FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ekonomski model zasnovan na dužničkom kapitalu i potrošnji propao je i on je nepopravljiv, a izravna strana ulaganja put su ka oporavku i razvoju, samo za njih treba stvoriti povoljne uvjete, primjerice po uzoru na Irsku, ocijenjeno je na konferenciji o izravnim inozemnim ulaganjima održanoj danas u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Hrvatske narodne banke. Irska ekonomija svoju žilavost tijekom krize može zahvaliti upravo inozemnim stranim ulaganjima, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić navodeći da je u razdoblju od 2009. do 2011. prosjek priljeva od izravnih stranih ulaganja u toj zemlji više od 10 posto BDP-a, što je amortiziralo žestoku krizu bankarskog sektora. U Hrvatsko je obrnuto, kaže Vujčić, bankarski sustav je stabilan, a ekonomija klimava. Ministar financija Slavko Linić istaknuo je napore Vlade u stvaranju povoljnog investicijskog okružja. Vlada provodi fiskalnu konsolidaciju, bruto cijena rada snižena je smanjenjem doprinosa za zdravstvo te neporeznih nameta. Vlada je spustila proračunski manjak na tri posto BDP-a te omogućila poduzetnicima da od 1. siječnja ove godine reinvestiraju dobit bez plaćanja poreza. Provode se strukturne promjene kao što su Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, s idejom da kapitalno ojačaju poduzeća kako bi mogla povući investicijska sredstva kojih evidentno ima. Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić najavio je nove financijske instrumente kojima Vlada želi ohrabriti investitore te skoro donošenje zakona o strateškim investicijskim projektima.

SPLIT - Adria čelik je pokrenula testiranje postrojenja u pogonima čeličane bivše Željezare Split, čime će se u cijelosti zaokružiti proizvodni proces u oba proizvodna pogona željezare - čeličani i valjaonici, izvijestili su danas iz te tvrtke. Na pripremi pogona čeličane te na poslovima proizvodnje u obnovljenom pogonu valjaonice trenutačno je zaposleno 140 radnika, a s početkom proizvodnje u čeličani očekuje se zapošljavanje ukupno 200 radnika, ističu iz Adria čelika. Kao i u slučaju pogona valjaonice, u kojoj je proizvodnja rebrastog betonskog čelika uspješno započela sredinom prošle godine, napominju da je testiranje pogona čeličane vrlo zahtjevno jer postrojenje skoro četiri godine nije bilo u funkciji. U prvoj okončanoj fazi testiranja postrojenje čeličane je već atestirano na tzv. "hladnu probu", a slijedeća faza testiranja je tzv. "topla proba" odnosno pokretanje probne proizvodnje. Nakon što svi strojevi i oprema budu temeljito ispitani i atestirani te po dobivanju svih potrebnih dozvola započet će i redovita proizvodnja u čeličani. Pokretanjem proizvodnje u oba proizvodna pogona, ističe se, bit će zaokružen značajni investicijski ciklus usmjeren na remont strojeva i opreme te na investiranje u nova tehnološka rješenja.

RIJEKA - Tvrtka "Pletenina Iris" iz Rijeke najavila je da će svoj pogon iz Kukuljanova kraj Rijeke preseliti u Srbiju, u industrijsku zonu Niš, čime će oko 80 radnica ostati bez posla, rekla je danas predsjednica Sindikata radnika trgovine Hrvatske Zora Radetić. Navela je da je talijanski vlasnik tvrtke najavio da će zatvoriti pogon u Kukuljanovu, a da su radnice, kojima nisu predane nikakve isprave o njihovu statusu, u neizvjesnosti. Naime, polovica radnica vratila se 7. siječnja, nakon kolektivnog godišnjeg odmora od 10-ak dana, na posao, a 14. siječnja trebale bi se vratiti i ostale radnice. U međuvremenu, iz pogona u Kukuljanovu odvezeni su svi strojevi. Radnicama nisu date nikakve isprave, nisu im uručeni otkazi, odnosno nemaju nikave dokumente o statusu, ne znaju jesu li na slobodnim danima, godišnjem odmoru ili čekanju. Stoga su poručile vlasniku da će ga u ponedjeljak, 14. siječnja, čekati ispred pogona kako bi im objasnio svoje planove i odgovorio hoće li im uručiti otkaze kao tehnološkom višku te hoće li im isplatiti plaće i otpremnine. Vlasnik im je odgovorio da će doći na zakazani sastanak. Po saznanjima sindikata, proizvodnja "Pletenine Iris", u kojoj se izrađivala odjeća i za u svijetu popularne brandove, seli u Niš.

ZAGREB - Mjesto predsjednika Uprave trgovačkog lanca Lidl Hrvatska od 1. ožujka preuzima Boris Lukšić, dosadašnji član Uprave za prodaju, izvijestili su iz tog trgovačkog lanca. Dosadašnji predsjednik Uprave Marin Dokozić, koji je bio na čelu tvrtke četiri godine, s istim datumom preuzima funkciju predsjednika Uprave Lidl Portugal. Lukšić je karijeru u trgovačkom lancu Lidl Hrvatska započeo 2003., od kada je obnašao brojne funkcije - 2010. prelazi na funkciju direktora prodaje, a ubrzo nakon toga postaje i član Uprave za prodaju. Lidl trenutno u Hrvatskoj ima 81 trgovinu, a do kraja siječnja otvara i 82.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su smanjeni, nakon trodnevnog rasta i rekordnih vrijednosti Crobexa od sredine travnja prošle godine, a Crobexa10 od kraja rujna 2011. Crobex je danas pao za blagih 0,08 posto, na 1.844,24 boda, a Crobex10 za 0,19 posto, na 1.030,60 bodova. Redovni promet Burze iznosio je danas 14,3 milijuna kuna, a zabilježen je i blok promet dionicama Vira od 5,1 milijun kuna po cijeni od 605 kuna za dionicu. Dionica Valamar Adria Holdinga imala je promet od 1,66 milijuna kuna, uz rast cijene za 0,85 posto, na 119 kuna. Promet dionicama HT-a iznosio je nešto više od 1,1 milijun kuna, uz pad cijene od 0,02 posto, na 211,01 kunu. Promet od 1,1 milijun kuna ostvaren je povlaštenom dionicom Adris grupe, uz rast cijene za 1,14 posto, na 272,08 kuna te dionicom AD Plastika čija je cijena povećana za 1,25 posto, na 117,20 kuna. Promet nešto veći od milijun kuna postignut je dionicom Atlantic grupe koja je danas poskupila za 0,78 posto i dan završila na 645 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙