FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

VUKOVAR - U organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, na parkiralištu hotela "Dunav" simbolično u 12,05 sati započeo je veliki prosvjedni skup "Za hrvatski Vukovar-ne ćirilici" protiv uvođenja dvojezičnosti u tom gradu. Uz brojne Vukovarce, među prosvjednicima je i velik broj građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Vukovar pristigli kako bi dali podršku zahtjevima stožera, u kojem su branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih konclogora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici OSRH i MUP-a, zapovjednici ratnih postrojbi u vrijeme Domovinskog rata koji danas stanuju u Vukovaru. U stožeru smatraju kako još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru te da će stavljanje ćiriličnog u ravnopravni položaj s latiničnim pismom rezultirati međunacionalnom nesnošljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tome gradu. Između ostalog traže da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ili da se na uvođenje dvojezičnosti u taj grad stavi moratorij na najmanje 50 godina. Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić kazao je novinarima uoči početka prosvjednog skupa da je Stožer jučer podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

OSIJEK - Predsjednik HSS-a Branko Hrg izjavio je danas u Osijeku kako Vlada i Ministarstvo poljoprivrede pripremaju još jednu ružnu pljačku državne imovine. Na konferenciji za novinare Hrg je kazao da se kao što je 90-tih godina napravljena privatizacija, sada priprema završni udarac u malverzacijama s državnim poljoprivrednim zemljištem. Ovdje se diskreditiraju lokalna samouprava i građani, jer u Vladi sada kažu da će neka agencija ili povjerenstvo od tri člana pravednije i bolje raspolagati državnim poljoprivrednim zemljištem nego što su to činila općinska i gradska vijeća na područjima gdje se to zemljište nalazi, smatra Hrg. Ocijenio je kako je to zemljište u vlasništvu građana RH i njime ne može na ovakav način raspolagati neka grupacija. Drži kako je to priprema za malverzacije i konačnu pljačku onoga što je u Hrvatskoj još ostalo, a zemlja se ne može obnavljati i ima svoja fizička ograničenja.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku da je stranka odlučila pokrenuti političku akademiju, kao prvi korak u stalnoj izobrazbi svojih članova i dužnosnika, u političkom i društvenom životu. Na konferenciji za novinare Šišljagić je kazao da su za predavače angažirali ljude iz stranke s političkim iskustvom te istaknute predavači na fakultetima, veleposlanike, koji su iz određenog djelokruga svoje struke dugogodišnji predavači tema zanimljivih za takvu političku akademiju. Na novinarski upit Šišljagić je potvrdio da je stranci pristupio dosadašnji čelnik osječkoga HSLS-a i predsjednik osječkoga Gradskoga vijeća Josip Vrbošić.

OSIJEK - U prometnoj je nesreći jutros oko 7 sati u mjestu Mece kod Osijeka smrtno stradao 83-godišnji biciklist. Osobni automobil, kojim je upravljao 40-godišnji vozač, naletio je na 83-godišnjeg biciklistu, koji je od zadobivenih ozljeda smrtno stradao, rekao je Hini glasnogovornik osječko-baranjske Policijske uprave (PU) Vlado Krznarić dodavši da se očevidom utvrđuju okolnosti nesreće. U PU napominju da je 83-godišnjak treća osoba koja je ove godine poginula u prometnim nesrećama na osječko-baranjskim prometnicama, te sve vozače pozivaju na dodatni oprez u prometu.

SPLIT - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 54-godišnjeg muškarca s makarskog područja zbog počinjenja kaznenog djela spolne zloporabe djeteta starijeg od 15 godina. Optužnicom ga se tereti da je neutvrđenog dana od 1. svibnja do 30. lipnja prošle godine, u nakani da seksualno iskoristi dijete, kao njegov profesor zatražio da ga oralno zadovoljava kako bi učenik prošao određene predmete koje on predaje, što je dijete i učinilo. Profesor srednje škole u Makarskoj uhićen je krajem prosinca prošle godine, a suđenje će čekati na slobodi jer su ispitani svi svjedoci.

SPLIT - Makarska je policija uhitila 38-godišnjeg muškarca i osumnjičila da je ilegalno u Hrvatsku uveo četvoricu državljana Kosova, doznaje se danas u splitskoj policiji. Policija je potvrdila da je jučer dovršila kriminalističko istraživanje nad 38-godišnjakom i četvoricom državljana Kosova. Sumnjaju da je 38-godišnjak jučer ujutro svojim osobnim vozilom Golf dovezao četvoricu Kosovara u blizinu graničnog prijelaza nakon čega ih je savjetovao da prijeđu državnu granicu Republike Hrvatske izvan obilježenog graničnog prijelaza, što su oni i učinili. Nakon toga ih je sačekao i svojim Golfom prevezao do autobusnog kolodvora u Makarskoj, no tamo su ih zatekli policijski službenici.

ZAGREB - Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš rekao je da bi zbog nedostatka sredstava mnoge investicije u kulturi u ovoj godini mogle biti usporene, ali je ipak naglasio da ministarstvo planira pokrenuti brojne nove projekte i dovršiti neke stare. "Investicije su zbog nedostatka sredstava jako usporene, pogotovo u kulturi", kazao je Šipuš za Hinu, te dodao kako se Ministarstvo kulture nada da će se dio sredstava za investicije osigurati i iz privatnih izvora, kao i iz fondova Europske unije. Proračunska sredstva za investicije Ministarstva kulture za 2013. iznose nešto više od 52 milijuna kuna. "Iz tih 52 milijuna kuna treba financirati sve što se misli financirati u ovoj godini, a važnih je investicija dosta", kazao je, istaknuvši da se planiraju ulaganja u knjižnice, centre za kulturu, državne arhive, muzejske institucije, te druge prostore koji služe za kulturne aktivnosti. Hrvatska u ovoj godini, kada ulazi u Europsku uniju, planira intenzivirati svoju kulturnu promociju u inozemstvu, kazao je Šipuš, posebno naglasivši projekte kulturne promidžbe u Velikoj Britaniji, Švicarskoj i Njemačkoj. To su, kako je istaknuo, daleko manji projekti od upravo završenog festivala hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici", koji je pripreman više od godinu i pol dana, ali ne i manje važni.

RIJEKA - Maškarani auto rally Pariz-Bakar, koji je karnevalska parodija svjetski poznatog rallyja Pariz-Dakar počeo je jutros u Rijeci, službenim startom ukupno 43 vozila. Maškarana vozila ove su godine po 22. put krenula iz riječke ulice Krimeja, odnosno predjela podno Trsata, kojeg Riječani tradicionalno nazivaju "Pariz". Nakon vožnje do glavne riječke šetnice Korza, natjecatelji su ondje predstavili svoja vozila, a zatim krenuli prema Kostreni i Bakru, gdje su ih dočekali novi domaćini i natjecanja u vozačkoj spretnosti. Maškarani auto-rally Pariz-Bakar jedna od najvažnijih pratećih manifestacija Riječkog karnevala, a glavni organizator je Autoklub Rijeka. U njoj sudjeluju "motorizirane" maškare iz različitih krajeva s prigodno ukrašenim i "maskiranim" vozilima, a svi natjecatelji, pratnja i suci također moraju biti maskirani.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙