FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 14. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti konačni prijedlog zakona o pravu na pristup informacijama, kojim se predlaže uspostavljanje neovisnog tijela - povjerenika za informiranje koji bi pokrivao područje 'prava na pristup informacijama'. Povjerenik će, po tom prijedlogu, imati žalbenu, savjetodavnu, nadzornu i inspekcijsku te prekršajnu funkciju. Riječ je o zakonu važnom za slobodu informiranja koji bi trebao spriječiti tijela javne vlasti da građanima taje informacije koje ne bi smjele biti nedostupne. Sabor bi trebao raspraviti i konačni tekst zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, po kojemu će se skratiti rokovi za prikupljanje donacija za izborne kampanje. Donacije su se do sada mogle prikupljati do 30 dana nakon završetka kampanje, a sada bi se mogle prikupljati samo do izbora.

ZAGREB - Vlada RH na današnjoj sjednici će, uz ostalo, raspravljati o prijedlogu zakona o tržištu plina, izmjenama Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, izmjenama Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, te prijedlogu zaključka u vezi s obvezujućom ponudom za kupnju dionica Brodograđevne industrije 3. maj.

ZAGREB - Plesnim protestom građani Zagreba pridružit će se danas do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama "Milijarda ustaje" ("One billion rising"), nazvanoj po broju zlostavljanih žena u svijetu. Tom programu nazočit će i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je jedan od članova Mreže utjecajnih muškaraca posvećene borbi protiv nasilja nad ženama, koju je osnovao Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. "Plesni ustanak" organiziraju Centar za Ženske studije Zagreb, Centar za žene žrtve rata, K-zona, Ženska soba, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i agencije Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj, a kampanji će se priključiti brojne osobe iz javnog života. Kampanja "Milijarda ustaje" odvijat će se simultano u više od 150 zemalja, a u Hrvatskoj će se plesom "protestirati" u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Šibeniku, Čakovcu, Sisku, Kutini, Puli, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici i Koprivnici.

ZAGREB - Predstavnici sindikata i poslodavaca postigli su konsenzus oko dijela izmjena Zakona o radu (ZOR) tako da će biti uvrštene u prvi krug prilagođavanja ZOR-a potrebama tržišta rada, izvijestili su jučer iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava iz kojeg najavljuju da će se u prvoj fazi uz ostalo mijenjati odredbe vezane uz reguliranje rada na određeno vrijeme, zamjenskog odmora, prekovremenih sati, probnog rada i kolektivnog otpuštanja viška radnika. "Dio izmjena se odnosi na usklađivanje s EU direktivama, a oko dijela izmjena je postignut konsenzus sindikata i poslodavca tako da će biti uvrštene u prvi krug prilagođavana ZOR-a potrebama tržišta rada, s ciljem uklanjanja prepreka i problema koji su se pojavili u primjeni postojećeg ZOR-a. Niti jedna dosadašnja izmjena Zakona o radu nije u tako kratkom vremenu naišla na konsenzus zainteresiranih strana, sindikata, poslodavaca i Vlade", navodi se u priopćenju Ministarstva u kojem je održan posljednji sastanak za pripremu prve faze izmjena ZOR-a. Ministar Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo zbog želje i spremnosti da se postigne dogovor, zaštite radnici, a istovremeno Zakon o radu prilagodi potrebama s kojima se svakodnevno susreću radnici i poslodavci.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je da je jučer krenula isplata plaća zaposlenima u državnoj upravi, koja je kasnila pet dana zbog uvođenja Centralnog obračuna plaća, a Sindikatu pravosudne policije, koji je Vladi zaprijetio tužbom, poručio da time šalje vrlo "ružnu poruku". Isplata plaća krenula je tijekom jučerašnjeg dana, a kasnila je pet dana zbog činovnika koji su zaduženi da pripreme obračun, rekao je Linić poručivši sindikalcima da se zbog kašnjenja plaća "obrate svojim kolegama činovnicima". Sindikat pravosudne policije ustvrdio je kako je Vlada prekršila odredbu Kolektivnog ugovora koja kaže da od plaće do plaće ne smije proći više od 30 dana, te najavio da će podići tužbu ne stignu li plaće do petka. Volio bih vidjeti tu tužbu, rekao je Linić dodavši kako su činovnici koji su trebali napraviti obračun plaća po novom sustavu "bojkotirali odluku Vlade".

ZAGREB - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) zatražio je sinoć od ministra financija Slavka Linića da dokaže svoju tvrdnju da plaće u državnoj upravi kasne zbog činovnika, ili da se ispriča. "Tvrdnja ministra financija Slavka Linića kako plaće u državnoj upravi kasne zbog 'činovnika koji su trebali napraviti obračun plaća po novom sustavu', a u stvarnosti su 'bojkotirali odluku Vlade', test je vjerodostojnosti ove Vlade i samog ministra Linića", kaže se u sinoćnjem priopćenju koje je potpisao glavni tajnik Sindikata službenika Siniša Kuhar. "Prema Zakonu o državnim službenicima, neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza predstavlja tešku povredu službene dužnosti zbog koje se službeniku može izreći novčana kazna na vrijeme od jednog do šest mjeseci, u mjesečnom iznosu od 10 do 20 posto ukupne plaće isplaćene službeniku u mjesecu u kojem je kazna izrečena, premještaj na drugo radno mjesto niže složenosti poslova istog stupnja obrazovanja i prestanak državne službe. Sindikat stoga očekuje da će se u državnim tijelima idućih dana pokrenuti deseci, a možda i stotine postupaka zbog teške povrede službene dužnosti. Ukoliko se to neće dogoditi Sindikat očekuje ispriku ministra financija", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Nisam detuđmanizirala i dekroatizirala HDZ, poručila je jučer bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, odbacivši, kako je rekla, objede i insinuacije nekih stranačkih kolega da u svojim javnim istupima govori suprotno stavovima HDZ-a. "O dekroatizaciji HDZ-a i Hrvatske ne znam uopće što bih rekla jer ne razumijem što znači taj pojam. Hrvatstvo se dokazuje poštenim radom, kada si političar naravno borbom protiv korupcije i kriminala i čestitim radom za dobrobit države. Što se tiče detuđmanizacije, to apsolutno ne prihvaćam jer to naprosto nije točno", izjavila je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru. Na pitanje očekuje li da će je HDZ-ov Visoki časni sud, zbog njezinih javnih nastupa, isključiti iz stranke, poručila je kako je na te nastupe bila ponukana napadima nekih stranačkih kolega, poput Dubravke Šuice, koja ju je optužila da stoji iza negativnih medijskih napisa i priloga o HDZ-u. "Ona je potpredsjednica stranke i sigurno da to nije učinila bez dogovora s vrhom stranke. Na to sam naprosto morala odgovoriti. To nije točno, to nije istina", istaknula je Kosor. Dodala je da u medijima nastupa samo kada je novinari pitaju, te naglasila kako će i dalje govoriti o stvarima za koje smatra da su relevantne za državu.

KRAPINA, PREGRADA - Većina od 12 putnika iz autobusa koji je sinoć oko 22 sata sletio s ceste u mjestu Kostelsko kod Pregrade, u Krapinsko-zagorskoj županiji, požalila se na ozljede te su prebačeni u Opću bolnicu Zabok, doznaje se u Operativno-komunikacijskom centru Policijske uprave krapinsko-zagorske. Iz policije su također potvrdili da je riječ o redovitoj autobusnoj liniji tvrtke Presečki bus te da su svi povrijeđeni zbrinuti na mjestu nesreće, nakon čega su prevezeni u zabočku Opću bolnicu. Prema prvim informacijama najvjerojatnije nema teže ozlijeđenih.

ZAGREB - Motoklub Hells Angels MC podnio je jučer predstavku unutarnjoj kontroli MUP-a zbog policijske brutalnosti na njihovom partyju koji je 26. siječnja održan u Zagrebu, izvijestio je sinoć hrvatski ogranak motokluba Hells Angels. Predstavku unutarnjoj kontroli MUP-a podnijelo je 20 posjetitelja partyja Hells Angels MC navodeći, imenom i prezimenom, svjedočanstva posjetitelja o policijskoj brutalnosti, prekoračenjima ovlasti, neovlaštenim pretresima, krađama i ostećenjima materijalne imovine, kaže se u priopćenju. Motoklub Hells Angels podsjeća da su o tom "neviđenom policijskom debaklu pisale novine u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i BiH, a brojni strani državljani žalili su se svojim ambasadama". Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš rekao je sinoć Hini da nije upoznat je li unutarnja kontrola MUP-a dobila predstavku. Za to postoji uobičajeni postupak, a njihovo je pravo da se obrate unutarnjoj kontroli MUP-a, rekao je.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙