FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 13 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 24. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Premijer Zoran Milanović je, rezimirajući rad svoje vlade u prvoj godini mandata, istaknuo da je učinjenim zadovoljan, ali ne i rezultatima, no i da na temelju svega što je dosad poduzeto "imamo šanse krenuti naprijed". Po prvi put mi smo smanjili namete gospodarstvu, uvodimo red, proračun nam se puni iznad prognoza, želimo da poslovni ljudi dolaze u Hrvatsku znajući da ovdje mogu zaraditi, izjavio je Milanović u razgovoru za HTV-ov Dnevnik Plus, posebno izdvojivši uspjeh u provedbi fiskalnih reformi. Za 2013. najavio je stvaranje investicijske klime i rješavanje visoke nezaposlenosti. Ljudima u prvom redu treba dati posao, rekao je, poručivši kako to ne znači nužno i fiksno radno mjesto kao prije 30-ak godina, jer su se stvari promijenile. U idućoj godini, poručio je, važno je osigurati model rasta i najavio novi model tzv. "programskog proračuna", u kojemu će jasno biti razdvojeno "što je bitno od onoga što je 'jako bitno'". Upitan o promjeni SDP-ova kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, istaknuo je "jedinstven stav stranke da se na izbore izađe s kandidatom kakav je Rajko Ostojić", a za kojega on osobno vjeruje da je "najkompletniji kandidat u dosadašnjim lokalnim izborima".

ZAGREB

Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović danas je dezinformacijom nazvao letak Crkve o zdravstvenom odgoju koji je proteklih dana dijeljen u nekim trgovinama i kioscima, ocijenivši da je riječ o zlonamjernom prikazu s ciljem onemogućavanja provedbe zdravstvenog odgoja. "Taj letak vrvi neistinama, dezinformacijama, zlonamjernim podacima koji u potpunosti iskrivljuju istinu o zdravstvenom odgoju. Kardinal Bozanić je rekao da to nije nikakva akcija, nego informacija, ali to nije informacija, to je jedna velika dezinformacija", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare. Ponovio je da je zdravstveni odgoj obavezan za sve učenike, učitelje, nastavnike, ravnatelje i roditelje, te da "oslobađa čovjeka i stvara pretpostavke da u Hrvatskoj žive slobodni ljudi, koji raspolažu informacijama koje će im omogućiti da žive dulje i kvalitetnije". Jovanović je naglasio da će se zdravstveni odgoj u školama dvije godine provoditi eksperimentalno, nakon čega će proći evaluaciju Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Istaknuo je da su učitelji upućeni da reduciraju i djeci prilagode materijal ponuđen uz program, te da prije njegove primjene roditelje upoznaju s aktivnostima koje namjeravaju provesti.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović zlonamjernim je nazvao pristup Crkve sadržaju kurikuluma, ističući da djeca neće učiti ništa od onoga o čemu govori letak. Objasnio je da je riječ o dodatnoj literaturi koja je ponuđena učiteljima, ali da ona nije namijenjena za primjenu u nastavi, jer nije prilagođena učenicima, niti joj je to namjena.

I sociolog Aleksandar Štulhofer, koji je sudjelovao u izradi kurikuluma, naglasio je da literatura ponuđena nastavnicima "ne ulazi u kurikulum ni u kom smislu, ni na razini citata ni nikako drugačije". Ginekolog Dubravko Lepušić ocijenio je, pak, da se letcima želi zaustaviti distribuciju znanja, iz straha od vlastitog odabira mladog čovjeka. Upozorio je da je među mladima rasprostranjeno rizično spolno ponašanje, da se svake godine dogodi 2.000 maloljetničkih trudnoća, od čega 400 završava abortusom.

ZAGREB

Cijene motornih benzina od ponoći će biti više pet lipa po litri, dok će dizelska goriva pojeftiniti i to od 11 do 14 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas na svojim web stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 25. do 31 prosinca. U idućih tjedan dana najviša cijena najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera 95 može biti 10,17 kuna po litri, što je pet lipa više od dosadašnjih 10,12 kuna.

Za pet lipa po litri od ponoći će poskupjeti i benzini sa 98 i 100 oktana, jer je Ministarstvo najvišu cijenu eurosupera 98 utvrdilo na 10,48 kuna (do sada 10,43 kune), a eurosupera 100 na 10,69 kuna (do sada 10,64 kune). Cijene pak dizelskih goriva od ponoći će biti niže, plavi dizel i lož ulje pojeftinit će za 11 lipa, plinsko ulje s oznakom euro za 12 lipa, a eurodizel za 14 lipa po litri.Ministarstvo je najvišu cijenu eurodizela utvrdilo na 9,65 kuna (do sada 9,79 kuna).

Najviša cijena plavog dizela može biti 6,06 kuna po litri (do sada 6,17 kuna), običnog loživog ulja 6,85 kuna (do sada 6,96 kuna), a euro plinskog ulja 7,07 kuna (do sada 7,19 kuna).

Ministarstvo je nove najviše razine cijena objavilo za idućih tjedan dana, odnosno do kraja ove godine, jer s prvim danima 2013. na snagu stupa i nova uredba o visini trošarina na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin za pogon.

KARLOVAC

Regionalna organizacija zaštite potrošača uputila je danas predsjedniku Republike Ivi Josipoviću otvoreno pismo kojim ga obavještava o problemima građana zbog "neustavnog, nezakonitog i nepravednog odnosa karlovačke Gradske toplane d.o.o. prema potrošačima" i od njega traže da sukladno svojim ovlastima osigura da državne i lokalne institucije poštuju zakone i procedure.

Da su Državni inspektorat, Agencija za zaštitu osobnih podataka i lokalne vlasti na vrijeme prisilile Gradsku toplanu da tako posluje, do cijelog problema ne bi niti došlo, kaže se u pismu.

Objašnjavaju da je lokalna samouprava, da bi izbjegla plaćanje velikog duga stare Toplane, registrirala u travnju ove godine novu tvrtku Gradsku toplana d.o.o. i bez natječaja joj dodijelila koncesiju za isporuku toplinske energije u Karlovcu. Nova je tvrtka počela nezakonito koristiti podatke od Toplane u stečaju i u rujnu slati prve račune za plaćanje paušalne naknade, te su udruge za zaštitu potrošača prijavile to Agenciji za zaštitu osobnih podataka i Državnom inspektoratu. Dio potrošača se isključio iz sustava gradskog toplinarstva zato što nemaju novaca da plaćaju "račune najskuplje u Hrvatskoj", a morat će prisilnom naplatom platiti i Gradaskoj toplani uslugu koju nisu koristili, kaže se u pismu.

SPLIT

U organizaciji grada i županije, danas je u Splitu na Prokurativama uz fritule podijeljeno 5000 porcija bakalara. Bakalar se na Badnjak već osmu godinu zaredom dijeli pod nazivom "Splitu s ljubavlju". Suorganizator tog događaja je Savez kuhara mediteranakih i europskih regija, a podupiru ga mnogi sponzori, donatori i volonteri udruga "Mi" i "Lastavice", te Turističko-ugostiteljska škola. Bakalar su sugrađanima među ostalim dijelili dogradonačelnik Jure Šundov i župan Ante Sanader, a na podjeli je bio i saborski zastupnik don Ivan Grubišić.

VIROVITICA - U Ćeralijama kod Voćina jutros je poginuo 83-godišnji pješak dok je na cesti stopirao osobni automobil koji ga je udario i odbacio u odvodni kanal, izvijestila je Policijska uprava virovitičko-podravska. Nesreća se dogodila oko 6,45 sati kada je 83–godišnjak pješačio iz Ćeralija prema Slatini te mašući rukom pokušao zaustaviti osobni automobil virovitičkih oznaka kojim je u istom smjeru vozio 35-godišnjak. Automobil je prednjim desnim bočnim dijelom udario u pješaka i odbacio ga u odvodni kanal, gdje je od zadobivenih ozljeda umro.

VUKOVAR

Na tri granična prijelaza na području PU vukovarsko-srijemske policije je proteklog vikenda otkriveno 56 ilegalnih migranata, od kojih najveći broj dolazi iz Afganistana, Eritreje, Sirije i Pakistana.Ilegalni migranti pokušali su od 21. do 24. prosinca ući u Hrvatsku preko graničnih prijelaza Bajakovo, Županja i Tovarnik. Riječ je o 16 državljana Afganistana i isto toliko državljana Eritreje, 13 migranata došlo je iz Sirije, osam iz Pakistana, a po jedan iz Somalije, Libije i Sudana. Nakon kriminalističkog istraživanja, 18 migranata je prevezeno u Prihvatni centar za strance u Ježevu. Ostali su dobili rješenja o protjerivanju i zabrani ulaska i boravka u Hrvatskoj te je pokrenut postupak njihovog vraćanja u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙