FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 28. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potpisao je danas s predstavnicima sindikata javnih službi Vjerodostojno tumačenje izmjena i dopuna Dodatka sporazumu o osnovici za plaće pa Vlada ove godine neće morati isplatiti 1,5 milijardu kuna na ime usklađivanja plaća u javnim službama s plaćama zaposlenih u javnim poduzećima. Mrsić je objasnio da se danas potpisanim dokumentom objašnjavaju nedoumice vezane uz dodatak Sporazumu. Dodao je kako se nada da će blagdansko ozračje u kojem je dogovoreno Vjerodostojno tumačenje ostati i kod pregovora o osnovici plaće i granskim kolektivnim ugovorima. "Čeka nas vrlo teška godina, s puno odricanja, ali to je zalog da se u sljedećem razdoblju steknu pretpostavke za rast plaća u javnim službama", naglasio je. Potpisom Vjerodostojnog tumačenja otklanjena je mogućnost dvojbenog tumačenja odredbi članka IV., koje predviđaju obveznu korekciju osnovice do 31. prosinca 2012. i članka VII. koji previđa da će se usklađivanje odgoditi za onoliko tromjesečja koliko je pad realnog tromjesečnog BDP-a trajao. Potpisom se utvrđuju da se primjena članka IV. stavka 5. Izmjena i dopuna odgađa za godinu dana, odnosno do 31. prosinca iduće godine.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 4,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je manji pad nego mjesec dana prije i manji nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u studenome porasla za 1,1 posto u odnosu na listopad, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 4,3 posto. Premda znatan, to je blaži pad nego u listopadu, kada je industrijska proizvodnja potonula 5,8 posto. U studenome je najviše, 18,8 posto na godišnjoj razini, potonula proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s padom od 8,1 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju. U studenome je na godišnjoj razini porasla jedino proizvodnja energije, za 7,4 posto. U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

ZAGREB - Najnoviji podatak o padu industrijske proizvodnje još je jedan u nizu alarmantnih, no trendovi se ne mijenjaju odjednom, izjavio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak upitan za komentar pada industrijske proizvodnje u studenom u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec za 4,3 posto. Riječ je o još jednom alarmantnom podatku, ali trendovi se ne mijenjaju ad hoc nego sustavno, rekao je Vrdoljak nakon sastanka sa sindikatima o restrukturiranju brodogradilišta. Dodao je kako misli da je riječ o jednom od zadnjih velikih padova te da će u 2013. godini uslijediti pozitivni predznaci u industrijskoj proizvodnji i bruto domaćem proizvodu. Na pitanje koje mjere može najaviti kako bi negativni trendovi bili okrenuti, rekao je da treba definirati industrijske politike kako bi se znalo koje industrijske grane Hrvatska smatra perspektivnim za ulaganja, a zatim ih poticati. Jedan od modela je spasiti što je više moguće brodogradnje ili otvarati nove potencijale u tom području te unaprijediti investicijsku klimu posebno za privatna ulaganja, kazao je Vrdoljak. Velik potencijal vidi i u javnim investicijama koje, kako je rekao, kad krenu pokreću gospodarstvo.

ZAGREB - U prostorima Brodogradilišta Kraljevica u stečaju moguća je obnova proizvodnje uz zapošljavanje nekoliko stotina radnika, izjavili su danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević nakon sastanka na kojem su razgovarali o restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta. Proizvodnja bi se, prema Vrdoljakovim riječima, pokrenula nakon što se pravno riješi davanje prostora brodogradilišta u koncesiju zainteresiranim poduzetnicima. Vrdoljak nije konkretizirao o kojim se poduzetnicima radi, no kako se doznaje riječ je o dvojici domaćih poduzetnika koji bi proizvodili manja sportska i luksuzna plovila. Poteškoća s Europskom komisijom pritom ne bi bilo budući da u pitanju ne bi bila državna jamstva brodogradilištima jer se bi se radilo o novom, privatnom poduzeću, a i ne bi se proizvodili veliki brodovi pa ne bi bilo probijeno ograničenje tonaže koje je Hrvatska dogovorila s EK-om. "Na nama je sada da pronađemo model kako bismo na mjestu, gdje smo nažalost izgubili stotine radnih mjesta, stotine ljudi vratili na posao", rekao je Vrdoljak. Ozren Matijašević kazao je da je na skupštini vjerovnika Brodogradilišta Kraljevice zaključeno da se ispita mogućnost koncesioniranja prostora brodogradilišta za obavljanje gospodarske aktivnosti te da konkretan interes postoji.

ZAGREB - Predstavnici Hrvatskih voda, Sisačkog vodovoda, grada Siska i Ministarstva poljoprivrede potpisali su danas ugovor o provedbi i ugovor o sufinanciranju projekta "Program pročišćivanja otpadnih voda Siska", a projekt je vrijedan 32,7 milijuna eura. Više od dvije trećine tog iznosa, ili 21,8 milijuna eura, financira se kroz EU IPA fond, dok će se preostala trećina potrebnih sredstava osigurati iz državnog proračuna i kredita Europske banke za obnovu i razvoj. Potpisivanjem ugovora započela je realizacija programa pročišćavanja otpadnih voda grada Siska koji sufinancira Europska komisija u sklopu IPA III b programa Regionalni razvoj - okoliš. "Program pročišćivanja otpadnih voda Siska" provodit će se do 2016. godine, a uključuje radove na izgradnji i rekonstrukciji sustava javne odvodnje, uključujući i izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je predviđen za 60 tisuća stanovnika, s najvišim (trećim) stupnjem pročišćavanja, kazao je generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić. U sklopu projekta bit će izgrađeno i rekonstruirano 8,6 kilometara kanalizacijske mreže, a bit će nabavljena i specijalizirana vozila za održavanje i inspekciju sustava odvodnje. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je to jedan u nizu projekata te da su do 2023. godine planirana ulaganja od gotovo 4,5 milijardi eura u vodno gospodarstvo.

ZAGREB - S početkom 2013. godine u Hrvatskoj se ukida nulta stopa PDV-a te kao najniža uvodi stopa od 5 posto kojom će se oporezivati kruh, mlijeko, knjige, lijekovi, ortopedska pomagala i kino-ulaznice, stopa PDV-a od 10 posto počinje se primjenjivati u ugostiteljstvu, a ugostitelji s početkom godine postaju i prvi obveznici fiskalizacije. Naime, s 1. siječnja 2013. na snagu stupa niz novih zakona - izmjene Zakona o PDV-u, Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, izmjene zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, novi Zakon o poštanskim uslugama, itd., dok u 'prošlost' odlazi posebni porez na luksuzne proizvode. Izmjene Zakona o PDV-u, koje su usklađene s direktivama EU, znače i napuštanje nulte stope PDV-a, pa će tako Hrvatska od početka iduće godine imati tri stope PDV-a - opću stopu od 25 posto, te dvije snižene stope, od 10 posto te od 5 posto, što je i najniža stopa PDV-a koju dopušta EU. Tom najnižom stopom bit će oporezovani proizvodi koji su do sada imali nultu stopu, odnosno kruh, mlijeko, knjige i znanstveni časopisi, lijekovi, ortopedska pomagala i kino-ulaznice. S početkom 2013. stopa PDV-a od 10 posto, koja se od početka 2006. godine primjenjuje na usluge smještaja u komercijalnim objektima, biti proširena i na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima. A ugostitelji s početkom godine postaju i prvi obveznici fikalizacije, jer na snagu stupa i Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo dočekuje kraj 2012. s više od 357 tisuća nezaposlenih, padom bruto domaćeg proizvoda, sniženjem kreditnog rejtinga zemlje na neinvesticijsku razinu, što je agencija Standard & Poor’s obrazložila nedostatnim reformama. BDP je padao u sva tri prva ovogodišnja tromjesečja (za 1,3 posto, 2,2 i 1,9 posto na godišnjoj razini), što se očekuje i u zadnjem kvartalu, pa se procjenjuje da bi ovogodišnje smanjenje realnog BDP-a moglo iznositi oko 1,8 do 2 posto, uz padove svih njegovih komponenti, a najviše izdataka za potrošnju kućanstava i bruto investicija u fiksni kapital. Nastavljen je snažan pad domaće potražnje, što je uz negativna kretanja na inozemnom tržištu, posebno tržištu EU, dovelo da daljnjeg pada proizvodnje. Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec bila manja za 4,3 posto, a ukupan broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini pao je za 5,8 posto. U prvih jedanaest mjeseci industrijska je proizvodnja pala za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Tako će u ovoj godini biti zabilježen nastavak smanjenja industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, što će biti četvrta uzastopna godina negativnih kretanja.

ZAGREB - U skromnom prijepodnevnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi, u najvećem fokusu investitora bila je dionica Vira, kojom je ostvaren najveći promet, a ujedno je i najveća dobitnica. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,27 posto, na 1.732 boda, a Crobex10 porastao je za 0,41 posto, na 970 bodova. Redovni promet iznosio je 3,4 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego jučer u ovo doba. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Vira, kojom je ostvareno gotovo 900.000 kuna. Cijena joj je skočila 6,69 posto, na 544 kune. Znatnije se trguje i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 582.000 kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 199 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po rastu cijene za 2,21 posto ističe se dionica Ericssona Nikole Tesle.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙