FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Prošla 2012. za turizam je zaista bila godina na koju svi u sektoru i šire mogu biti ponosni jer je Hrvatska s 12,3 milijuna turističkih dolazaka ili 5 posto više nego 2011. te s 70,3 milijuna noćenja ili 6,4 posto više pobjednica Mediterana, a ove godine očekuju se slične brojke i povećanje prihoda od turizma 2 do 3 posto u odnosu na 2012. Istaknuo je to ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj konferenciji za novinare. Znatno povećanje broja dolazaka stranih turista od 6,4 posto i njihovih noćenja od 7,4 posto ipak nije pratio sličan, nego manji postotak rasta prihoda od inozemnih turista, za oko 3,3 posto, na 6,27 milijardi eura u prvih devet mjeseci prošle godine, a ministar vjeruje da će se to promijeniti ove i iduće godine. I u ovoj godini osnovni cilj svih aktivnosti Ministarstva turizma je povećanje konkurentnosti sektora, zbog čega će se izraditi i studija konkurentnosti turizma. U pripremi su i izmjene i dopune gotovo svih turističkih zakona kao i prijedlozi privatizacije preostalih turističkih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Za 10-ak dana na Vladu će i dokument Strategija razvoja turizma do 2020. Krenut će i nova kreditna linija za male i srednje poduzetnike u suradnji s HBOR-om, HAMAG-om i Ministarstvom poduzetništva s ciljem povećanja investicija u turizmu, za se procjenjuje da će se ove godine povećati dvostruko u odnosu na prošlu ili na 2,5 do 3 milijarde kuna.

OMIŠALJ - Predsjednik Sindikata radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na otoku Krku Predrag Mihaljević kazao je danas da su ostvareni svi preduvjeti za pokretanje proizvodnje, deblokiran je račun i osigurana je isporuka električne energije po povoljnim uvjetima, ali da im je iz Uprave rečeno da turski ulagač za sada nema namjeru pokretati proizvodnju pa sindikat predlaže da se obnova proizvodnje ponudi drugom ulagaču. Mihaljević je na konferenciji za novinare rekao da je sindikatu iz Uprave odgovoreno da "za sada investitor nema namjeru pokretati proizvodnju po postojećim uvjetima" te da "traže novog partnera". Stoga predlažu da se neisplaćene plaće isplate iz predujma HEP-a od 6 milijuna eura za kupoprodaju zemljišta za gradnju LNG terminala koje je dijelom u vlasništvu Dine, što je odlučeno na sjednici Vlade u kolovozu prošle godine. Ako se radnicima u sljedećih nekoliko dana iz Vlade ne odgovori kada će dobiti neisplaćene plaće tražit će općinski i županijski stožer za zaštitu i spašavanje hitno procjene moguće opasnosti s obzirom na da su radnici Dine egzistencijalno ugroženi, a da se u njoj nalazi oko 900 tona dijelom opasnih i otrovnih kemikalija. Sindikat predlaže Vladi da, ako utvrdi da ulagač, turski Caliskan, zaista odustaje od ugovorenog posla, pronađe novog ulagača.

KUTINA - Stožer za obranu kutinske tvornice umjetnih gnojiva Petrokemije sinoć je ponovno aktiviran nakon nekoliko godina, tu su odluku donijela tijela Samostalnog sindikata EKN-a Petrokemije, Sindikata DEMOS-HUS Petrokemije i Udruge hrvatskih branitelja Petrokemije. Željko Klaus, glasnogovornih Stožera, danas nije htio govoriti o razlozima njegovog ponovnog aktiviranja. "Sve ćemo reći u utorak na tiskovnoj konferenciji, jer do toga utorka očekujemo još neke događaje i važne odluke za sudbinu Petrokemije", rekao je. Može se pretpostaviti da aktiviranje Stožera ima veze s jučerašnjim prijedlogom Vlade o promijeni tri člana Uprave Petrokemije. Vlada je sa jučerašnje zatvorene sjednice predložila Nadzornom odboru Petrokemije, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, opoziv dosadašnjih članova Uprave Tomislava Seletkovića, Antonije Perošević-Galović i Nenada Marinovića te imenovanje Žarka Rijetkovića, Krešimira Kvaternika i Karla Došena novim članovima Uprave kutinske tvornice umjetnih gnojiva. Prema neslužbenim informacijama, sadašnji predsjednik Uprave Josip Jagušt mogao bi biti smijenjen s te pozicije, i bio bi samo član Uprave. Stožer će se, kako se neslužbeno saznaje, zalagati da Jagušt ostane i dalje predsjednik Uprave.

ZAGREB - Twinning projekt "Jačanje administrativnih kapaciteta nadležnih tijela i provedbenih ustanova na području koordinacije sustava socijalne sigurnosti" ispunio je očekivanja i ostvario ciljeve, istaknuto je na svečanosti zatvaranja projekta u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Projekt je financiran od strane Europske unije, u vrijednosti od milijun eura, proveden je sa švedskim partnerima i trajao je od 27. listopada prošle godine. Projekt je od iznimne važnosti za Hrvatsku u okviru procesa pristupanja EU i doprinio je provedbi prioritetnih aktivnosti vezanih uz pravnu stečevinu u području slobode kretanja radnika i koordinacije sustava socijalne sigurnosti. Zamjenik ministra rada i mirovinskoga sustava Božidar Štubelj kazao je kako je cilj projekta bio ojačati kapacitete nadležnih tijela i institucija, što je i ostvareno te je projekt ispunio očekivanja i postigao cilj i svrhu. Mobilnost radne snage postaje intenzivan proces u okviru EU i potrebno je voditi računa o tome da radnici i članovi njihovih obitelji koji se zapošljavaju u drugim državama uživaju ista prava sustava socijalne sigurnosti, odnosno, da ih se ne diskriminira u odnosu prema državljanima država u kojima su se nastanili ili zaposlili, kazao je.

PULA - Sindikat Istre i Kvarnera (SIK) upozorio je danas na visok porast nezaposlenosti u Isti u kojoj je kraju prošle godine evidentirano 10.742 nezaposlenih, što je za 1.748 osoba više nego u istom razdoblju godine prije. Predsjednik SIK-a Bruno Bulić na konferenciji za novinare u Puli podsjetio je kako je ovaj sindikat u protekle dvije godine upozoravao na činjenicu kako će dosadašnji način razvoja gospodarstva u Istri dovesti do sve većeg broja nezaposlenih i da će iz godine u godinu kvaliteta ugovora o radu biti sve slabija, što se i dogodilo. Ono što Vladi zamjeramo je to što previše energije troši na poduzeća koja su izgubila svoj razvoj, proizvod i tržište, rekao je Bulić ukazujući posebno na turističke tvrtke koje iz godine u godinu stvaraju sve veće profite, a istodobno je sve manji broj radnika s ugovorom o radu na neodređeno vrijeme. Ukoliko se tako nastavi ova djelatnost će dobiti sindrom Španjolske s visokom stopom nezaposlenosti mladih. Upravo iz tog razloga Bulić je upitao ministra turizma Veljka Ostojića šta čini po pitanju zaustavljanja tog trenda.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi i danas porasli, četvrti dan zaredom, dosegnuvši najviše razine u 15 mjeseci, a u fokusu ulagača su blue chip dionice, kojima cijene i dalje osjetno rastu. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,84 posto, na 1.861 bodu, što je njegova najviša razina od 28. rujna 2011. godine, kada je iznosio 1.871 bod. Crobex10 porastao je, pak, 0,57 posto, na 1.038 bodova, također najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. Redovni promet iznosio je oko 5,7 milijuna kuna. Milijunski promet do podneva je ostvaren samo dionicom Atlantic grupe, koja je poskupila daljnjih 4,5 posto, pa je njezin dobitak od početka godine povećan na više od 20 posto. Povlaštena dionica Adris grupe poskupila je, pak, oko 2 posto, na 276 kuna, a njome je ostvaren promet od oko 820 tisuća kuna. Dionicom HT-a ostvaren je promet od otprilike 500 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,1 posto, na 211 kuna. I većini ostalih dionica cijene su porasle. Do podneva se trgovalo s više od 40 izdanja, pri čemu je njih samo 10-ak zabilježilo pad cijene.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila preme euru za 0,02 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu te 0,16 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,568645 kuna. Istodobno su na tjednoj i dnevnoj razini prema kuni oslabile sve ostale promatrane inozemne valute. Tako je kuna na tjednoj razini ojačala prema američkom dolaru za 1,77 posto, britanskoj funti za 1,24 posto, a prema švicarskom franku za 0,41 posto. Prema jučerašnjoj tečajnici HNB-a, kuna je ojačala prema dolaru za 1,21 posto, prema funti za 0,85 posto i prema franku za 0,55 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,705726 kuna, funte 9,194175 kuna i franka 6,224727 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙