FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Policija zbog eksplozije koja je noćas odjeknula u Stenjevcu na zapadu Zagreba razgovora s 10-ak osoba za koje smatra da možda imaju korisne podatke o tom događaju, uključujući i 53-godišnjaka ozlijeđenog u eksploziji, ali zasad nitko nema status osumnjičenika. Eksplozija se dogodila nešto iza ponoći na raskrižju Aleje Bologne i Gospodske ulice u blizini željezničke pruge na kojoj je prije dva dana u Susedgradu teretni vlak naletio na eksplozivnu napravu. Neki mediji objavili su da se 53-godišnjeg muškaraca koji je ozlijeđen u noćašnjoj eksploziji sumnjiči da je podmetnuo obje eksplozije, ali u policiji kažu da je u ovom trenutku o tome prerano govoriti te da još nemaju osumnjičenika. Za ozlijeđenog muškarca, s kojim policija još uvijek razgovora, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić ranije je rekao da se ne može govoriti u kojem se svojstvu našao na mjestu događaja i kako je ozlijeđen. Iako zasad nije utvrđeno je li riječ o istim eksplozivnim napravama, policija ne isključuje mogućnost da su eksplozije u Stenjevcu Susedgradu, koje su uznemirile brojne građane, povezane, ali isključuje mogućnost da je riječ o terorizmu.

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je kazao da je stalno "na vezi" s načelnikom Policijske uprave zagrebačke Goranom Burušićem oko noćašnje eksplozije na autobusnoj stanici u Aleji Bologne kod Gospodske ulice i naglasio da policija intenzivno radi na tom slučaju te apelirao na građane da budu smireni i da vjeruju institucijama. Noćašnja eksplozija druga je eksplozija ovog tjedna, nakon one u srijedu na željezničkoj pruzi u Podsusedu. "To je ozbiljan problem. Mogu apelirati na sugrađane da budu razboriti i smireni i da vjeruju institucijama i policiji koja radi svoj dio posla. A što je uzrok i povod, vidjet ćemo. Vjerujem da će se u najskorije vrijeme otkriti počinitelj", kazao je gradonačelnik Bandić u Gradskoj upravi gdje su ga novinari pitali trebaju li se građani bojati za sigurnost nakon eksplozije u Podsusedu u srijedu i noćašnje eksplozije u kojoj je ozlijeđena jedna osoba. Bandić je naveo da se "sigurnost u Zagrebu piše velikim slovima", ali i dodao kako nas zadnja dva događaja u nekoliko dana stavljaju u situaciju da se ozbiljnije pozabavimo temom terorizma, što se, rekao je, dosad na našim prostorima nije stavljalo na dnevni red.

BJELOVAR - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas su Bjelovaru novi hitni bolnički prijam u čije je uređenje i opremu uloženo 5,4 milijuna kuna. Ministarstvo zdravlja za medicinsku opremu izdvojilo je 3,7 milijuna kuna, a Bjelovarsko-bilogorska županija za uređenje prostorija 1,7 milijuna kuna. Hitni bolnički prijam organiziran je kao jedinstveno ulazno mjesto za hitne slučajeve, a njime se uvode visoki standardi u pružanju hitne medicinske pomoći akutnim slučajevima i ozlijeđenima i poboljšava se kvaliteta zdravstvene zaštite. Najsuvremenija oprema nabavljena je u sklopu projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji provodi Ministarstvo zdravlja. U novim prostorijama površine 458 metara četvornih smještene su trijažna ambulanta, moderna radiološka dijagnostika, dvorana za reanimaciju i hitna operacijska dvorana te prostorija za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

BUZET - Član Središnjeg odbora HNS-a i potpredsjednik istarske organizacije stranke Darko Kranjčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Buzetu ocijenio sramotnom i neprihvatljivom odluku o suradnji na idućim lokalnim izborima s IDS-om i potporu IDS-ovu kandidatu za župana Valteru Flegi, o čemu su danas u Puli istarski HNS i IDS potpisali sporazum. "Odbacujem sramotnu odluku predsjedništva Županijskog odbora HNS-a o potpisivanju sporazuma o suradnji na idućim lokalnim izborima s IDS-om i potpori IDS-ovom kandidatu za istarskog župana Valteru Flegi", rekao. Dodao je kako tu odluku smatra neprihvatljivom i iskazao potporu nezavisnom kandidatu za istarskog župana Damiru Kajinu. Po njegovim riječima prvotni naputak HNS-ove središnjice bio je iskazivanje potpore Damiru Kajinu i potpisivanje koalicijskog sporazuma s SDP-om s time, kako je rekao, "da se prije bilo kakvog zaključivanja sporazuma trebalo razgovarati sa svim strankama u Istri", što, kazao je, u konačnici nije učinjeno.

VELIKA GORICA - Koalicijski sporazum SDP-HNS-HSLS-HSU o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima u Velikoj Gorici potpisali su danas predstavnici tih stranaka, a predstavljena je i kandidatkinja za gradonačelnicu Vesna Fabijančić Križanić (SDP). Ona je istaknula kako žele učiniti iskorak za bolje sutra Velike Gorice i njezinih građana te da Velika Gorica ima velik potencijal, ali u posljednjih 20 godina nije izgrađen ni jedan dječji vrtić, škola ili drugi objekt društvene namjene. Velika Gorica nazaduje i stoga četiri stranke žele promijeniti taj trend zajedničkim izlaskom na lokalne izbore i mjesnu samoupravu, naglasila je Fabijančić Križanić. Imamo tim kvalitetnih i stručnih ljudi koji će pokrenuti Veliku Goricu i probuditi je iz letargije, poručila je dodavši kako imaju vjerodostojnost o kojoj svjedoči njihov dosadašnji rad i zalog je za budućnost. Predsjednik HNS-a Velike Gorice Goran Beus Richembergh izrazio je punu potporu svoje stranke, kao strateškog partnera, zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu koja, kako je rekao, razumije, poštuje i voli svoj grad, a svojim iskustvom jamči da zna što je potrebno za uspješno vođenje grada.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručio je s današnje konferencije za novinare da nitko nema pravo ne provoditi bilo koji zakon u Hrvatskoj, pa tako i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, i građane Vukovara pozvao da sačuvaju dostojanstvo i mir i ne dozvole da bilo tko poremeti sve ono što je u Vukovaru izgrađeno u petnaest godina od procesa mirne reintegracije. "Na gradskim vlastima je da provode zakone, a ne da se oglušuju o njih", kazao je Sabo dodajući kako ne zna kada će prve ploče s dvojezičnim natpisima na latinici i ćirilici biti postavljene u Vukovaru. Najavio je međutim kako će Gradskom vijeću osobno predložiti izmjene Statuta grada Vukovara s namjerom da se od dvojezičnosti izuzmu određene ustanove i institucije na području Vukovara poput Spomen doma Ovčara, Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Spomen područja Ovčara i drugih. Također je podsjetio kako je pravo na dvojezičnost u Vukovaru pripadnicima srpske nacionalne manjine omogućena još 2009. godine tadašnjim izmjenama gradskog Statuta koje su inicirali vijećnici HDZ-a, SDSS-a i tadašnjeg HSP-a.

OSIJEK - Osječko-baranjska Županijska organizacija HSS-a zatražila je danas od predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića da smijeni ministre Željka Jovanovića i Predraga Matića jer su, kako su istaknuli, vrijeđajući hrvatske biskupe i Crkvu uvrijedili 86 posto hrvatskih građana. U priopćenju za javnost predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zvonko Pongrac osudio je uvrede i sankcije prema svakom tko misli drugačije o programu zdravstvenog odgoja jer po ministru Jovanoviću, istaknuo je, "svatko tko misli drugačija nema mozga". Također je naveo kako ministar Jovanović, izjavljujući da Crkva ne poštuje demokratsku volju građana i demokratski izabranu vlast, zaboravlja da ova vlast nije dobila mandat nametati hrvatskim građanima neke nove svjetonazore i teorije koje su odbacile i najliberalnije zemlje svijeta. "Da je ova vlada dno dna, dokazao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je nadbiskupa Bozanića usporedio s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem", ustvrdio je Pongrac i dodao da je Matić tim činom dokazao da je "samo partijski komesar koji provodi zadatke izdane na Iblerovu trgu s ciljem zatiranja vjere i hrvatskog bića".

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je ocijenio da je cilj Gradske uprave što kvalitetniji i jeftiniji taksi prijevoz nakon objavljenog javnog poziva za dodjelu 200 dozvola za autotaksi prijevoz u Zagrebu. "Cilj nam je što kvalitetniji i što jeftiniji taksi prijevoz. Ne idemo na ruku ni jednoj od udruga već poštujemo zakon", kazao je gradonačelnik Bandić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Ocijenio je da tržišnu utakmicu ne može zaustaviti ni gradonačelnik ni premijer niti predsjednik države. "Tu moramo biti razumni", kazao je Bandić napominjući kako mu nije drago što su neki taksisti najavili prosvjede jer se, kazao je, mora voziti taksijem, baš kao što mu nije drago kad prosvjede najavljuju u ZET-u jer se vozi i tramvajem. Na konferenciji za novinare danas je izviješteno da se na javni poziv za dodjelu 200 dozvola za autotaksi prijevoza Grada Zagreba javilo ukupno 218 autotaksi prijevoznika koji su tražili ukupno 556 dozvola.

RIJEKA - Udruga Eko Kvarner pozvala je danas građane Istarske i Primorsko-goranske županije da pristupe organiziranju i potpisivanju peticije, tj. predstavke Vladi kojom se traži odustajanje od realizacije predloženog projekta termoelektrane Plomin C. Kako se navodi u priopćenju, udruge Eko Kvarner i Labin Art Express XXI započele su s pripremama za potpisivanje peticije građana Istarske i Primorsko-goranske županije sa zahtjevom za odustajanje od realizacije sada predloženog projekta "Plomin C". Početak prikupljanja potpisa u dvjema županijama i na internetu najavili su za desetak dana. Za Istarsku županiju potpisivanje će koordinirati "Labin Art Express XXI", a za Primorsko-goransku "Eko Kvarner". Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić pojasnio je u telefonskom razgovoru za Hinu da od Vlade traže da još jednom razmotri predloženi projekt, kao i druge moguće energente i tehnologije.

ZADAR - Nakon četiri mjeseca, petogodišnja djevojčica Stephanie Milda vratila se u Zadar s liječenja u Chicagu, kamo je potkraj rujna otputovala na operaciju koja je uspješno izvedena u listopadu. Kako doznajemo od obitelji, liječnici su potvrdili da je njezino zdravstveno stanje odlično, a obitelj je najavila da će potkraj siječnja na konferenciji za novinare javnosti predočiti sve račune. Najavila je i pokretanje zaklade za Arnold-Chiarijevu malformaciju, rijetku bolest od koje se u SAD-u liječila mala Stephanie.

PULA - Istarska policija osumnjičila je maloljetnika da je jučer u dvorištu Dječjeg vrtića "Zvjezdice" u Puli postavio dvije sumnjive naprave za koje je utvrđeno da nisu opasne. Očevidom je utvrđeno da je jedan predmet nalik na eksplozivnu napravu postavljen na vrata dvorišta, a druga naprava pronađena je u dvorištu vrtića poslijepodne, kada je policija obavljala drugi očevid, izvijestila je danas istarska policija. Obje su naprave poslane Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" u Zagreb, a protiv osumnjičenika bit će podneseno posebno izvješće mjerodavnome državnom odvjetništvu u Puli. Podatke o osumnjičeniku policija nije htjela priopćiti budući da je riječ o maloljetnoj osobi.

ZAGREB - Bivši šef zatvora u Remetincu i Turopolju Tomislav Kralj počinio je samoubojstvo, potvrdila je danas zagrebačka policija ne navodeći pojedinosti ovog događaja. Iako policija nije izvijestila gdje si je i pod kojim okolnostima Kralj oduzeo život, neslužbeno se doznaje da se objesio u obiteljskoj kući u Novom Zagrebu, gdje je njegovo tijelo pronađeno danas ujutro. Kralj je na čelu remetinečkog zatvora bio do kolovoza prošle godine kada ga je ministar pravosuđa Orsat Miljenić premjestio na dužnost upravitelja kaznionice u Turopolju, a na njegovo mjesto je imenovao Juru Žulja. Od početka ove godine Kralj je bio u mirovini u koju je otišao na vlastiti zahtjev podnesen krajem studenoga 2012. U Ministarstvu pravosuđa ovaj događaj nisu željeli komentirati. Nakon što je Kralj otišao s dužnosti, u remetinečkom zatvoru unutarnji nadzor utvrdio je nepravilnosti u financijskom poslovanju.

ZAGREB - Na mrtvom tijelu košarkaškog menadžera Zorana Sučevića, pronađenom u noći sa srijede na četvrtak na zagrebačkom Jarunu, nisu pronađeni tragovi nasilja i najvjerojatnije je riječ o samoubojstvu, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. S obzirom na to da se ne sumnja u nasilnu smrt, u zagrebačkoj policiji nisu željeli službeno govoriti o identitetu žrtve. Potvrdili su tek da je pronađeno mrtvo tijelo muškarca rođenog 1968. koji je najvjerojatnije počinio samoubojstvo. No, da je riječ o Sučeviću, Hini su potvrdili u košarkaškom klubu Zagreb i Hrvatskome košarkaškom savezu. Doznaje se da je u srijedu bio na poslu te da je izašao oko podneva nakon primljenog telefonskog poziva. Policija je njegovo mrtvo tijelo pronašla u noći sa srijede na četvrtak u Aleji Matije Ljubeka na Jarunu.

KARLOVAC - Okrivljenici za teško ubojstvo zbog bezobzirne osvete - braća Juraj i Nenad Hudorović te Jurjev maloljetni sin nepravomoćno su danas na Županijskome sudu u Karlovcu proglašeni krivima za ubojstvo Mate Velića i pokušaj ubojstva još četvero članova obitelji Velić u listopadu 2010. u Karlovcu, te je Juraj osuđen na trideset godina zatvora, Nenad na 25 godina, a trećeokrivljenik je poslan na preodgoj u odgojni zavod. Braću Hudorović taj je sud 2011. godine nepravomoćno osudio na 30 i 27 godina zatvora, a maloljetni je okrivljenik poslan u odgojni zavod, ali je Vrhovni sud tu presudu ukinuo i vratio suđenje na ponovni postupak. Od tada je maloljetnik, koji je u vrijeme ubojstva imao 14 godina i deset mjeseci, na slobodi, a u odgojni zavod, rekao je danas sudac Ante Ujević, ići će po pravomoćnosti presude. Iako današnja presuda nije pravomoćna, te se i Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) i Hudorovići na nju mogu žaliti Vrhovnome sudu, danas je punoljetnim okrivljenicima produljen pritvor jer su im zatvorske kazne dulje od pet godina.

RIJEKA - Na željezničkoj pruzi između Delnica do Zalesine danas oko 1 sat poslije ponoći iz tračnica je iskočila jedna u skupu od dvije lokomotive, ozlijeđenih nije bilo, a do uklanjanja lokomotiva putnički promet između Rijeke i Zagreba odvija se obilazno preko željezničkih kolodvora Skrad i Delnice, dok je teretni promet u prekidu, doznaje se danas iz primorsko-goranske Policijske uprave. Nakon incidenta, skup lokomotiva zaustavio se stotinjak metara od ruba tunela Resnjak. Iz policije su izvijestili da je očevidom utvrđeno kako je nakon izlaska iz tunela Resnjak došlo do iskakanja iz tračnica jedne od osovina na prvoj u skupu od dvije električne lokomotive.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙