FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Snažna eksplozija koja je noćas oko ponoći uznemirila građane zapadnog dijela Zagreba dogodila se na autobusnoj stanici u Aleji Bologne preko puta Gospodske ulice, a u njoj je ozlijeđena jedna osoba koja je prevezena na hitnu pomoć i trenutno je izvan životne opasnosti, priopćio je noćas gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Sve su žurne službe na terenu, među kojima su vatrogasci, policija i ekipa za očevid koja je reflektorima osvijetlila mjesto događaja. Neki mediji izvijestili su, pozivajući se na svjedoke, kako je bilo više detonacija, po nekima tri ili četiri, ali je Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio kako te informacije "nisu službene". Policija informaciju u nizu eksplozija nije htjela ni potvrditi ni demantirati sve dok traje očevid. Radi očevida željeznički promet od Zapadnog kolodvora do Zaprešića bit će obustavljen do 6 sati, a cestovni promet odvija se obilazno Alejom Bologne.

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu optužilo je 52-godišnjaka zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti i jednu udrugu zbog istog kaznenog djela, a mediji navode da se radi o već osuđivanom bivšem dekanu zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) Draganu Badanjku koji je svoj fakultet oštetio, a Udruzi za razvoj prometnih znanosti nezakonito priskrbio gotovo 50 milijuna kuna. Badanjka se tereti da je kao dekan FPZ-a dogovorio s predsjednikom Udruge za razvoj prometnih znanosti, koju su osnovale osobe s fakulteta, a među njima i Badanjak, da će toj Udruzi omogućiti stjecanje vlasništva nad zgradom u Zagrebu u Kušlanovoj 2, čiji je vlasnik Institut prometa i veza, a time i raspolaganje prihodima od zakupnine i drugih troškova koje plaća zakupac za korištenje zgrade, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama ne navodeći identitet optuženika ni ime udruge. On je protivno Statutu fakulteta bez potrebne suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu, u ime fakulteta potpisao ugovor kojim je bez naplate prenio osnivačka prava nad institutom na tu udrugu. Time joj je omogućio nepripadnu materijalnu dobit u vidu vrijednosti zgrade i raspolaganja prihodima od zakupnine, pratećih troškova i usluga, u ukupnom iznosu od 49,7 milijuna kuna.

ZAGREB - Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjaka zbog prevare teške 60.000 eura u pružanju financijske pomoći optuženicima pred Haškim sudom za ratne zločine, a mediji navode da je riječ o Ljubi Ćesiću Rojsu, bivšem saborskom zastupniku HDZ-a i pomoćniku ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Navodeći samo dob osumnjičenika, Državno odvjetništvo je na svojim internetskim stranicama izvijestilo da se optužnicom 54-godišnjaka tereti da je od siječnja do lipnja 2010. u Zagrebu, prilikom dogovaranja pružanja financijske pomoći optuženicima u kaznenom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine u Den Haagu, bez pravne osnove i razloga, za sebe zadržao iznos od 60.000 eura te se na taj način okoristio za iznos od 431.580 kuna. Neki mediji navode da je riječ o novcu koji se prikupljao za pomoć obranama šestorici Hrvata iz BiH optuženih u Haagu. Rojs je tada tvrdio da je novac bio na računu koji mu je blokirao Interpol kada mu je bio zabranjen ulazak u EU.

PAZIN - Županijski odbor Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) na sinoćnjoj je sjednici u Pazinu donio odluku kojom Damira Kajina uvjetno podupire kao kandidata za istarskog župana na lokalnim izborima, potvrdio je za Hinu predsjednik županijskog odbora HSU-a Radovan Cvek. Cvek je rekao da je uvjet potpore Kajinu promjena retorike osobnog obračuna u retoriku dobivanja povjerenja birača i iznošenja konkretnog programa. Osim toga, županijski odbor HSU-a je donio odluku o tome kako temeljne, odnosno općinske i gradske organizacije HSU-a mogu slobodno sklapati predizborne koalicije sa svim strankama koje djeluju u Istarskoj županiji s izuzetkom Istarske stranke umirovljenika.

ZAGREB - Odlukom hrvatskog suda Radimiru Čačiću može se izreći ista ili blaža kazna odnosno u odnosu na njega može se primijeniti institut oprosta, pomilovanja i smanjenja kazne uz suglasnost mađarske strane, navodi njegov odvjetnik Čedo Prodanović u priopćenju poslanom večeras Hini. Prodanović ocjenjuje da su se u javnosti pojavile kontroverzne interpretacije uvjeta pod kojima je mađarsko Ministarstvo pravosuđa ustupilo izvršenje presude izrečene Radimiru Čačiću, a shodno Konvenciji Vijeća Europe o transferu osuđenih osoba iz 1983. godine.

ZAGREB/LONDON - Izložba "The UK/Croatia Extra/ordinary Design Workshops", rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, otvorena je jučer u londonskom sjedištu British Councila, čime je započeo ciklus događanja "Wellcome Croatia" (Dobrodošla Hrvatska) Britansko-hrvatskog društva i hrvatskog Ministarstva kulture, u povodu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Predstavljeni su radovi nastali na radionicama održanima u Zagrebu i Osijeku u protekle dvije godine kao rezultat britansko-hrvatskog projekta inkluzivnog dizajna, a izložbu su u nazočnosti velikog broja dizajnera te organizaciji British Councila i hrvatskog Ministarstva kulture, otvorili ministrica Andrea Zlatar Violić i izvršni direktor British Councila Martin Davidson. Izložba je rezultat višegodišnjeg projekta koji se dvije godine odvijao u Hrvatskoj, uključujući ljude smanjenih sposobnosti, s različitim oblicima invaliditeta, a koji su, surađujući u projektima dizajna, iskazali kreativnost i uspjeli postići financijsku isplativost svoga rada, rekla je ministrica Zlatar Violić Hini nakon otvorenja izložbe, koja je, ističe, pokazala multikulturalnost dizajnerske scene. Izvršni direktor British Councila Martin Davidson na otvorenju je istaknuo podršku Velike Britanije ulasku Hrvatske u Europsku uniju te izrazio zadovoljstvo razmjenom kreativnih potencijala britanske i hrvatske dizajnerske prakse.

ZAGREB/RIM - Božićne jaslice zagrebačke umjetnice Marije Nimčević osvojile su posebnu nagradu na Međunarodnoj smotri božićnih jaslica u Rimu, na kojoj je od 22. studenoga do 6. siječnja bilo izloženo 170 jaslica iz cijeloga svijeta. Jaslice od slame Marije Nimčević prikazale su eksploziju radosti, blještavilost i radosnu razigranost hrvatskog Božića, navodi se u obrazloženju nagrade najveće i najstarije Međunarodne smotre jaslica "100 pressepi", koja je 37. put održana u bazilici Santa Maria del Popolo. Na smotri, na kojoj je nastupilo još nekoliko hrvatskih izlagača jaslica, više od sto tisuća posjetitelja imalo je prigodu upoznati se s hrvatskom narodnom kulturom i dubokom ukorijenjenošću tradicije pripreme i proslave Božića u Hrvatskoj.

ZAGREB - Književnica Silvija Šesto sinoć je na izbornoj skupštini Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca) jednoglasno izabrana za predsjednicu tog društva. Društvo je osnovano na inicijativu dvanaest pisaca prije osam godina, a danas ima 117 članova. Šesto je istaknula da imaju mnoge ideje i inicijative, a prva će biti zalaganje za položaj književnosti za djecu i mlade. Najavila je da će Društvu hrvatskih književnika predložiti vraćanje nagrade "Ivana Brlić Mažuranić", formirat će i natječaj za Prvu knjigu, te godišnji natječaj. Predložila je da uvjet za ulazak u Društvo ne budu samo dvije knjige, već "tek jedna, ali vrijedna". Za potpredsjednika Društva izabran je Robert Mlinarec.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙