FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vladina politika štednje i smanjenja javne potrošnje pogrešna je i promašena te ne pridonosi izlasku iz krize, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare. Povod Ribićeva istupa je objava dokumenta glavnih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda u kojem priznaju greške u MMF-ovim procjenama utjecaja štednje na europska gospodarstva. Iz tog dokumenta proizlazi da su prognostičari MMF-a značajno podcjenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom. Ribić kaže da su sadašnja i prošle hrvatske vlade slijedile neoliberalni fundamentalizam MMF-a te pretjeranim kontrakcijama potrošnje postigle suprotni učinak od željenog izlaska iz krize, jer su zbog pada potrošnje pale proizvodnja i trgovina, a povećan broj nezaposlenih. Matica hrvatskih sindikata više godina upozorava i javno traži napuštanje modela pretjerane štednje naglašavajući da se usred krize potrošnja ne smije sputavati već održavati usporedo s provedbom reformi koje će omogućiti rast proizvodnje i izvoza. Potrošnja se, kaže Ribić, treba održavati i po cijenu inflacije i tiskanja novca jer o njoj ovise mnoga radna mjesta, ali za takvo što prema njegovim riječima unutar hrvatske vlasti nema kompetencija, smjelosti niti kulture dijaloga sa zastupnicima poticanja potrošnje.

ZAGREB - Udruga Franak uputila je u sklopu javne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) svoje prijedloge i dopune kojima bi se omogućio ravnopravniji odnos ugovornih strana u kreditnim poslovima, što je posebice važno u slučaju stambenih kredita. Iz Franka ističu da ukoliko se usvoji prijedlog Ministarstva financija, ZOKI će postati omča oko vrata svima koji već otplaćuju kredit s promjenjivom kamatnom stopom. Prijedlog izmjena i dopuna zakona, koji je na javnoj raspravi do 14. siječnja, određuje, između ostalog, da banke moraju u postojećim kreditima odrediti način izračuna promjenjivih kamatnih stopa na temelju jasnih i službenih parametara. Franak podupire nastojanje da se zakonom odredi kako promjenjive kamatne stope moraju biti transparentne i odredive, međutim smatraju kako će predložene zakonske odredbe, doduše, odrediti da banke moraju biti transparentnije, ali istodobno dopustiti da i dalje donose jednostrane odluke, i to na štetu dužnika. Ističu i kako su nezadovoljni činjenicom da se stambeni krediti ne razmatraju kao krediti s posebnim statusom u načinu ugovaranja, a nedopustivim smatraju što se prijedlogom zakona namjerava ozakoniti "usklađivanje" kredita u otplati, koji su ugovarani bez transparentnih formula za izračun promjenjive kamatne stope.

ZAGREB - Funkciju direktora Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini s 1. siječnja preuzeo je Gunther Neubert, izvijestili su iz te komore. Prilikom preuzimanja dužnosti u Hrvatskoj Neubert je izjavio kako mu je drago što će imati priliku pratiti hrvatske i njemačke članove na putu Hrvatske u Europsku uniju. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora je dio svjetske mreže njemačkih vanjskotrgovinskih komora sa 120 ureda u 80 zemalja diljem svijeta, a podržava ju Njemačko savezno ministarstvo za gospodarstvo i tehnologiju. U uskoj suradnji s partnerima u Hrvatskoj i Njemačkoj Komora se zalaže za promicanje bilateralne gospodarske suradnje. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora danas broji više od 300 članova iz njemačkih i hrvatskih poslovnih krugova kojima je od posebnog interesa razmjena iskustava i informacija.

ZAGREB - Tvrtka Dalekovod je putem Zagrebačke burze izvijestila da su zaustavljeni radovi na izgradnji dalekovoda Beričevo - Krško u Sloveniji koje je Dalekovod izvodio zajedno sa slovenskim partnerom, tvrtkom Elektroservisi. Radovi su zaustavljeni 7. siječnja o čemu je Dalekovod obaviješten pisanim putem od strane naručitelja radova, tvrtke ELES, navodi se u obavijesti Dalekovoda na Burzi. Uprava Dalekovoda je danas pisanim putem odgovorila ELES-u na sva pitanja koja su navedena kao razlog zaustavljanju radova i zatražila žurni sastanak predstavnika tvrtki radi otklanjanja eventualnih problema, ističu iz Dalekovoda.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi i danas vlada dobro raspoloženje pa je Crobex blago ojačao, drugi dan zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u posljednjih osam mjeseci. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,37 posto, na 1.815 bodova, što je njegova najviša razina od početka svibnja prošle godine. Crobex10 porastao je, pak, 0,26 posto, na 1.013 bodova, najvišu razinu od studenoga 2011. Redovni promet iznosio je 4,4 milijuna kuna, kao i jučer u to doba. Do podneva je najveći promet, 1,5 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 0,17 posto, na 209,5 kuna. No, to je i jedina dionica kojom je ostvaren milijunski promet. Slijedi dionica Valamar Adria Holdinga, s prometom od oko 330 tisuća kuna i padom cijene za 0,2 posto, na 115,50 kuna. Među najveće dobitnike, s rastom cijene za više od 2 posto, jutros su se uvrstile dionice Ingre i Atlantske plovidbe.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu oslabila prema euru za 0,01 posto, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,570465 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute. Kuna je tako oslabila prema američkom dolaru za 0,44 posto, britanskoj funti za 0,21 posto, a prema švicarskom franku za 0,03 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,261758 kuna, dolara 5,793132 kune i funte 9,304898 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙