FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 16. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Ministar zdravlja i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić nije želio ni potvrditi niti opovrgnuti medijska nagađanja o mogućnosti da zbog lošeg rejtinga zamijeni SDP-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Bernardića na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. "Kad imate neke stvari ili eventualne dileme u obitelji, rješavate to unutar četiri zida, na odjelu unutar odjela, u tvrtci unutar tvrtke, a u stranci unutar stranke", izjavio je Ostojić u Dnevniku HTV-a. Dodao je kako nikad nije i ne želi sudjelovati u estradizaciji svog javnog rada. Podsjetio je da je zajedno s Bernardićem, za kojeg je rekao da mu je odličan prijatelj, radio strategiju razvoja Grada Zagreba i da je Bernardić "definitivno predsjednik Gradske skupštine". Bernardića je kao SDP-ova kandidata za gradonačenika Zagreba jednoglasno izbrao zagrebački gradski odbor stranke 15. listopada, a otvorenu podršku tada mu je, uz ostale, dao upravo potpredsjednik SDP-a Ostojić. U posljednje vrijeme pojavile su se medijske špekulacije po kojima vrh SDP-a na čelu sa šefom stranke Zoranom Milanovićem nije zadovoljan s popularnošću predsjednika zagrebačkog SDP-a Bernardića te ga u utrci za gradonačelnika želi zamijeniti s Ostojićem.

ZAGREB - Predstavljanjem Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, Ministarstvo zdravlja jučer je započelo javnozdravstvenu kampanju "Za zdravlje. Danas", vrijednu 15 milijuna kuna čiji je cilj smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pozivu na preventivne preglede. U sklopu preventivnih programa građani će poštom dobiti poziv za besplatna testiranja. Preventivni program ranog otkrivanja raka dojke koji se u Hrvatskoj provodi od 2006., uključuje žene u dobi od 50 do 69 godina, program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2009. uključuje žene i muškarce između 50 i 74 godine, a novi program ranog otkrivanja raka vrata maternice uveden ove godine obuhvaća žene u dobi između 25 i 64 godine. "Temeljni problemi zdravstvenih sustava u svijetu su otkrivanje bolesti u kasnoj fazi, a preventiva i rano otkrivanje te edukacija dokazano su najuspješnije metode u borbi protiv malignih bolesti", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Naglasio je da 20.000 građana u Hrvatskoj umire prerano od bolesti koje se ranim otkrivanjem mogu spriječiti, iako su mogli živjeti još 12,5 godina.

ZAGREB - Drugi simpozij o liječenju raka dojke koji je održan u Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava imao je za cilj uskladiti protokol otkrivanja, dijagnostike i liječenje raka dojke te rehabilitacije žena i vraćanje u svakodnevni život, a sudionici su se složili da svaka žena s tom bolešću mora biti obaviještena o mogućnosti rekonstrukcije dojke. Na žalost rekonstrukcija ima i svoju cijenu koja mora biti dogovorena s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Ministarstvom zdravlja jer premašuje postojeće limite u bolnicama, navodi u današnjem priopćenju predstojnik Klinike za plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB Dubrava prof. dr. Zdenko Stanec. Formiranje multidisciplinarnog tima, kirurga, radiologa, citologa, specijalista nuklearne medicine, patologa, onkologa, psihologa i psihijatra, jedan je od ciljeva tog simpozija koji je održan jučer u organizaciji Hrvatskog društva za plastičnu kirurgiju, Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Klinike za plastičnu kirurgiju uz financiranje Ministarstva znanosti.

VUKOVAR - Na Sceni "Martin" Hrvatskog doma Vukovar sinoć je premijerno izvedena predstava "Jona, jesi li shvatio?", nastala po tekstu Dalibora Jurišića, koji uz Ognjena Petkovića, potpisuje i režiju predstave. Prema riječima autora Dalibora Jurišića "Jona, jesi li shvatio" igrokaz je za nemalu djecu i djetinjaste odrasle" napisan prema biblijskoj "Knjizi o Joni", koji tematizira suvremene odnose u društvu i pred pojedinca postavlja problem odnosa prema mržnji i načinima i mogućnostima njezina prevladavanja. U predstavi igraju i lutke animiraju Ognjen Petković, Željko Mandić i Katja Petrović. Scenografiju, kostime i i lutke načinila je Kristina Marić, dok su autori glazbe Srđan Ćuk, poznatiji kao General Woo, i Hrvoje Marjanović.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙