničko obrazovanje i društveno odgovorne aktivnosti, zajednički istraživački rad, razmjena obrazovnog materijala i podataka, tehnička suradnja, programi edukacije itd.

ZAGREB - Previše se radi, a plaće su premale, smatra velika većina sudionika ankete koju je tijekom veljače proveo portalu posao.hr. Online istraživanje "Preopterećenost na radnom mjestu" provedeno je na 1.359 ispitanika, a rezultati pokazuju da 70 posto ispitanika smatra da na svome radnom mjestu previše radi. Još veći je broj, 79 posto njih smatra da su premalo plaćeni, a 18 posto misli da su plaćeni realno. Samo 1 posto anketiranih drži da su plaćeni više nego što bi trebalo. Uz to, samo je 14 posto ispitanika izjavilo da su plaćeni za prekovremeni rad. Istraživanje je pokazalo kako je ekonomska kriza utjecala na posloprimce povećanjem opsega posla i očekivanja poslodavaca. Više od dvije trećine anketiranih smatra kako im je opseg posla povećan u odnosu na razdoblje prije krize, devet posto smatra da je posla manje dok 16 posto smatra da kriza nije utjecala na količinu njihova posla. Više od polovice ispitanika (55 posto) drži kako su očekivanja poslodavaca prevelika, 22 posto ocjenjuje ih realnim, a 21 posto ne zna odgovor na to pitanje.

ZAGREB - Uglavnom pod utjecajem pada cijena dionica na europskim burzama, i danas su na Zagrebačkoj burzi Crobexi oko podneva bili u minusu, ali uz slabiji promet nego dan ranije, pri čemu je u najvećem fokusu investitora dionica HT-a. Oko 12,00 sati Crobex je bio u minusu 0,59 posto, na 1.983 boda, nastavivši negativni niz četvrti dan zaredom. Istodobno, Crobex10 spustio se 0,58 posto, na 1.105 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,42 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego jučer oko podneva. Najlikvidnija je dionica HT-am, s prometom od 1,5 milijuna kuna. Cijena joj stagnira na 217,38 kuna. Slijedi dionica Diokija, s prometom od 567.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,67 posto, na 19,5 kuna. U većem fokusu investitora još je i dionica Maistre. Cijena joj je ojačala 0,44 posto, na 89,6 kuna, uz promet od 421.000 kunu. Većini ostalih izdanja cijene su danas pale, pri čemu najveće gubitke bilježi dionica Jadroplova, čija je cijena oslabila 3,53 posto, te Viadukta, za 2,84 posto.

ZAGREB - Na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na jučerašnju, kuna je ojačala neznatnih 0,006 posto prema euru, dok je u odnosu na ostale važnije svjetske valute blago oslabila. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, snižen je tako na razinu od 7,581193 kune. Istodobno je tečaj švicarskog franka povećan za 0,03 posto, na 6,199863 kune po srednjem tečaju, a još blažih 0,02 posto na današnjoj je tečajnoj listi povećan tečaj britanske funte čiji srednji tečaj iznosi 8,861710 kuna. Tečaj američkog dolara je na današnjoj tečajnici HNB-a viši za 0,12 posto u odnosu na jučer i srednji tečaj dolara iznosi 5,861898 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙