FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 12. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

VUKOVAR - U današnjem proglasu novoutemeljenog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara navodi se da će pokušaj uvođenja srpskog jezika i pisma u službenu uporabu u Vukovaru bitno poremetiti međunacionalne odnose u gradu, povećati nesigurnost življenja te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Republike Hrvatske u cjelini. U proglasu hrvatskome narodu, društvenoj i političkoj javnosti i dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti navodi se da su stožer utemeljili branitelji Vukovara, ratni vojni invalidi, zatočenici srpskih koncentracijskih logora, djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, dočasnici i časnici Oružanih snaga RH i MUP-a, zapovjednici u obrani Vukovara, zapovjednici i dužnosnici u ratnim postrojbama Oružanih snaga RH u vrijeme Domovinskog rata, a sada stanovnici grada Vukovara radi obrane digniteta Domovinskog rata koji će, kako ističu, biti ugrožen uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru.

ZAGREB - Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja (SUOZNHB) traži od Vlade Republike Hrvatske da ponovno ispita i povuče odluku o uvođenju dvojezičnosti u grad Vukovar. SUOZNHB ističe kako bez obzira na rezultate popisa stanovništva iz 2011. i ustavnu odredbu, koja omogućuje uvođenje dvojezičnosti, Vlada treba uzeti u obzir i ustavnu odredbu kojom se određena prava mogu ograničiti ukoliko su u datom trenutku štetna. Navodi kako je potrebno uzeti u obzir da je Vukovar 1991. bio do temelja razoren i da je živote izgubilo oko 5000 ljudi, najvećim dijelom Hrvata te da je iz njega preživjelo nesrpsko stanovništo protjerano. "Velki broj ubijenih stanovnika Vukovara zabilježen je i u periodu okupacije, kao što je bio slučaj s obitelji Pakšec, podsjeća SUOZNHB. "Ne smiju se zanemariti izvješća o 18. 000 novonaseljenih Srba na područje Vukovara", podsjeća se i navodi kako se još uvijek preko 300 osoba s područja Vukovara vode kao nestale osobe.

ZAGREB - Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba u današnjem pismu zagrebačkome nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću ističe da je iskreno razočarana i osupnuta postupcima, retorikom i hajkom predstavnika Vlade RH na hrvatske biskupe i vjernike te Katoličku crkvu, a posebice osuđuje izjave i geste ministra branitelja Predraga Matića. "Osuđujemo način na koji je ministar Matić svojim izjavama implicirao i usporedio Miloševićev govor mržnje s izjavama kardinala Bozanića i drugih biskupa", poručuju iz HVIDR-e. "Ne sankcionira li premijer Zoran Milanović takvo ponašanje ministra Matića i ne zatraži li njegovu smjenu, smatrat ćemo da je javno izrečeni Matićev stav ujedno i službeni stav Vlade Republike Hrvatske", ističe se u priopćenju zagrebačke HVIDR-e.

ZAGREB - Hrvatski će sabor prvu ovogodišnju sjednicu početi 23. siječnja, a već dva dana kasnije trebali bi biti biti imenovani novi predsjednik i članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekao je Hini predsjednik Sabora Josip Leko. Predsjednik i četiri člana Povjerenstva trebali bi biti imenovani po zakonu iz ožujka 2011., kojim je propisano da članovi Povjerenstva svoju dužnost obavljaju profesionalno, za što im je određena plaća od 17 tisuća kuna. Odluku o novom predsjedniku i članovima Povjerenstva Sabor bi trebao donijeti natpolovičnom većinom glasova svih zastupnika, i to tajnim glasovanjem, s liste od najmanje osam kandidata za člana i najmanje dva kandidata za predsjednika Povjerenstva, koju će na prvoj slijedećoj sjednici utvrditi saborski Odbor za izbor i imenovanja.

ZAGREB - Hrvatska je, po događajima i po životu, sasvim sigurna zemlja, ali to ne znači da je izuzeta iz svih procesa koji se u svijetu događaju, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko. Leko je time odgovorio na pitanje je li Hrvatska sigurna od terorističkih napada i trebaju li se građani bojati nakon što su zagrebačku četvrt Stenjevec u razmaku od svega tri dana zatresle dvije eksplozije.

SPLIT - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je u Splitu, gdje je obišao gradilišta triju škola, izjavio da su njegovo ministarstvo, odnosno vlada završili polemiku s Crkvom u vezi sa zdravstvenim odgojem u školama.

PAZIN - Saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin ustvrdio je danas da istarski čelnici Jakovčić, Miletić i Flego sotoniziraju Vladu RH, a dodao je kad čita i sluša izjave zastupnika talijanske nacionalne zajednice Furija Radina - "kao da sluša Mussolinija, a ne predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine".

KARLOVAC - Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac poželio je danas u Karlovcu na božićno-novogodišnjem primanju Županijskog vijeća srpska nacionalne manjine da u ovoj godini Karlovačka županija i njezini gradovi i općine, posebno oni u kojima Srbi čine većinu ili značajnu manjinu, nađu modalitet razvoja uz međusobnu solidarnost i jednakost jer mnogi zbog teškog života u tim sredinama gube entuzijazam i vjeru, pa i vjeru u svoju vlast i svoju državu.

ZAGREB - Dvije slabije eksplozije koje su u manje od 48 sati sati potresle dva susjedna naselja u zapadnom dijelu Zagreba na gradske su ulice 'izvukle' duge policijske cijevi, a dok čelnici snaga sigurnosti tvrde da ovaj događaj nema veze s terorizmom neovisni stručnjaci upozoravaju da teroristički čin ne mora nužno imati pogubne posljedice. Opsežna policijska istraga obuhvatila je više od stotinu osoba, no još nitko nije službeno osumnjičen, kao što nema ni jasnog odgovora jesu li eksplozije povezane te koji im je motiv.

ZAGREB - Muškarac ozlijeđen u eksploziji koja je odjeknula noćas nakon ponoći u zapadnoj zagrebačkoj četvrti Stenjevec nije u statusu osumnjičenika ni uhićenika već je bio svjedok koji se zatekao na tom mjestu i policija će ga tako tretirati, rekla je novinarima glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić. "Nemamo osobe u statusu osumnjičenika", što znači da nismo razriješili slučaj, rekla je Bikić brojnim novinarima i snimateljskim ekipama ispred zgrade policije u Heinzlovoj ulici u Zagrebu.

ZAGREB - Obje eksplozije koje su se ovoga tjedna dogodile u Zagrebu izazvale su improvizirane eksplozivne naprave, izjavio je načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić koji očekuje da će policija u sljedeća 24 sata imati osumnnjičenike za ta kaznena djela. Ušli smo u završnu fazu dijela kriminalističkoga istraživanja i u sljedeća 24 sata očekujemo kriminalistički mozaik, koji bi nam dao osnovu da možda i osumnjičimo točno određenu osobu, izjavio je Bijelić u razgovoru za središnji Dnevnik HTV-a.

SLAVONSKI BROD - Zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Slavonskome Brodu Stjepan Haramustek izjavio je danas novinarima kako su rezultati obdukcije tromjesečnog dojenčeta koje je umrlo 27. prosinca prošle godine pokazali da je djevojčica umrla prirodnom smrću od upale pluća.

ZAGREB - Svjedočenjem slikara Tihomira Lončara, koji je USKOK-ovim istražiteljima otkrio da nakon odlaska s dužnosti bivšeg premijera Ive Sanadera nikada nije dobio naknadu za njegov portret koji je trebao krasiti Banske dvore, u ponedjeljak bi se trebalo nastaviti suđenje bivšem premijeru u slučaju Fimi medije u kojem je prvi put na optuženičkoj klupi i HDZ, stranka koja je 17 godina vladala Hrvatskom.

ZAGREB - Hrvatski filmovi "Pismo ćaći" Damira Čučića i "Zimsko čudo" (Winter/Miracle) u režiji riječke redateljice Željke Sukove i brazilskog redatelja Gustava Becka te manjinske hrvatske koprodukcije "Goltzius and the Pelican Company" Petera Greenawaya i "Kad svane dan" Gorana Paskaljevića uvršteni su u program 36. međunarodnog filmskog festivala u Goeteborgu koji će se od 25. siječnja do 4. veljače održati u tomu švedskom gradu.

ZAGREB - Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostovat će 14. i 15. siječnja u u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru s predstavom "Idiot" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji makedonskog redatelja Ivana Popovskoga.

SPLIT - U splitskom Multimedijalnom kulturnom centru u organizaciji Neafirmirane umjetničke scene (NUS) večeras je otvoren drugi međunarodni Festival suvremene umjetnosti, a glavna tema festivala su tabui današnjega društva. Tijekom sedmodnevnog festivala posjetitelji će moći razgledati umjetnička djela stotinjak umjetnika iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Osim izložbi posjetitelji će moći vidjeti performanse, predstave, video projekcije, slušati koncerte koji će se održavati u užoj gradskoj jezgri, Đardinu, Rivi, Putu Supavla i u hostelu Goli i bosi.

ZAGREB - Deset godina nakon istoimenog filma, večeras je u režiji Dalibora Matanića u zagrebačkom kazalištu "Gavella" premijerno izvedena predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u kojoj se kroz ljubavnu priču dviju djevojaka prikazuje naličje današnjeg hrvatskog društva.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙