FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Nezavisni sindikat zaposlenih u mirovinskom osiguranju smatraju da je prijedlog Vlade da se povećaju koeficijenti za izračun plaća državnih dužnosnika HZMO-a apsurdan te da pokazuje svu dvoličnost, bahatost i nemoralnost političke elite na vlasti te su zatražili ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića. "Povećanje plaće dužnosnicima HZMO, kap je koja je prelila čašu. Obrazloženje da se plaća dužnosnicima povećava zbog povećanog opsega poslova sramotno je i nemoralno, pogotovo kada se zna da će većinu poslova odraditi radnici kojima je plaća smanjena. Izjava da se radi o antikorupcijskoj mjeri uvreda je za sve radnike HZMO koji svoj posao odrađuju pošteno i za to su nagrađeni smanjenjem plaće", navode sindikati u priopćenju. Napominju kako su prije mjesec dana dva manjinska sindikata prihvatila prijedlog poslodavca i potpisala kolektivni ugovor kojim je radnicima HZMO smanjena plaća od 2 do 10 posto ovisno o godinama staža, dok su dva većinska sindikata odbila potpisati kolektivni ugovor. Dva sindikata navode i kako je sadašnji ravnatelj HZMO-a bio ravnatelj Zavoda i u vremenu od 2001. do 2004. kada su radnicima također smanjene plaće od 20 do 53 posto te tvrde da je zbog izgubljenih sudskih tužbi oštetio proračun za više od 13 milijuna kuna. "I zato kažemo - dosta je. Tražimo ostavku ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića budući se pokazao nesposobnim za vođenje ministarstva, te je izgubio integritet pravednog i moralnog čovjeka", zaključuju dva sindikata u priopćenju.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) smatraju da Vlada danas predloženim izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika ponovno svjedoči kako ova vlast sebe doživljava i drži iznad naroda, odnosno kako tu vrijedi latinska izreka "Quod licet Iovi, non licet bovi" ili "Što je dopušteno Jupiteru nije volu". "U ovom slučaju volovi su ne samo zaposleni u javnom sektoru, dakle državni i javni službenici i namještenici i zaposleni u državnim i javnim poduzećima, nego cijeli narod. Osim, naravno, kaste izabranih, odabranih", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Vlast zagovara štednju i reže materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru te namjerava zagrabiti i u njihove plaće ukidanjem dodataka na osnovnu plaću, a istovremeno sebi i svojima zakonskim promjenama osigurava siguran povratak na radno mjesto nakon odrađenog dužnosničkog mandata, ali i proizvodnjom novih dužnosnika nekima odabranima povećava i plaću, kažu u NHS-u. Podsjećaju pritom kako Vlada to obrazlaže značajnom ulogom ustanova kojima su na čelu i povećanim opsegom poslova u predstojećim reformama i obvezama vezanim za ulazak Hrvatske u EU, dok se s druge strane smanjenje primanja zaposlenicima koji će te poslove odrađivati obrazlaže nužnim uštedama.

DUBROVNIK - Dubrovnik je u prošloj godini ostvario rekordne turističke rezultate - ostvareno je 697,6 tisuća turističkih dolazaka, što je 10 posto više nego u 2011. godini, a 2,6 milijuna noćenja je porast za 12 posto, izvijestili su danas iz Turističke zajednice grada Dubrovnika. Većinu turističkih dolazaka u Dubrovnik ostvarili su u prošloj godini strani turisti kojih je bilo 649,7 tisuća, a domaćih je turista bilo nešto manje od 48 tisuća. U Dubrovniku su u prošloj godini najbrojniji bili gosti iz Velike Britanije kod kojih se u odnosu na godinu prije bilježi porast za čak 39 posto, a slijede turisti iz Francuske (porast od 7 posto), Njemačke (porast od 17 posto), potom domaći turisti. Dubrovnik je u prošloj godini imao 648 uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima s nešto više od milijun putnika, navode iz gradske Turističke zajednice u kojoj su uvjereni da će i turistička 2013. biti jednako uspješna kao i prošla godina.

ZAGREB - Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je javni poziv za kandidiranje za nacionalni izbor za Europsku destinaciju izvrsnosti-EDEN 2012./2013. čija je tema "Pristupačni turizam" i na koji se zainteresirani mogu javiti do 30. siječnja ove godine. HTZ je poziv objavio na svojim web stranicama, provodi ga Glavni ured HTZ-a uz suglasnost Ministarstva turizma, a sukladno pozivu Europske komisije. To je šesta godina za redom da se Hrvatska odnosno HTZ uključuje u izbor Europske destinacije izvrsnosti-EDEN putem prethodno izabranih nacionalnih destinacija. Taj je projekt Europska komisija u zemljama članicama EU-a pokrenula 2006. godine, a Hrvatska u projektu sudjeluje od početka, ali s obzirom da nije bila članica EU-a nije imala pravo na potporu, što se promijenilo prošle godine. Svake godine izbor EDEN se provodi na drugu temu, a ove je to "Pristupačni turizam" pa se u nacionalnim izborima očekuju prijave onih destinacija koje razvijaju turističku ponudu pristupačnu i dostupnu svim osobama bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 9,6 milijuna kuna, vrijednost dioničkog indeksa Crobex porasla je za 0,41 posto, dok je specijalizirani indeks Crobex10 pao za 0,05 posto. Crobex je trgovanje završio na 1.770,76 bodova, a Crobex10 na 986,90 bodova. Više od milijun kuna prometa danas su imale samo dionice Ericssona Nikole Tesle kojih je protrgovano za 1,7 milijuna kuna, a cijena im je porasla za 0,35 posto, na 1.420 kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je 786,3 tisuće kuna, uz rast cijene od 0,10 posto, na 201,50 kuna. Rast cijene za 0,74 posto bilježe dionice AD Plastika kojih je prodano za 687,2 tisuće kuna, a na vrijednosti su dobile i dionice Atlantic grupe, za 1,80 posto. Tim je dionicama ostvareno 552,7 tisuća kuna prometa. Među trgovanijim dionicama rast cijene danas bilježe i dionice Đuro Đaković Holdinga za 0,50 posto, Petrokemije za 2,31 posto, Dalekovoda za 3,62 posto, Vupika za 4,96 posto, Tiska za 5,28 posto, Viadukta za 6,42 posto, dok su cijene pale primjerice dionicama Valamar Adria Holdinga za 0,33 posto, Konzuma za 0,35 posto, Luke Rijeka za 0,83 posto, Belja za 0,96 posto, Diokija za 2,60 posto, Kaštelanskih staklenika za 5,21 posto, itd.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙