FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 31. prosinca 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U Hrvatskoj je od početka ove godine do kraja studenog boravilo 3,4 posto više turista nego u isto vrijeme prošle godine, ostvarili su i 4 posto više noćenja, a porasti dolazaka od 1,9 posto i noćenja od 1,7 posto ostvareni su i studenom u odnosu na isti lanjski mjesec, prvi su rezultati Državnog zavoda za statistiku. Na strane se turiste u jedanaest mjeseci ove godine odnosi 88 posto ukupnih dolazaka i 92 posto ukupnih noćenja, a došlo ih je 4,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je njihovih noćenja bilo 5,1 posto više. Stranih je gostiju u studenom bilo 6,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, a ostvarili su 7 posto više noćenja. U strukturi noćenja stranih turista u studenom na prvom su mjestu Nijemci s udjelom od 15,7 posto, slijede Austrijanci s 13,7 posto, Talijani s 12,5 posto, Slovenci s 9,3 posto te gosti iz Japana s udjelom od 4,8 posto u ukupnom broju inozemnih noćenja.

ZAGREB - Cijene motornih benzina, eurodizela i plavog dizela na Ininim se benzinskim postajama od ponoći neće mijenjati, dok će, kako se neslužbeno doznaje, cijene loživog ulja s oznakom euro biti niže za 26 lipa po litri. Prema neslužbenim informacijama, od sutra, 1. siječnja, Inin eurosuper BS 95 i nadalje će se prodavat po 10,13 kuna, eurosuper BS 95 class po 10,17 kuna, a eurosuper BS 98+ class po 10,48 kuna. Nepromijenjene ostaju i cijene eurodizelskih goriva i plavog dizela - eurodizela BS 9,61 kunu, eurodizela BS class 9,65 kuna, a plavog dizela 6,06 kuna, dok će cijena loživog ulja s oznakom euro pasti s dosadašnjih 7,07 kuna, na 6,81 kunu. Promjene na Ininim benzinskim postajama u skladu su s kretanjima cijena derivata čije je najviše dopuštene cijene na hrvatskom tržištu u razdoblju od 1. do 7 siječnja 2013. danas objavilo Ministarstvo gospodarstvo. Ministarstvo je najviše cijene derivata objavilo sukladno novom Pravilniku o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata te novoj Uredbi o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon. I prema novom Pravilniku promjena cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te tečaju američkog dolara. Ina je danas na svojim internet stranicama objavila kako su u proteklom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle do 1,83 posto, dok su kotacije plinskih ulja pale do 1,63 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu oslabio za 0,84 posto.

ZAGREB - Tvrtka Sunčani Hvar izvijestila je danas da je Nadzorni odbor opozvao dosadašnju Upravu te hotelsko-turističke tvrtke te imenovao novu tročlanu Upravu kojoj će na čelu biti Gordana Tomičić. Nadzorni odbor donio je odluku kojom je opozvao dosadašnju Upravu Društva koju su činili predsjednik Uprave Jacques-Pascal Bonnafont te članovi Johan Cornelis i Philippe Riboton, te je jednoglasno izabrao-imenovao novu Upravu koju čine Gordana Tomičić, predsjednica Uprave, te članovi Aleš Vobruba i Bradley Tyler Taylor, navodi se u obavijesti koju je Sunčani Hvar objavio putem Zagrebačke burze. Nadzorni je odbor također izabrao i novog zamjenika predsjednika Nadzornog odbora - Jeana Francoissa Otta, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze tijekom današnjeg, skraćenog trgovinskog dana iznosio je nešto manje od pet milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa blago je korigirana, Crobex je porastao za 0,09 posto, dok je specijalizirani Crobex10 smanjen za 0,19 posto. Crobex trgovanje u ovoj godini završava na 1.740,39 bodova, što je neznatno, tek 0,01 posto više nego na kraju prošle godine. Crobex10 je trgovanje završio na 971,56 bodova, što je blagi pad, za 0,47 posto u odnosu na kraj prošle godine. Redovni promet iznosio je 4,98 milijuna kuna, a ni jedna dionica nije imala više od milijun kuna prometa. Pojedinačno najveći promet imala je dionica HT-a, 647,2 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 1,56 posto, na 197,20 kuna. Rast cijene za 5,85 posto, na 650 kuna, bilježi dionica Končar Elektroindustrije, uz promet od 477,7 tisuća kuna. Od burzovnih vijesti danas je Ledo izvijestio o upisu povećanja temeljnog kapitala i o promjenama u postotku glasačkih prava. Temeljni kapital Leda povećan je izdavanjem izdavanjem 93.750 novih redovnih dionica, pojedinačne nominalne vrijednosti 380 kuna, te sada iznosi 119,3 milijuna kuna, a povećanje je danas provedeno u informacijskom sustavu Središnjeg klirinško depozitarnog društva. Nakon tog povećanja temeljnog kapitala koncern Agrokor je pao ispod praga od 75 posto glasačkih prava u Ledu - Agrokor sada raspolaže s ukupno 173.606 redovnih dionica, što predstavlja 55,30 posto temeljnog kapitala.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙