FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 15. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Sabor bi danas, na kraju ovotjednog zasjedanja, između dviju kandidatkinja trebao izabrati novu pučku pravobraniteljicu. Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zastupnicima predlaže da pravobraniteljicu izaberu između ravnateljice Pravosudne akademije Ivane Goranić i predstojnice ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Lore Vidović. Sabor je za novog pučkog pravobranitelja, nakon prvog neuspjelog pokušaja izbora u prosincu, raspisao natječaj na koji se javilo 12 kandidata. Nakon što se utvrdilo da svih 12 kandidata udovoljava uvjetima natječaja, Odbor za Ustav s njima je obavio razgovore. Mišljenje o kandidatima dao je i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je kao najbolje kandidatkinje izdvojio Loru Vidović i sutkinju za mladež Lanu Peto Kujundžić, no to mišljenje za Odbor za Ustav nije obvezujuće.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na sinoćnoj je svečanosti u Puli u povodu 23. obljetnice osnutka stranke ocijenio da je "IDS prije 23 godine bio potreban Istri, ali da je potreban i danas, jer se u posljednje vrijeme događaju mnoge stvari koje prijete Istri i na djelu je jedno veliko nerazumijevanje Istre". U prilog tomu on se zahvalio osnivačima stranke koji su, kako je rekao "imali hrabrosti osnovati IDS u vrijeme kada osnivanje jedne regionalne stranke s ambicijom definiranja Istre kao multikulturne regije, nije bio lak politički posao, već veliki izazov". "IDS je od tada do danas ostao na istim principima, s time da su se neki ljudi promijenili, neki su napustili stranku dok su drugi ostali s nama" , kazao je Jakovčić i dodao kako Istra danas ima jaki regionalni identitet i da je prepoznatljiva politička regija ne samo u Hrvatskoj već i u cijeloj Europi. Po njegovim riječima, upravo zahvaljujući IDS-u Istra je definitivno poseban politički izraz kojega, kako je rekao "svi trebaju poštivati".

ZAGREB - Krešimir Zimonić primjer je autora koji stripu prilazi kao umjetnosti, a njegova "Zlatka" primjer je stripa koji može funkcionirati i u galerijskome prostoru i prenijeta na filmsko platno, rečeno je sinoć u Zagrebu na predstavljanju animiranog filma, strip-albuma i izložbe posvećenima Zlatki. Taj antologijski lik hrvatskoga stripa nastao je kao plod dugogodišnje suradnje hrvatskoga umjetnika, karikaturista, animatora i crtača stripova Krešimira Zimonića s listom za mlade Modra lasta. Zlatkine fizičke, misaone i stilske preobrazbe te naposljetku, njeno odrastanje, Zimonić je kronološki objedinio u strip-albumu "Zlatka" objavljenome u izdanju nakladnika Fibre u kojemu na 204 stranice predstavlja svoj izbor iz epizoda stripa koji je godinama izlazio u listu za mlade Modra lasta. "Riječ je o integralnom presjeku kronološki složene polovice ukupnih tabli koje postoje o Zlatki", kazao je Zimonić za Hinu. Druga polovica slijedi u nastavku koji bi trebao izaći krajem godine, istaknuo je. Na predstavljanju je pretpremijerno prikazana radna verzija kratkometražnog animiranog filma "Zlatkine žute minute" za koji Zimonić potpisuje scenarij, produkciju i režiju.

ZAGREB - Pola stoljeća kritičarskoga i kustoskoga rada povjesničara umjetnosti i etnologa Želimira Koščevića objedinjeno je u knjizi "Kritike, predgovori, razgovori 1962. - 2011.", predstavljenoj večeras u Showroomu Galerije Nova. Na 734 stranice knjige čitatelja očekuje zanimljivo štivo kojemu vrijeme ne oduzima relevantnost, među kojim je i britka, bespoštedna likovna kritika, osobito ona iz 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća, kakvu danas ne možemo naći pa je i to jedan od razloga zašto je Koščevićeva knjiga dragocjena, rekao je urednik Branko Franceschi. Kritike su samo dio te obujmom i sadržajem velike knjige koja, rekao je Franceschi, obuhvaća raznovrsne pisane forme: predgovore, eseje, intervjue, objavljivane od 1962. do 2011. godine. Sve to, istaknuo je, svjedoči o tome kako je Koščević podjednako suvereno pisao o domaćoj i internacionalnoj umjetnosti kršeći tako razliku između velikih centara i periferije jer se sam stavio u centar.

RIJEKA - Mjuzikl "Pepeljuga" autora Magdalene Lupi Alvir i Duška Rapoteca Utea praizveden je sinoć u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Redateljica i koreografkinja je gošća iz Slovenije Mojca Horvat. U naslovnoj ulozi je članica ansambla Talijanske drame HNK "Ivana pl. Zajca" Elena Brumini a u ostalim ulogama su nastupili članovi ansambla Gradskog kazališta lutaka Alex Đaković, Karin Frochlich, Božena Delaš, Dina Đuka, Zlatko Vicić i Vedran Komerički. "Pepeljuga" je prvi premijerni naslov riječkoga GKL ove sezone. Ova predstava je igrana, to jest nije lutkarska, a GKL se odlučilo na izvođenje jer u Rijeci nema kazališta za djecu. Priča je temeljena na priči braće Grimm ali je osuvremenjena pa je Pepeljuga samosvjesna predstavnica nove generacije. Na sceni se pjeva uživo i pleše, uglavnom step koracima.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙