FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 20. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata od jučer je dostupan javnosti na internetskoj adresi www.registar.branitelji.hr, a ministar branitelja Predrag Matić je na prigodnoj svečanosti u Muzeju suvremene umjetnosti istaknuo da je riječ o najčasnijem popisu u hrvatskoj povijesti te da su imena koja čine Registar u samom temelju Hrvatske. Objavom registra, javnosti su u elektroničkom obliku postali dostupni ime i prezime branitelja, ime jednog roditelja, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnost MUP-u, odnosno MORH-u. U posebnom dijelu Registra, koji se objavljuje samo uz pisani pristanak branitelja, bit će naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, a pomoćni podaci iz Registra služit će za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravnim osobama.

ZAGREB

Predsjedništvo SDP-a predložilo je zagrebačkom Gradskom odboru stranke da za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima u proljeće iduće godine kandidira Rajka Ostojića. "Predsjedništvo SDP-a predlaže Gradskom odboru SDP-a Zagreba da prof.dr.sc. Rajka Ostojića kandidira za gradonačelničkog kandidata na predstojećim lokalnim izborima 2013.", priopćio je Ured za odnose s javnošću SDP-a sinoć nakon sjednice Predsjedništva starnke. Iako je SDP-ova zagrebačka organizacija Bernardića, kao svoga predsjednika, prije dva mjeseca jednoglasno izabrala za stranačkog kandidata za gradonačelnika, očekivalo se da bi se ta odluka mogla promjeniti nakon što su jesenske ankete pokazale da aktualni gradonačelnik Milan Bandić među Zagrepčanima bolje stoji od Bernardića.

ZAGREB

Predsjednik Gradskog odbora SDP-a i dosadašnji kandidat stranke za zagrebačkog gradonačelnika Davor Bernardić najavio je da će se Gradski odbor SDP-a sastati sljedećeg tjedna kako bi razmotrio odluku Predsjedništva stranke, koje je Gradskom odboru predložilo da za gradonačelnika kandidira sadašnjeg ministra zdravlja Rajka Ostojića. "Po prirodi nisam čovjek koji odustaje, nisam čovjek kojem je to u biću. Ja sam jednostavo borac, takav sam po prirodi, ali Predsjedništvo SDP-a ima pravo donijeti političku odluku i Gradski odbor će biti sazvan idući tjedan i razmotriti odluku Predsjedništva, koje je zauzelo svoj stav", rekao je Bernardić novinarima nakon sjednice Predsjedništva starnke. Dodao je da je siguran da će zagrebački SDP pobijediti na izborima u svibnju.

OSIJEK

Njemačka zajednica - Zemaljska udruga podunavskih Švaba proslavila je 20. obljetnicu osnivanja na svečanosti održanoj sinoću Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, u nazočnosti i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića. Predsjednik Njemačke zajednice - Zemaljske udruge podunavskih Švaba Zorislav Schonberger istaknuo je kako su pripadnici te manjine, Nijemci i Austrijanci, tek nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj, nakon, kako je rekao, dugih 45 godina šutnje i straha, mogli početi s djelovanjem. Podsjetio je na teška stradanja njemačkog i austrijskog naroda nakon Drugog svjetsko rata i "kolektivne krivnje zbog koje su stradale mnoge nevine žrtve". Upravo u Slavoniji i Baranji živjela je najbrojnija zajednica Nijemaca i Austrijanaca koja je u mnogim segmentima, od kulture i gospodarstva do javnog djelovanja ostavila neizbrisiv trag, rekao je. Predsjednik Josipović rekao je kako se rado odazvao pozivu da bude pokrovitelj tom jubileju, koji je, kazao je, važan za cijelu Hrvatsku jer sloboda djelovanja i rada govori o korjenitim promjenama koje su se dogodile nakon demokratskih izbora 1990. godine. Izrazio je žaljenje zbog nečovječnog postupanja prema njemačkom narodu koji je doživio egzodus, a brojnim pripadnicima njemačke i austrijske nacionalne manjine nepravedno je bila oduzeta imovina i mnogi su nažalost završili u sabirnim logorima. Pripadnici te zajednice imaju pravo na objektivnu istinu, rekao je.

SISAK

U požaru, koji je oko 17 sati iznenada buknuo u obiteljskoj kući u sisačkom prigradskom naselju Hrastelnica, smrtno je stradala desetomjesečna beba, a dvoipolgodišnji dječačić je ozlijeđen, doznaje se u policiji. U sisačkoj Općoj bolnici se doznaje da je dječačić izvan životne opasnosti, a medicinska pomoć pružena je i majci zbog šoka koji je doživjela. Očevid kojim će se utvrditi uzrok požara zbog mraka je morao biti prekinut i nastavit će se ujutro. Prema riječima susjeda, požar je u samo nekoliko minuta obuhvatio cijelu prizemnicu, u kojoj je u tom trenutku s 10-mjesečnom djevojčicom i njenim 2,5 godišnjim bratom bio samo njihov teško pokretni djed. Njegove pozive u pomoć čuo je najbliži susjed koji je iz plamteće kuće uspio spasiti dječaka.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙