FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

PULA - Damir Kajin više nije član IDS-a jer je na zahtjev predsjedništva njegove matične buzetske podružnice izbrisan iz članstva nakon što je današnjim objavljivanjem koalicije i odlukom da se kandidira na lokalnim izborima prekršio odredbe statuta stranke po kojima se nitko od članova ne može kandidirati bez suglasnosti stranke, priopćeno je sinoć iz IDS-a. Na popodnevnoj sjednici Predsjedništva IDS-a Buzet donesena je odluka o brisanju iz članstva Damira Kajina sukladno Statutu IDS-a. "Shodno tome, s današnjim danom prestaju sve funkcije koje je obavljao Damir Kajin u ime IDS-a i razrješava se dužnosti potpredsjednika IDS-a i predsjednika Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru" , zaključuje se u priopćenju za javnost IDS-a. U Puli je jučer najavljena koalicija za županijske izbore u Istri koju će činiti Kajin kao kandidat za župana te SDP i HSU. Na predstavljanju nije bilo predstavnika HNS-a.

PULA - Bivši potpredsjednik IDS-a Damir Kajin komentirajući sinoć odluku predsjedništva njegove matične podružnice buzetskog IDS-a o brisanju iz članstva kazao je kako će on nastaviti živjeti vrijednosti IDS-a u koje sadašnji članovi IDS-a nisu nikada vjerovali. Kako je rekao, njega su isključili oni koje je on osobno učlanjivao u IDS. Nakon 19. svibnja, kad će se, najavljuje Kajin, održati lokalni izbori, oni će se toga sramiti i kako je ocijenio, kao štakori će pobjeći s broda koji tone. Kajin je u izjavi za Hinu rekao i da su se u IDS-u očito malo zaigrali s formom jer, po njegovim riječima stranački Statut predviđa da ga iz Kluba zastupnika IDS-a može izbaciti samo Predsjedništvo stranke, a ne podružnice. A kako je dodao, Predsjedništvo "ionako reagira na svaki Jakovčićev mig". S tim u vezi Kajin je rekao da ne moraju brinuti, jer im on neće stvarati nikakve poteškoće, budući da s njima ne želi više dijeliti niti jedan dan.

PULA - Glavni tajnik IDS-a Tedi Chiavalon rekao je novinarima jučer poslijepodne da je dosadašnji potpredsjednik stranke Damir Kajin današnjim istupom na konferenciji za novinare prekršio Statut IDS-a i automatizmom se izbrisao iz članstva stranke. "Imali smo strpljenja prema Kajinu zbog njegove povijesti u IDS-u i zbog svih problema u kojima se našao", rekao je Chiavalon. Ustvrdio je da je Kajin posljednjih šest mjeseci činio sve da ga se isključi iz stranke, a danas je i službeno prekršio odredbe Statuta, čime se sam isključio iz stranke te će u skladu s člankom 11. tog statuta biti službeno izbrisan iz članstva. On nije htio komentirati Kajinove optužbe na račun predsjednika i čelnika IDS-a, ističući kako su one suprotne onome što je govorio "do prije par mjeseci". Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić smatra nekorektnim što jedna stranka, kako je rekao, "krade čovjeka koji je do danas potpredsjednik druge stranke".

PULA - Istarski županijski odbor Hrvatske stranke umirovljenika još uvijek nije donio konačnu odluku o načinu izlaska na lokalne izbore, izjavio je sinoć predsjednik HSU Silvano Hrelja dodajući kako će u vezi s kanditaturom za župana HSU ili izaći samostalno ili će poduprijeti kandidata Damira Kajina za župana, s time da je izvjesnija posljednja opcija. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja u izjavi za Hinu rekao je da im se iz IDS-a još nitko nije javio. Smatra da je bilo korektno da je IDS zatražilio razgovor s HSU-om. Također kaže i kako nema namjeru razgovarati i pregovarati s čelnicima stranaka koji nisu pokazali interes za suradnjom. Po njegovim riječima, HSU je o mogućnostima suradnje razgovarao samo s čelnicima labinskog i porečkog IDS-a. Kako je rekao Hrelja što se tiče izbora za skupštinu Istarske županije "HSU će gotovo sigurno u koalciju s HSLS-om koji se pokazao iznimno korektnim" . Na prošlim lokalnim izborima HSU je u koalicji s HSLS-om osvojio tri mjesta u županijskoj skupštini.

PULA - Predsjednik istarskoga HDZ-a Marino Roce rekao je jučer da je "svađa SDP-a i IDS-a velika farsa" te je biračima poručio da na lokalnim izborima dobro razmisle hoće li ponovno glasovati "za opciju koja im je dosad uglavnom davala neispunjena obećanja". Na konferenciji za novinare u Puli Roce je ocijenio da ni koalicijska vlast ni dugogodišnja IDS-ova vlast u Istri već dvadeset godina nije donijela bitne razvojne projekte ili kapitalne investicije. "Kukuriku koalicija odlučila se za dva kandidata za istarskog župana, što smatramo prijevarom građana koji zapravo glasuju za istog. Svađa među njima je velika farsa", rekao je Roce i dodao da su SDP i IDS sada, kad nemaju koga prozivati jer su zajedno na vlasti, počeli optuživati jedni druge. Po njegovim riječima, gotovo u pravilu prije lokalnih izbora "izmisle se afere i umjetni sukob sa Zagrebom, što zasigurno nije u korist građana".

ZAGREB - Na zagrebački Županijski sud jučer je iz Mađarske stigao sudski spis s presudom kojom je bivši prvi potpredsjednik vlade osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe. "Sud je zaprimio spis koji će preuzeti tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o kazni", potvrdio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je kako je još prerano govoriti o tome kad će izvanraspravno vijeće donijeti odluku te je objasnio da vijeće nije vezano određenim rokom. Sjednica vijeća nije javna, a na njoj se neće raspravljati o krivnji, činjeničnom opisu djela i pravnoj kvalifikaciji iz mađarske presude, nego samo o kazni i je li ona u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom. Odluka vijeća nije konačna jer se nezadovoljna stranka još može žaliti Vrhovnom sudu. Čačić, po pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.

ZAGREB - U režiji Dalibora Matanića 11. siječnja u zagrebačkom kazalištu "Gavella" premijerno će se izvesti predstava "Fine mrtve djevojke" dramatičara Mate Matišića, priča o ljubavi dviju djevojaka kroz koju se prikazuje naličje današnjeg hrvatskog društva. Prije deset godina Matanić je režirao istoimeni nagrađivani film koji je pogledalo dvadesetak tisuća ljudi, o dvije lezbijke koje unajmljuju stan niti ne sluteći koliko će im to promijeniti živote. Predstava je prigoda da se vidi koliko se hrvatsko društvo od tada promijenilo i koliko je zapravo u svom odnosu prema drugačijima tolerantno samo u teoriji, složili su se redatelj i glavni glumci predstave u razgovoru s novinarima uoči jučerašnje pokazne probe u "Gavelli".

(Hina) xtdel ybdj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙