FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 17. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u utorak počinje s rušenjem bespravno izgrađenih objekata u okolici Zadra, najavila je jučer ministrica Anka Mrak Taritaš. Odbila je precizirati o kojim se objektima točno radi budući da dio vlasnika ovoga vikenda tek dobiva obavijesti. "Najprije će se rušiti uz more, ali i vrlo brzo prijeći na kopno, u Zagreb, gdje ima dosta bespravne gradnje", rekla je ministrica, koja je jučer na Cvjetnom trgu dala potporu akciji Mladih HNS-a vezanoj uz izgradnju stanova POS-a. Ministrica je prethodno najavila da će se u prvom naletu uklanjati započete gradnje i bespravne zgrade koje nisu namijenjene za stalno stanovanje, a za koje do kraja prošle godine vlasnici nisu predali zahtjev za legalizaciju. U drugom naletu rušile bi se one koje se povremeno koriste, u trećem bespravne zgrade u kojima se stalno živi. Prema procjenama, riječ je o 10.752 objekta koja bi bila uklonjena u prvoj fazi rušenja. Novinare je zanimao i mišljenje ministrice o tzv. nekretninskom biznisu koji se navodno, unatoč protivljenju građana i struke, planira na Srđu kod Dubrovnika. "Kada je riječ o golf igralištima, zakonom je jasno propisano da svega četiri posto površine igrališta mogu zauzimati izgrađeni objekti", rekla je ministrica Mrak Taritaš.

ZAGREB - Prvi javni poziv za kupnju stana po POS modelu za lokaciju Klara u Zagrebu, gdje će uskoro započeti gradnja 332 stana koji će se prodavati po cijeni od 1100 eura po kvadratu, bit će otvoren do 15. travnja, podsjetila je jučer ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Pravo kupnje imaju svi hrvatski građani, a potrebna dokumentacija za natjecanje za kupnju stanova POS-a u Zagrebu dostupna je na web stranicama APN-a (Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama) i u samoj agenciji. Poredak kupaca bit će objavljen poslije 15. travnja, a kriterije bodovanja odredit će APN, budući da u programu ne sudjeluje lokalna zajednica, odnosno Grad Zagreb, pojasnio je ravnatelj APN-a Željko Uhlir. Prednost bi, po najavama, trebali imati građani koji prvi put kupuju stan, oni koji žive u neodgovarajućim uvjetima te obitelji s više djece. Procjena ukupne investicijske vrijednosti je 130 do 160 milijuna kuna, a stanovi bi trebali biti dovršeni do 2015. godine.

ZAGREB - Tradicionalna utrka zagrebačkog Medicinskog fakulteta "162 stube", kojom se promovira zdravlje, sport i kretanje te potiče prevencija kardiovaskularnih bolesti, jučer je na Šalati okupila brojne studente i građane te dvojicu kandidata za zagrebačkog gradonačelnika - aktualnog Milana Bandića i SDP-ovog, ministra zdravlja Rajka Ostojića. Nakon prvog javnog zajedničkog rukovanja, Bandić je rekao da se prijavio za utrku, jer osobnim primjerom želi pokazati da je kretanje važno za zdravlje, a Ostojić je naglasio da je Schlosserove stube, po kojima je utrka i dobila ime, prošao stotine tisuća puta i da je dobro da njima danas prolaze i oni koji dosad nisu te da je pobjeda puno važnija u nekim drugim utrkama. "Idem trčati", rekao je Bandić rekao okupljenima prije utrke za koju je dobio startni broj jedan, a u izjavi novinarima naveo je da se nakon istrčanih 10 maratona i tri supermaratona odlučio za utrku "162 stube". Na pitanje novinara ide li možda u utrku s Rajkom Ostojićem i je li to prilika da odmjere snage, Bandić je odgovorio da ne ide ni sa kim u utrku. "Trčim na duge pruge. Ako me može pratiti, neka prati. Trčim svojim putem i trkač sam na duge pruge. Danas trčim malo kraću utrku, iz solidarnosti s mladim ljudima i porukom utrke", kazao je Bandić. Slično pitanje novinari su postavili i Rajku Ostojiću koji je rekao da će vrlo brzo odmjeriti snage - za 100 dana.

SPLIT - U splitskome Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) sinoć je pred prepunim gledalištem premijerno izveden balet Ludwiga Minkusa Don Quijote. Riječ je o jednom od najvećih naslova klasične baletne literature kojeg je na scenu splitskog teatra, prema klasičnoj koreografiji Mariusa Petipa i Aleksandra Gorskog, postavio redatelj i koreograf predstave, ravnatelj splitskog Baleta Dinko Bogdanić, dok je maestro Hari Zlodre ravnao orkestrom. U dvoipolsatnoj predstavi zaljubljeni par Quitri i Basilija tumačili su solisti Baleta HNK Split Ieva Karpilovska i Jassaui Mergalijev, naslovnu ulogu viteza Don Quijotea utjelovio je Lev Šapošnikov, njegova Dulcinea je bila Irina Čaban, a Sancho Pansa Daniel Jagar. U ostalim se ulogama pojavio gotovo čitav baletni ansambl, te mlade balerine, polaznice Baletnog studija HNK Split. Redatelj i koreograf Dinko Bogdanić je nakon baleta istaknuo kako u njegovoj viziji tog popularnog i često izvođenog djela nema mjesta uobičajenom pojednostavljivanju viteza tužnog lika u grotesknu karakterizaciju uz uobičajene, banalne predrasude po kojima je idealizam, sam po sebi, groteska.

ZAGREB - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) spasila je jučer alpinisticu koja je penjući se stijenom iznad Omiša zadobila ozljedu glave. HGSS je izvijestio da je nesreću doživjela vrlo iskusna splitska alpinistica A. M. tijekom uspona "kroz smjer Bonbon" na 180 metara visokoj stijeni. Alpinistica je neko vrijeme bila bez svijesti i ne sjeća se okolnosti koje su prethodile nesreći, priopćio je HGSS navodeći da se radi o teškom udarcu čiji je uzrok najvjerojatnije kameni odron, koji je probio kacigu i uzrokovao i otvorene ozljede glave. "Kaciga joj je vjerojatno spasila život", ističe HGSS. U akciji spašavanja sudjelovalo je 25 gorskih spašavatelja koji su alpinisticu, nakon što su je zbrinuli, spustili u podnožje te odvezli u splitski Klinički bolnički centar.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙