FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 4. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prihodi od turizma u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosili su 6,27 milijardi eura, što je za 200 milijuna eura ili za 3,3 posto viši prihod od međunarodnih putovanja nego u istom razdoblju 2011. godine, podaci su Hrvatske narodne banke. "Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma", komentirao je ministar turizma Veljko Ostojić podatke o ostvarenim prihodima od turizma, izvijestili su iz resornog ministarstva. Ističe i kako će turistička 2013. biti izazovna, ali i još zahtjevnija godina. Za nju se još snažnije pripremamo nizom novih, inovativnih mjera i aktivnosti. U nju smo ušli s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u EU. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti, naglašava ministar turizma.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) oštro se danas usprotivila primjeni odredbe iz Pravilnika o porezu na dodanu vrijednost (PDV) prema kojoj se smanjena stopa PDV-a od 10 posto ne odnosi na usluge dostave hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta te zatražila hitnu izmjenu tog Pravilnika. Pravilnikom o PDV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja, razrađuje se provođenje smanjenje stope PDV-a sa 25 na 10 posto na usluge pripremanja hrane i obavljenja usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Međutim, navedenim uslugama ne smatra se dostava hrane iz ugostiteljskog objekta ili narudžba hrane za konzumaciju izvan ugostiteljskog objekta, te za dostavu i preuzimanje hrane stopa PDV-a ostaje 25 posto. Riječ je o uslugama catering objekata, objekata jednostavnih usluga, slastičarnicama, pizzerijama i drugim ugostiteljskim objektima koji nude hranu koja se preuzima u objektu ili dostavlja korisniku. U HOK-u smatraju da takav Pravilnik i njegovo tumačenje pokazuju temeljno nepoznavanje ugostiteljske struke. Catering objekti i objekti jednostavnih usluga navedeni su u Zakonu o ugostiteljskoj djelatanosti i nikako ne bi trebali biti različiti od ostalih ugostiteljskih objekata u pogledu poreznog tretmana, smatraju u HOK-u.

ZAGREB - Financijska agencija (Fina) do danas do 11,00 sati zaprimila je 1.744 prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. Ukupan iznos obveza tvrtki, na koje se odnose prijedlozi za pokretanje postupka predstečajne nagodbe, je 21,4 milijarde kuna, a ukupan broj njihovih zaposlenika je 16.817, podaci su iz Fine. Za dužnika koji su uvjete za pokretanje postupka stekli u trenutku stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, 1. listopada, rok za predaju prijedloga bio je 31. prosinca 2012. Dužnici koji su bili dužni predati prijedlog, a to nisu učinili u propisanom roku, počinili su prekršaj za koji je Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi predviđena kazna od 10 tisuća kuna do 100 tisuća kuna za poduzetnika i od 1.000 do 50.000 kuna za odgovornu osobu poduzetnika. Dužnik koji nije podnio prijedlog u propisanom roku, i dalje ga može podnijeti, ali ga to ne oslobađa prekršajne odgovornosti, napominju iz Fine. Predstečajnu su nagodbu već zatražili primjerice Dalekovod, Magma, Vjesnik Tiskara, Varteks, Tankerkomerc, Dioki, Spačva, Hoteli Medena, bjelovarski Elektrometal, Geotehnika-Inženjering u vlasništvu Instituta IGH, Industrogradnja Grupa, itd.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su porasli za više od 2,2 posto, Crobex je dan završio s rastom od 2,22 posto, na 1.810,14 bodova, što je njegova najviša razina od početka svibnja prošle godine. Specijalizirani indeks Crobex10 porastao je za 2,37 posto te trgovanje završava na 1.010,31 bod. To je prvi put od 4. svibnja 2012. godine da Crobex10 trgovanje završava iznad 1.000 bodova, no tada je tek blago prešao tu razinu, dok je zadnji put iznad 1.010 bodova bio 19. ožujka prošle godine kada je trgovanje završio na razini od 1.011 bodova. Redovni promet Zagrebačke burze danas je iznosio 16,5 milijuna kuna, a na listi milijunaša našlo se pet dionica. Najtrgovanija je s prometom od 1,7 milijuna kuna bila dionica HT-a kojoj je cijena porasla za 3,23 posto, na 208 kuna. Rast cijene za 7,08 posto, na 604,99 kuna, bilježe dionice Atlantic grupe kojih je protrgovano za 1,65 milijuna kuna. Dionica Valamar Adria Holdinga imala je 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla za 3,42 posto, na 114,10 kuna. Promet od 1,06 milijuna kuna imala je dionica Vira čija je cijena povećana za 2,65 posto, na 580 kuna. Nešto više od milijun kuna prometa ostvarila je dionica Ericssona NIkole Tesle, uz blagi rast cijene, za 0,07 posto, na 1.421 kunu.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙