FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Inspektori Porezne uprave obavili su u utorak prvi nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je pokazao da relativno najviše prekršaja ima u Gospiću, dok u jučerašnjem nadzoru u Varaždinu i Požegi nije zabilježen niti jedan prekršaj. Prema danas objavljenim podacima Porezne uprave, jučer, prvog dana nadzora, 392 inspektora obavila su 1.530 nadzora kafića u centrima 20 gradova - sjedišta županija, a utvrđene su 133 nepravilnosti odnosno nepostojanje fiskalne kase, što je 8,7 posto od ukupnog broja nadzora. Relativno najviše nepravilnosti bilo je u Gospiću - 33,3 posto, pri čemu su nepravilnosti nađene u osam od 24 nadzora. Slijede Čakovec i Koprivnica s 28,5 posto pri čemu je u Čakovcu u 21 nadzoru utvrđeno šest nepravilnosti, a u Koprivnici u sedam nadzora dvije. Najviše nadzora 80 je inspektora obavilo u Zagrebu, u 315 nadzora u 58 slučajeva utvrdili su da kafići nemaju fiskalne kase, što je udio 18,4 posto. Najbolje stanje je u Varaždinu i Požegi gdje u kafićima koje su inspektori posjetili nije bilo nijednog bez fiskalnog uređaja, pritom su u Varaždinu provedena 34, a u Požegi 20 nadzora. Porezna uprava najavljuje da će s nadzorom nastaviti do petka, 11. siječnja. Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak.

ZAGREB - U Ministarstvu poljoprivrede danas su održane sjednice dvaju povjerenstava za izradu izmjena i dopuna operativnih programa razvitka govedarske i svinjogojske proizvodnje u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Pomoćnica ministra poljoprivrede Vesna Gantner naglasila je kako su ciljevi oba programa podizanje konkurentnosti sektora govedarske i svinjogojske proizvodnje, povećanje proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene, ali i razvoj i unaprjeđenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina. Mjere koje će biti obuhvaćene čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto EU učešća), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimalizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina (trening centar). "Program će biti osnova za razvoj oba sektora kroz Program ruralnog razvoja u kojem ćemo od 2014. imati na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje", naglasila je Gantner.

ZAGREB - Iz Končar-Elektroindustrije demantirali su danas navode sarajevskog Dnevnog avaza da se Končarev niskopodni vlak, kojega su kupile Željeznice Federacije BiH, pokvario nakon nešto više od šest mjeseci korištenja, te tvrde da je vlak oštećen krivnjom tamošnjeg željezničkog osoblja. Iz Končara navode da je niskopodni elektromotorni vlak proizveden u Končaru oštećen prilikom manevarskih vožnji i krive manipulacije osoblja Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBH) na depou Rajlovac, te da za to nije kriv proizvođač odnosno Končar. "Nije točno da je na vlaku puknula osovina. Kao posljedica krive manipulacije osoblja ŽFBH, došlo je do kidanja vodilice kolskog sloga i vertikalnog amortizera primarnog ogibljenja. Navedena havarija nije se nikako mogla desiti u vožnji niti je povezana s kvalitetom dijelova ili izrade vlaka. Oštećenje će biti uklonjeno u skladu s uobičajenom procedurom", kaže se u priopćenju Končara. Dodaju kako je neobično da se spomenuti događaj zbio 25. prosinca 2012., a objavljen je tek sada i to, kako tvrde, na temelju neistinitih činjenica. Zbog toga u Končaru to smatraju neobjektivnim i tendencioznim, s očitom namjerom da se nanese šteta proizvođaču.

ZAGREB - Četiri hotela iz Hrvatske, tri Falkenstenierova u Zadru te Hotel Waterman Supetrus Resort na Braču, našla su se na listi 99 najpopularnijih hotela svijeta koju je ovih dana objavio najveći nezavisni web portal za putovanja na njemačkom govornom području HolidayCheck koji slijedom toga hotelima dodjeljuje i priznanja "HolidayCheck Award 2013". Najpopularnije hotele taj je web portal objavio temeljem izbora i recenzija više od 780 tisuća hotelskih gostiju tijekom proteklih 12 mjeseci i to u sedam kategorija hotela (ljetovališta, gradski, wellness, zimovališta, obiteljski, za parove te najbolji hotel u zemlji biran među dvadeset glavnih turističkih destinacija).

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze rastu drugi dan zaredom, Crobex je danas povećan za značajnih 1,08 posto, na 1.827,92 boda, a Crobex10 je skočio za 1,55 posto, na 1.026,51 bod. Corbex je na višoj razini od današnje zadnji put bio u svibnju prošle godine, specijalizirani Crobex10 u rujnu 2011. Redovni promet Burze iznosio je danas 12,9 milijuna kuna, a tri su dionice imale milijunske promete. Najveći promet, od 2,1 milijun kuna, ostvaren je dionicom HT-a čija je cijena pala za 0,08 posto, na 210,53 kune. Promet dionicom Leda iznosio je 1,5 milijuna kuna uz rast cijene od 0,32 posto, na 7.775 kuna. Na jučerašnjih 240 kuna ostala je cijena dionice Petrokemije kojom je ostvaren promet od 1,1 milijun kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙