FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 10. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović naredio je ubrzanje svih aktivnosti u vezi s rješavanjem problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu te je zatražio hitni sastanak radnih skupina. "Ministar Zmajlović s radnom skupinom zaduženom za Slavonski Brod inzistira na ubrzavanju rješavanja ovog problema na svim razinama te su u tom cilju poduzeti sljedeći postupci - hitni sastanak radnih skupina i izvještaj o izvršenju zadataka, potpisivanje sporazuma o međudržavnoj suradnji, postavljanje dodatne mjerne postaje, izrada projekata katastra onečišćenja i meteorološkog modela te širenje područja fokusa i na ostale moguće izvore onečišćenja unutar Republike Hrvatske", navodi se, uz ostalo, u današnjem priopćenju ministarstva.

SPLIT - Splitski gradski odbor HDZ-a na večerašnjoj je sjednici iza zatvorenih vrata odlučio da će Vjekoslav Ivanišević (1947.) biti kandidat te stranke za gradonačelnika Splita na mjesnim izborima u svibnju ove godine, doznaje se od predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića. "Gradski odbor HDZ Splita jednoglasno je odlučio za gradonačelnika Splita kandidirati arhitekta i uglednog Splićanina Vjekoslava Ivaniševića za gradonačelnika i vjerujemo da ćemo s njim postići najbolji izborni rezultat", izjavio je Škorić dodavši da je odluka donesena jednoglasno. Ivanišević ima "stranačku ukorijenjenost jer je član HDZ-a od 1990. godine, ali i viziju razvoja Splita pošto je cijeli život kao arhitekt posvetio projektima izgradnje u tom gradu", rekao je Škorić.

RIJEKA - Posljednje od ukupno oko 20.000 bala komunalnog otpada prevezene su danas s odlagališta Viševac na odlagalište Marišćina, a sanacija Viševca trebala bi biti završena do kraja ove godine, doznaje se danas iz riječkog Komunalnog društva "Čistoća." Nakon što je prošle godine popunjeno, na odlagalištu Viševac otpad se privremeno balirao, a zatim odlagao najprije na Viševcu, potom na Marišćini. Oba odlagališta su u općini Viškovo. Na Marišćini se u sklopu tzv. nulte faze izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom "Marišćina", otpad privremeno odlaže u izgrađene kazete u tlu.

ZAGREB - Zagrebački Radio 101, riječki Domaći radio i sinjski Hit radio danas su potpisali ugovor o suradnji putem mreže "Croatian CityCombi" s ciljem zajedničkog nastupanja na marketinškom tržištu. "Danas je povijesni dan za radijski biznis u Hrvatskoj", rekao je direktor i vlasnik Radija 101 Thomas Thimme na konferenciji za novinare, ustvrdivši da je to prvi put u Hrvatskoj da se udružuju radijske postaje koje ostaju neovisne jer nisu vlasnički povezane. Partneri mreže "Croatian CityCombi" pokrivaju najveće hrvatske gradove Zagreb, Split, Rijeku i Osijek, a ostavljaju otvorena vrata i ostalim radijskim postajama koje im se žele pridružiti.

ZAGREB - Na izložbi "Josip Seissel: iz arhitektonske ostavštine", otvorenoj večeras u NO galeriji zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), prvi je put predstavljen izbor iz arhitektonskog dijela vrijedne zbirke tog hrvatskog arhitekta, urbanista, slikara i pedagoga. Izložena su djela iz Donacije Silvane Seissel, nazvanoj po umjetnikovoj supruzi koja je prije dvadeset godina Zagrebu darovala više od tri tisuće radova, a donaciju čuva, obrađuje i predstavlja MSU. Time je ispunjena Seisselova želja da se njegova ostavština preda tom muzeju, gdje su se već bili njegovi otkupljeni avangardni, zenitistički radovi. Seissel je tijekom duge i bogate karijere radio na gotovo svim arhitektonskim i urbanističkim temama, rekla je kustosica izložbe Ivana Kancir, dodavši kako je izložbom željela pokazati dvostrukost njegova stvaralaštva, ali i vještinu stvaralačkog inicijalnog impulsa punog duha kroz koji se provlači i likovna komponenta. Izložba Seisselove arhitektonske ostavštine bit će otvorena do 27. siječnja.

ZAGREB - Izložba hrvatske umjetnice Renate Poljak "Nepouzdana sjećanja" (Uncertain Memories), na kojoj će predstaviti svoje video-radove, fotografije i filmove nastale između 2007. i 2012., te multimedijskom serijom "Režiranje glumaca/režiranje uvjerenja", održat će se od 13. siječnja do 17. veljače u newyorškoj Galeriji Stephan Stoyanov. Naslov njezine prve samostalne izložbe u toj galeriji naglašava zaokupljenost umjetnice načinima transformacije ideologija i političkih planova te konstruiranja i zapisivanja sjećanja i povijesti, a kreće od osobnog iskustva, portretirajući suvremeno hrvatsko društvo radi reprezentacije širega konteksta, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

ZAGREB - Knjiga Maje Jokić, Krešimira Zaudera i Srebrenke Letina "Karakteristike hrvatske nacionalne i međunarodne znanstvene produkcije u društveno-humanističkim znanostima i umjetničkom području za razdoblje 1991.-2005." predstavljena je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK). O knjizi su govorili recenzent Stipe Kutleša, Maja Vehovec s Ekonomskog instituta i povjesničar Neven Budak te u ime autora Maja Jokić. Po Kutlešinim riječima, knjiga je rijetko i opširno istraživanje kod nas i u svijetu, a daje uvid u znanstvenu produktivnost humanističkih i društvenih znanstvenika te onih koji se bave istraživanjem područja umjetnosti. Nije namijenjena samo akademskoj zajednici, rekao je dodavši kako mnoge podatke o radu u njoj može pronaći i šira javnost. Knjigu je objavio zagrebački Institut za društvena istraživanja.

SPLIT - Drugi međunarodni Festival suvremene umjetnosti otvara se sutra u Splitu, a tijekom sedam dana Festivala stotinjak umjetnika iz Hrvatske i još desetak zemalja izložit će svoja djela na nekoliko gradskih punktova. "Tabu" je središnja tema ovogodišnjega Festivala, koji organizira Neafirmirana umjetnička scena (NUS), a izloženi radovi izrađeni su u različitim tehnikama od fotografije do multimedije.

SPLIT - Knjiga "Četiri ljubavi", u kojoj autor britanski pisac Clive Staples Lewis (1898. -1963.) istražuje prirodu ljubavi, predstavljena je danas u splitskoj nakladničkoj kući Verbum, koja je objavila knjigu u hrvatskome prijevodu. "Ova je knjiga mudro, nježno i iskreno razmišljanje o vrlinama i izazovima ljubavi, a u sebi sabire bogatstvo sadržaja i izvora od Biblije i svetoga Augustina pa sve do Jane Austin", rekao je glavni urednik Verbuma Petar Balta. Objasnio je kako knjiga "Četiri ljubavi" (1960.) prikazuje četiri vrste ljudske ljubavi: privrženost, prijateljstvo, zaljubljenost i karitas ili milosrdnu ljubav. "Poglavlje o milosrdnoj ljubavi možda je i najbolja stvar koju je Lewis ikada napisao o kršćanstvu", ocijenio je Balta.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙