FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 7. sjednicu nastaviti raspravom o Polugodišnjoj informaciji o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike, koju je Saboru podnijela Hrvatska narodna banka (HNB), za prvo polugodište 2012. godine. HNB ističe kako su gospodarska kretanja u Hrvatskoj vrlo nepovoljna već četvrtu godinu zaredom, pri čemu kao činitelje koji ograničavaju rast navodi nepovoljna kretanja u međunarodnom okružju, zatim slaba konkurentnost i vrlo loša poslovna klima, a rast dodatno usporava i nužnost smanjenja prekomjernoga fiskalnog manjka. Monetarna politika u takvim je uvjetima bila orijentirana na održavanje visoke likvidnosti bankovnog sustava i smanjenje regulatornih troškova koji utječu na kamatne stope, zbog čega je HNB s Vladom i HBOR-om pokrenuo program koji bi poduzećima trebao omogućiti povoljnije bankovne kredite. U HNB-u naglašavaju potrebu nastavka fiskalne konsolidacije, osobito smanjenjem proračunskih rashoda, pri čemu bi promjene na prihodnoj strani državnog proračuna prije svega trebale biti usmjerene prema rasterećenju troškova rada. Poboljšanje poslovne klime, dodaju, zahtijeva i daljnje restrukturiranje javnog sektora, smanjenje pravnih rizika, veću fleksibilnost tržišta rada i druge strukturne reforme.

ZAGREB - Bivši HDZ-ov ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovoj nekadašnjoj stranci da na dužnosti nije čuo za marketinšku agenciju Fimi mediju preko koje je, po tvrdnjama USKOK-a, punjen HDZ-ov crni fond. Primorac je kazao da je sve marketinške poslove HDZ radio preko tvrtke Masol te da je ta stranka imala dovoljno novca jer je osim donacija i članarina dobivala novac iz proračuna. "Tijekom mandata nisam čuo za agenciju Fimi mediju, a ne mogu se sjetiti niti da bi netko iz te agencije došao u ministarstvo", posvjedočio je Primorac. Dodao je da je za agenciju po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera doznao iz medija nakon što je otišao s dužnosti. "Osobe zadužene za financijsko poslovanje uživale su puno povjerenje predsjedništva i nikada se nisu postavljala pitanja vezana uz to", rekao je Primorac. Bivši HDZ-ov saborski zastupnik Petar Selem iz zdravstvenih razloga nije došao svjedočiti pa se suđenje nastavlja svjedočenjem Vedrana Miše, jednog od preostalih svjedoka tužiteljstva.

ZAGREB - Skupina mladih znanstvenika i asistenata uputila je danas javnosti otvoreno pismo u kojem daje potporu profesoru Aleksandru Štulhoferu koji je, ističe se, "kolateralna žrtva žestokih javnih rasprava o četvrtom modulu Kurikuluma zdravstvenog odgoja". Mladi znanstvenici i asistenti koji su surađivali sa Štulhoferom drže neutemeljenima diskvalifikacije profesora Štulhofera, kojega je Judith Reisman tijekom svog boravka u Hrvatskoj optužila da je u svom radu surađivao s pedofilima. Odbacuju i "pokušaje narušavanja njegova znanstvenog i moralnog ugleda putem podmetanja kojima se maliciozno konstruira njegova odgovornost za nešto s čime on osobno ne može imati nikakve veze niti odgovornosti". Drže da se, "čak i kada bi optužbe na teret nekim njegovim inozemnim suradnicima bile utemeljene" iz toga ne bi moglo ništa zaključivati o njegovim znanstvenim i moralnim karakteristikama te znanstvenoj i stručnoj ozbiljnosti kojom se uključio u izradu Kurikuluma. Suradnja na znanstvenim projektima s drugim znanstvenicima nikako ne podrazumijeva poznavanje njihovih privatnih biografija ili slaganje u svjetonazoru, ističu, pozivajući sudionike rasprave o spolnom odgoju "da se u polemikama usredotoče na meritum spora i snagu vlastitih argumenata, a ne na difamaciju sudionika u raspravi".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙