FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić rekao je jučer da će kazne za kršenje Zakona o fiskalizaciji biti rigorozne te će zatvarati sve objekte koji nisu uveli fiskalne blagajne. "Obaveza Ministarstva financija je da svi koji posluju u Hrvatskoj imaju iste uvjete i moramo eliminirati one koji misle varati i zarađivati ne plaćajući poreze", kazao je ministar Linić u intervjuu za RTL televiziju. Najavio je da će inspektori rigorozno zatvarati sve objekte koji nemaju fiskalne blagajne, jer to znači nepoštivanje temeljnih propisa. Napominjući da od fiskalizacije očekuju milijardu kuna prihoda, ministar Linić podsjetio je da su istovremeno izmjenama Zakona o PDV-u, ugostiteljima smanjili PDV s 25 na deset posto čime će država izgubiti više od 950 milijuna kuna. "Znači u prvoj godini će učinak ovakvih mjera biti neutralan, ali je za nas bitno da imamo i lojalnu konkurenciju", istaknuo je. Upitan očekuje li dobit u proračunu od ukidanja nulte stope PDV-a za kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, ministar Linić odgovorio je da to ne očekuje. Na pitanje hoće li se povećanje PDV-a prelomiti na leđima građana, ministar Linić odgovorio je da neće, jer će građani birati. "Uvjeren sam da krupni proizvođači kruha i mlijeka neće podići cijene radi pet postotnog PDV-a Samo treba potražiti one prodavače koji su bolje organizirani i iz svojih prihoda dati veća izdvajanja za državu", naglasio je. Smatra i da će dio ugostitelja smanjiti cijene u kafićima te da građani samo trebaju potražiti kafiće s jeftinijom kavom.

PULA - Predsjedništvo HNS-a Istarske županije još uvijek nije odlučilo čiju će kandidaturu za istarskog župana poduprijeti na lokalnim izborima, te osim s Damirom Kajinom želi ozbiljno razgovarati i pregovarati i s IDS-om, zaključak je to s sinoćnje sjednice Predsjedništva istarskog HNS-a održane u Puli. "Ne želimo ničiji pritisak, već želimo trezveno razgovarati sa svim političkim strankama" - rekao je za Hinu predsjednik HNS-a Istarske županije Veljko Ivančić. Podsjetio je kako je HNS na posljednjim lokalnim izborima bio u koaliciji s IDS-om te je ta stranka imala jednog vijećnika u županijskoj skupštini. Upravo zbog toga moramo biti korektni i dužni smo pregovarati s IDS-om. To je minimum što u ovom trenutku možemo učiniti, poručio je Ivančić. Dodao je kako se nitko iz HNS-a neće pojaviti na današnjoj konferenciji za novinare u Puli na kojoj bi, prema najavi Damira Kajina, trebao biti predstavljen sporazum tzv. sveistarske koalicije.

ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je jučer da je država dužna osigurati usklađivanje lokalnih statuta kako bi se osigurala ravnopravna službena uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Gradu Vukovaru i 20 općina u kojima, po rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva, pripadnici srpske nacionalne manjine čine više od trećine ukupnog stanovništva. "Pitanje jezičnih prava regulirano je dokumentima OESS-a, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i zakonom o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina. Ti zakoni nisu lokalnog, nego nacionalnog karaktera i moraju se primijeniti u svim jedinicama lokalne samouprave u kojima su za to ispunjeni uvjeti", rekao je Pupovac Hini, komentirajući tumačenja po kojima će dvojezičnost ovisiti o volji jedinica lokalne samouprave da prilagode statute. Tim je propisima osigurana ravnopravna službena uporaba manjinskog jezika u općinama, gradovima i županijama u kojima pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika. Pupovac ističe da bi primjenu zakona prije svega trebalo osigurati Ministarstvo uprave, koje treba dati jasne upute o provedbi zakona, a bude li potrebno, takvu uputu mogu dati i Vlada i nadležni saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kako se to činilo u ranijim mandatima, kada su statuti prilagođavani kako bi se osigurala proporcionalna zastupljenost nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica i osnivanje manjinskih vijeća.

ZAGREB - Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je jučer vladu da privremeno obustavi program zdravstvenog odgoja kojim se, ocjenjuju, zadire u svjetonazorska i vjerska pitanja te utire put polarizaciji društva s nesagledivim posljedicama. Uvođenjem zdravstvenog odgoja putem sadašnjeg kurikuluma, ocjenjuju, povrijeđeni su akti koje je postavila međunarodna zajednica, poučena gorkim iskustvom pokušaja totalitarnih režima da roditeljima putem škole otmu i (pre)odgoje djecu, a djeci oblikuju mišljenje u skladu sa svojim "znanstvenim" dostignućima (Opća deklaracija o ljudskim pravima UN-a, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Konvencija o pravima djeteta...). U protivnom, ako se započeti projekt nastavi, Hrvatskoj bi mogla zaprijetiti nova i vrlo štetna idejna konfrontacija, s nesagledivim posljedicama za već naglašeno polarizirano hrvatsko društvo, ocjenjuje HHO. U priopćenju podsjeća na činjenicu da su hrvatski građani, prema rezultatima prošlogodišnjeg popisa stanovništva, velikom većinom vjernici (93 posto). S obzirom na to da dio programa zdravstvenog odgoja duboko zadire u svjetonazorska i moralna pitanja, vlada je bila dužna pitati za mišljenje i uključiti u raspravu i predstavnike tih društvenih skupina, kao i brojnih nevladinih udruga za ljudska prava, smatra HHO. Ocjenjuju i kako su proteklih dana svi oni koji se ne slažu s vladinim projektom bili izloženi "medijskom stigmatiziranju", što je bilo "zastrašujuće gledati i slušati".

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙