FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 2. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Uštede na godišnjoj razini uvođenjem e-Naručivanja, putem kojeg se trenutno mjesečno 28 tisuća pacijenata naručuje na specijalističke preglede, iznosit će oko 21,5 milijuna kuna, izvijestio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić pojašnjavajući kako pacijenti, umjesto da gube vrijeme na odlazak u bolnice i čekanje na prijavu te povratak kući, rade na svojim poslovima. "Ako pretpostavimo prosječnu satnicu od 32 kune po satu neto, time smo uštedjeli 1.792.000 kuna mjesečno, što je na godišnjoj razini ušteda od 21.504.000 kuna satnice", pojasnio je Ostojić na konferenciji za novinare posvećenoj smanjivanju lista čekanja u hrvatskim bolnicama. Također je izrazio uvjerenje da će se tijekom ove godine sve veći broj obiteljskih liječnika uključiti u projekt eNaručivanja, obzirom da trenutno na pregled u bolnicu putem eNaručivanja dolazi oko 20 posto pacijenata. Ministar Ostojić pohvalio se i značajnim smanjenjem lista čekanja na velik broj bolničkih pregleda. Kada je riječ o planovima za ovu godinu, Ministarstvo planira nabavu dodatne medicinske opreme među kojima je linearni akcelerator za KBC Zagreb (Jordanovac), pet kardioloških CAT lab uređaja, CT uređaj za šibensku i ogulinsku bolnicu i brojne druge.

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja neće produžavati rokove za legalizaciju bespravno izgrađenih zgrada, a podatke o broju pristiglih zahtjeva objavit će sredinom siječnja, doznaje se iz Ministarstva. Tada bi trebali biti poznati podaci o ukupnom broju pristiglih zahtjeva te posebno o broju onih za koje je prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, rok istekao 31. prosinca prošle godine i onih za koje rok istječe 30. lipnja ove godine. Na Staru godinu istekao je rok za predaju zahtjeva za legalizaciju vlasnicima bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza 2012. godine. Takvih objekata je 31 tisuća. Prema procjenama Ministarstva, ukupan broj podnesenih zahtjeva do Nove godine mogao bi se kretati oko 50 tisuća. Građani će do sredine godine imati priliku legalizirati građevine bez rješenja za rušenje, izgrađene prije 21. lipnja 2011. godine. Bespravno izgrađeni objekti nakon toga datuma neće se moći legalizirati. Njih čeka rušenje ili trajni nelegalan status uz visoke namete i naknade, kažu u Ministarstvu.

ZAGREB - Kampanja za zagrebačkog gradonačelnika trajat će relativno kratko i, bar što se mene tiče, bit će financijski vrlo suzdržana i transparentna, poručio je danas ministar zdravlja i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić. "Ta četiri tjedna ću uzeti neplaćeni dopust i neću koristiti niti jedan resurs Ministarstva, počev od tajnica i vozača do automobila i nikada me nećete vidjeti kako u automobilu ministarstva odlazim u kampanju", naglasio je. Upitan o medijskim nagađanjima o potencijalnim nasljednicima na mjestu ministra zdravlja ako pobijedi na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, Ostojić je odgovorio kako mu je jasna novinarska znatiželja no dodao je i da su ti napisi "na razini čiste hipoteze", te da SDP ima ogroman broj kandidatkinja i kandidata za mjesto ministra zdravlja. Napomenuo je i da će ga tijekom kampanje zamjenjivati zamjenik Marijan Cesarik.

ZAGREB - Zagrebačka policija istražuje ubojstvo 31-godišnjeg Vedrana Tomasa, koji je u novogodišnjoj noći pronađen mrtav u stanu u Ogrizovićevoj ulici na Trešnjevci, i ne želi komentirati medijske napise po kojima su u zločin umiješani njegov brat blizanac i žena koja je te noći s njima bila u stanu. U policijskom odjelu za odnose s javnošću kažu da u interesu istrage ne mogu govoriti o pojedinostima te da će javnost o svemu biti obaviještena nakon kriminalističke istrage. Neslužbeno se doznaje da je 31-godišnjak koji je pronađen mrtav s ozljedama koje upućuju na nasilnu smrt ubijen oštrim predmetom, najvjerojatnije nožem. U policiji, međutim, nisu otkrili o kakvim je ozljedama riječ ni što se događalo u stanu u vrijeme ubojstva. Čak su i medijski napisi o zločinu različiti - od nagađanja da ga je mrtvog u stanu pronašao brat do tvrdnji da ga je pronašla Hitna pomoć nakon novogodišnje noći u kojoj su s njim bili brat i nepoznata "žena iz Srbije".

ZAGREB - Sudar dvaju automobila u kojemu su jučer u Novom Zagrebu poginule tri djevojke dogodio se kada je vozač renaulta megana, skrećući na raskrižju ulijevo, oduzeo prednost seatu leoneu koji je dolazio iz suprotnog smjera. Oba automobila odbačena su na rubnjak, a renault je udario i u metalni stup. Poginule djevojke vozile su se u renaultu karlovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 23-godišnji P.L. On je, kako je danas izvijestila policija, oko 5,30 sati ušao u raskrižje čvora Buzina i Avenije Većeslava Holjevca kad ga je pri skretanju ulijevo udario seat koji je dolazio iz suprotnog smjera. Seatom zagrebačkih registarskih oznaka upravljao je 23-godišnji F.P. kojemu je izmjereno 1,05 promila alkohola u krvi. U nesreći su poginule M.L. (22) i S.A.N. (31) s karlovačkog područja te državljanka Moldavije A.C. (24), a putnica u renaultu, 20-godišnja M.V. teško je ozlijeđena. Vozači su lakše ozlijeđeni.

ZAGREB - Zagrebačka policija zahvalila je danas građanima glavnoga hrvatskog grada koji su se pridržavali sigurnosnih savjeta i time pridonijeli "dostojanstvenoj, ugodnijoj i ljepšoj proslavi blagdana". Zahvaljujući se putem službene internetske stranice policija je istaknula da su blagdani prošli na zavidnoj sigurnosnoj razini, podsjećajući da su tijekom priprema za božićne i novogodišnje praznike provodili niz preventivnih akcija posebno usmjerenih na zaštitu djece. Među njima je i tradicionalna akcija "Mir i dobro" kojom se upozoravalo na opasnosti koje prijete nestručnim i zlonamjernim korištenjem pirotehničkih sredstava.

DUBROVNIK - Dubrovački muzeji imali su vrlo uspješnu 2012. godinu a tako bi trebalo biti nastavljeno i u 2013., kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač. U ovoj se godini nastavlja projekt postavljanja središnje izložbe koja brendira Dubrovnik, a riječ je o izložbi posvećenoj hrvatskom filozofu i znanstveniku Stjepanu Gradiću u povodu 400. obljetnice rođenja. Dubrovački muzeji, dodala je, pokrenut će i poseban program popularizacije muzejskih sadržaja, a pokušat će se riješiti i dio prostornih problema, odnosno pronaći prostor za stalni postav Arheološkog muzeja.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙