FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Saborska oporba usprotivila se jučer izmjenama Zakona o pravima i dužnostima predsjednika Republike Hrvatske, kojim se smanjuju prava predsjednika nakon prestanka mandata, a zastupnici su nezadovoljni zbog činjenice da se te restrikcije neće odnositi i na bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kojem je doživotno zajamčen ured i viša mirovina od one koju će imati bivši predsjednici u budućnosti. "Osobno protiv Mesića nemam ništa, ali zašto bi on trebao biti jedina osoba u ovoj državi na koju se odnosi jedna zakonska uredba, koja se više nikad na nikoga neće primijeniti", upitao je laburist Dragutin Lesar. Na obrazloženje Vlade da se ne mogu ukidati stečena prava, rekao je da "Sabor u prosjeku mjesečno ukida barem jedno stečeno pravo nezaposlenima, sirotinji i beskućnicima, argumentirajući to krizom, štednjom ili promijenjenim okolnostima". Davorin Mlakar (HDZ) izračunao je da bi mirovina 40-godišnjeg predsjednika koji bi se nakon isteka mandata odlučio na mirovinu, što je teoretski moguće, po predloženom zakonu iznosila 1.200 kuna. "Ne treba zbog licemjerja raditi karikaturu donošenjem zakona u kojima ćemo reći da će predsjednik Republike biti osoba koja će pod određenim okolnostima imati mirovinu ispod svake razine ljudskog dostojanstva", rekao je Mlakar. Iako priznaje da je takav rasplet teoretski moguć, Ivo Jelušić (SDP) ne vjeruje da će se to doista i dogoditi. Smatra da je predloženi zakon "našao pravu mjeru da predsjednik ne bude faraon, ali i da ne završi na burzi". Iako je najavio da će Klub HNS-a podržati predloženi zakon, Jozo Radoš smatra da je riječ o "bijednom polovičnom rješenju". Ocijenio je da je u "demontaži prava dužnosnika" trebalo sačuvati materijalni dignitet predsjednika Republike, budući da je riječ o jedinom dužnosniku kojeg neposredno biraju svi građani.

ZAGREB - Hrvatski sabor će u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog godišnjeg plana usklađivanja zakonodavstva, po kojemu bi u 2013. s europskim propisima trebao uskladiti 108 zakona. Hrvatska je do sada ispunila većinu obveza prema EU, no kako se pravna stečevina EU kontinuirano razvija, zakoni će se morati i ubuduće usklađivati. Program usklađivanja za 2013. predstavlja postupni prijelaz iz klasičnoga pretpristupnog programa u plan transponiranja pravne stečevine u nacionalno zakonodavstvo, kojim se provodi redovito godišnje usklađivanje s novom pravnom stečevinom EU, a Hrvatska takvim pristupom jasno pokazuje svoju spremnost da već u ovom trenutku funkcionira kao država članica, navodi Vlada u prijedlogu.

ZAGREB - Posao glasnogovornika nije toliko različit ni suprotstavljen novinarskom poslu, složila se većina sudionika, bivših novinara na sinoć održanoj tribini u Hrvatskom novinarskom društvu (HND), gdje su se kao razlozi njihove promjene posla istaknula ili financijska pitanja, nezadovoljstvo tretmanom u mediju za koji su radili ili to što im je politika onemogućila da se bave tim poslom. Glavni cilj tribine bio je saznati, između ostalih, odgovore na pitanja zašto se bježi iz novinarstva u posljednje vrijeme, a povod tome bila je činjenica da je prošle godine znatan broj novinara zamijenio novinarski posao glasnogovorničkim i to u ministarstvima ili političkim strankama. "PR posao nije toliko različit niti suprotstavljen novinarskom poslu da ga čovjek ne bi radio", ustvrdio je bivši novinar te sadašnji glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov, dodavši kako je njegov glavni motiv odlaska iz novinarstva novac. Smatra kako je povratak u novinarske vode moguć. Tomislav Jakić, bivši novinar, urednik, dopisnik, glavni urednik, a zatim savjetnik predsjednika Stjepana Mesića ustvrdio je kako mu je politika onemogućila da se bavi novinarstvom. "Sunovrat novinarstva posljedica je stanja u kojem je izbrisana granica između novinarstva i PR propagande", kazao je. "Problem s kojim se naša zemlja godinama bori je netransparentnost vlasništva u medijima", upozorila je Zinka Bardić, direktorica u PR-agenciji i savjetnica Vlade RH i premijera Zorana Milanovića.

ZABOK - Dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život u prometnoj nesreći koja se jučer poslijepodne dogodila u naselju Matenci između Zaboka i Gornje Stubice kada je na pružnom prijelazu putnički vlak naletio na osobno vozilo. 49-godišnji vozač nije se na vrijeme zaustavio prilikom dolaska na pružni prijelaz označen Andrijinim križem i znakom stop te je na vozilo naletio putnički vlak koji prometuje na relaciji Zabok-Gornja Stubica, rekao je za Hinu glasnogovornik Policijske uprave krapinsko-zagorske Zoran Lončar. Muškarac je vozio pod utjecajem alkohola i izmjereno mu je 1,94 promila alkohola u krvi. S njim je u vozilu bio 48-godišnji putnik, koji je prema izvješću policije također zadobio teške tjelesne ozljede.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙