FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 16. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 16 sati.

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u utorak počinje s rušenjem bespravno izgrađenih objekata u okolici Zadra, najavila je danas ministrica Anka Mrak Taritaš. Odbila je precizirati o kojim se objektima točno radi budući da dio vlasnika ovoga vikenda tek dobiva obavijesti. "Najprije će se rušiti uz more, ali i vrlo brzo prijeći na kopno, u Zagreb, gdje ima dosta bespravne gradnje", rekla je ministrica, koja je danas na Cvjetnom trgu dala potporu akciji Mladih HNS-a vezanoj uz izgradnju stanova POS-a. Ministrica je prethodno najavila da će se u prvom naletu uklanjati započete gradnje i bespravne zgrade koje nisu namijenjene za stalno stanovanje, a za koje do kraja prošle godine vlasnici nisu predali zahtjev za legalizaciju. U drugom naletu rušile bi se one koje se povremeno koriste, u trećem bespravne zgrade u kojima se stalno živi. Prema procjenama, riječ je o 10.752 objekta koja bi bila uklonjena u prvoj fazi rušenja. Novinare je zanimao i mišljenje ministrice o tzv. nekretninskom biznisu koji se navodno, unatoč protivljenju građana i struke, planira na Srđu kod Dubrovnika. "Kada je riječ o golf igralištima, zakonom je jasno propisano da svega četiri posto površine igrališta mogu zauzimati izgrađeni objekti", rekla je ministrica Mrak Taritaš.

ZAGREB - Prvi javni poziv za kupnju stana po POS modelu za lokaciju Klara u Zagrebu, gdje će uskoro započeti gradnja 332 stana koji će se prodavati po cijeni od 1100 eura po kvadratu, bit će otvoren do 15. travnja, podsjetila je danas ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. Pravo kupnje imaju svi hrvatski građani, a potrebna dokumentacija za natjecanje za kupnju stanova POS-a u Zagrebu dostupna je na web stranicama APN-a (Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama) i u samoj agenciji. Poredak kupaca bit će objavljen poslije 15. travnja, a kriterije bodovanja odredit će APN, budući da u programu ne sudjeluje lokalna zajednica, odnosno Grad Zagreb, pojasnio je ravnatelj APN-a Željko Uhlir. Prednost bi, po najavama, trebali imati građani koji prvi put kupuju stan, oni koji žive u neodgovarajućim uvjetima te obitelji s više djece. Procjena ukupne investicijske vrijednosti je 130 do 160 milijuna kuna, a stanovi bi trebali biti dovršeni do 2015. godine.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da će statički izračun koji je Grad naručio od Arhitektonskog fakulteta pokazati što će biti sa zgradom Paromlina čiji se južni zid nedavno urušio te ocijenio kako su uzbuna oko toga i medijski natpisi da Grad ne vodi brigu - dio predizborne kampanje. Nakon statičkog izračuna i mjera koje treba poduzeti će se vidjeti što u povijesnom kompleksu treba napraviti i to pod budnim oko Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Hoće li se ta građevina srušiti i napraviti njezina replika ili će se ona sanirati, o tome će odlučiti struka. "To je previše povijesno važno i previše je desetljeća devastirano da bi to gradonačelnik potezom ruke riješio", istaknuo je Bandić na konferenciji za novinare. Napomenuo je da će analiza biti gotova oko 24. veljače. Podsjetio je kako je zaštićeni kompleks Paromlin od 2006. kandidiran u sklopu projekta "Europan" te da će to biti podloga za urbanističko - arhitektonski natječaj koji će raspisati nadležni ured. Najavio je da će se u ožujku s prijedlogom investitora ići na skupštinu koja će o tome odlučiti. Na novinarski upit o zabilježbama na zemljište odgovorio je da ih nema.

ZAGREB - Tradicionalna utrka zagrebačkog Medicinskog fakulteta "162 stube", kojom se promovira zdravlje, sport i kretanje te potiče prevencija kardiovaskularnih bolesti, danas je na Šalati okupila brojne studente i građane te dvojicu kandidata za zagrebačkog gradonačelnika - aktualnog Milana Bandića i SDP-ovog, ministra zdravlja Rajka Ostojića. Nakon prvog javnog zajedničkog rukovanja, Bandić je rekao da se prijavio za utrku, jer osobnim primjerom želi pokazati da je kretanje važno za zdravlje, a Ostojić je naglasio da je Schlosserove stube, po kojima je utrka i dobila ime, prošao stotine tisuća puta i da je dobro da njima danas prolaze i oni koji dosad nisu te da je pobjeda puno važnija u nekim drugim utrkama. "Idem trčati", rekao je Bandić rekao okupljenima prije utrke za koju je dobio startni broj jedan, a u izjavi novinarima naveo je da se nakon istrčanih 10 maratona i tri supermaratona odlučio za utrku "162 stube". Na pitanje novinara ide li možda u utrku s Rajkom Ostojićem i je li to prilika da odmjere snage, Bandić je odgovorio da ne ide ni sa kim u utrku. "Trčim na duge pruge. Ako me može pratiti, neka prati. Trčim svojim putem i trkač sam na duge pruge. Danas trčim malo kraću utrku, iz solidarnosti s mladim ljudima i porukom utrke", kazao je Bandić. Slično pitanje novinari su postavili i Rajku Ostojiću koji je rekao da će vrlo brzo odmjeriti snage - za 100 dana.

ZAGREB - Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić najavio je danas da će uskoro detaljno predstaviti program u sklopu kojeg će razraditi ideju građana u vlasti i češćeg izlaska na referendume te predstaviti stručne analize kako zbrinuti problem otpada i kako Zagreb "više ne bi bio 'šator-grad'". "Predstavit ćemo jednu originalnu ideju, a to su građani u vlasti. Razradit ćemo na koji način Zagrepčani mogu odlučivati o tome što će se i kako u Zagrebu raditi", rekao je Vukšić na konferenciji za novinare. Dodao je da će u skladu s njihovim drukčijim pristupom vladavini, Zagreb imati prilike češće izlaziti na referendume. Smatra da Zagreb ima preglomazan aparat te da ga treba preustrojiti. "Zagreb neće više biti šator-grad već srednjeeuropska metropola okrenuta kulturi, umjetnosti, novim tehnologijama i mladima", rekao je. Na novinarski upit vjeruje li u uspjeh na izborima, kazao je da uvažavaju sve suparnike, ali i sebe.

RIJEKA - Bivši predsjednik raspuštene riječke gradske organizacije HDZ-a Mile Biondić, kojem će biti onemogućeno kandidiranje za predsjednika na sutrašnjoj izbornoj skupštini riječkoga HDZ-a zbog disciplinskog postupka protiv njega u stranci, na današnjoj je konferenciji za novinstvo istaknuo da mu se krše statutom stečena prava bez ikakvog obrazloženja. Na konferenciji za novinstvo sazvanoj pred sjedištem riječkog HDZ na Jadranskom trgu, Bindić je kazao da su protiv njega korištene "niske i neprimjerene metode koje nije primjenjivao ni Staljin". Rekao je novinarima da mu nije objašnjeno zbog čega se pokreće postupak protiv njega ocijenivši da je riječ o nedemokratskim potezima kojima se šalje kriva slika o stranci. Biondić je prijavljen sudu časti županijske organizacije stranke zbog organiziranja božićnog domjenka bez odobrenja povjerenika temeljne organizacije. Dok traje disciplinski postupak on se ne može kandidirati za dužnosti unutar stranke. Uz njega je na današnjoj konferenciji za novinstvo bilo još dvadesetak članova riječkog HDZ koji ga podržavaju. Jedan od njih, Patrik Šegota, kandidat za predsjednika GO na posljednjoj izbornoj skupštini, ustvrdio je da se u HDZ-u događa suspenzija demokratskih standarda. Stvara se dojam da su svi pošteni članovi stranke na sudovima časti a u isto vrijeme su u čelništvu stranke osobe protiv kojih se vode uskočki predmeti, kazao je.

PULA - Na lokalne izbore u Puli zajednički će izaći SDP, HSU, HSLS i SDSS, najavili su predstavnici te koalicije na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavnici SDP-a oštro kritizirali aktualnu IDS-ovu vlast u Pulu i Istri i izrazili zadovoljstvo što imaju potporu u nastojanju da je promijene. Saborski zastupnik i SDP-ov kandidat za pulskog gradonačelnika Peđa Grbin je ocijenio da su jednake retorike predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. "Jakovčić je nedavno usporedio predsjednika SDP-a Zorana Milanovića s Tuđmanom, a ja ću danas njega usporediti s Karamarkom jer ako se zamijene riječi Hrvatska i Istra njihove retorike i govori su jednaki," poručio je Peđa Grbin. Nedavno je Jakovčić izjavio kako "IDS ima povijesno pravo na Istru", rekao je Grbin dodajući kako nije prvi put da vodstvo IDS-a poseže za takvim riječima. "S ovog mjesta poručujem mu da nitko nema povijesno pravo na Istru. Nadali smo se da su ta vremena ostala u devedesetim godinama i da su prestala odlaskom Franje Tuđmana s političke scene. Ali ta se vremena danas ponavljaju, u Istri u riječima Jakovčića a u Hrvatskoj u riječima Karamarka", kazao je.

RIJEKA - Predsjednik Županijske organizacije SDP-a Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina izjavio je danas kako je koalicija "lijevog centra" za nastup na izborima na županijskoj razini "na vidiku" te bi se u ponedjeljak trebao potpisati koalicijski sporazum. To je odgovorna koalicija lijevog centra, kazao je Komadina na sjednici primorsko-goranske županijske organizacije SDP-a, ne navodeći koje su, uz SDP, članice te koalicije. Važno je da građani vide da smo spremni, a izborni program koalicije bit će dokazana djela koja stoje iza nje, rekao je Komadina na sjednici županijskoga SDP-a o pripremama za skorašnje lokalne izbore. Sljedeći mandat će obilježiti ulazak Hrvatske u EU. Bit će nužan snažniji angažman na polju gospodarstva, prometa, energetike i turizma. Za ovaj kraj je bitan i razvoj poljoprivrede i ribarstva, a i Gorski kotar će trebati više vrednovati nego do sad, dodao je Komadina.

ZAGREB - HDZ-ov Odbor za regionalni razvoj i EU fondove reagirao je danas na ovotjednu Vladinu odluku o karti regionalnih potpora upozorivši da su tom odlukom, donesenom temeljem podjele Hrvatske na dvije statističke regije iz 2012., manje razvijena područja RH na gubitku. "Premijer koji prije par mjeseci u dramatičnom tonu daje obećanje Slavoniji riječima: 'Ruka mi se osušila ako te zaboravim', 14. veljače je donio novu Odluku o karti regionalnih potpora i odmah srezao Slavoniju za 10 posto", kaže se u današnjem priopćenju iz HDZ-a. Ističe se kako tim potezom Vlada u potpunosti izjednačava Grad Zagreb koji ima GDP po glavi stanovnika 17.500 eura s recimo Vukovarsko-srijemskom, Požeško-slavonskom i Brodsko-posavskom županijom koje imaju GDP nešto iznad 5000 eura po glavi stanovnika. "Razlike se brišu, sad je to jedna regija i Vlada dopušta paradoks da u novim preslagivanjima gube manje razvijeni", kaže se u priopćenju HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove.

SPLIT - Dvojica muškaraca koji su u petak popodne bijelim caddyjem po Splitu bježali od policije, pri čemu su udarili u četiri vozila te oborili pješakinju, u svom su vozilu prenosili tri kilograma marihuane, potvrđeno je danas u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj. Naime, splitski su policajci jučer oko 15,35 sati u ulici Domovinskog rata i ZNG-a, gdje su kao pratnja osiguravali nogometnu momčadi iz Zagreba koja je odigravala utakmicu u Splitu, zamijetili vozilo VW Caddy. U vozilu su bila dvojica muškaraca sumnjivog ponašanja i policiji od prije poznati po kaznenim djelima. Policajci su ih pokušali zaustaviti zvučnim i svjetlosnim signalima, ali muškarci su se na to oglušili i pokušali vozilom pobjeći. Dolaskom do raskrižja s ulicom Domovinskog rata na semaforu je bilo uključeno crveno svjetlo, no dvojac je unatoč tome ušao u raskrižje, pri čemu su oštetili četiri osobna vozila te udarili u pješakinju koja je prelazila kolnik. U splitskoj su bolnici pješakinji utvrđene lakše ozlijede.

(Hina) xtdel ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙