FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 14. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zastupnici Hrvatskog sabora danas će glasovati o do sada raspravljenim točkama i zaključiti ovogodišnji rad. Sabor bi, na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, trebao imenovati ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela. Javni, znanstveni i stručni djelatnici izabrani su u međustranačkim konzultacijama, između više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložile stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci.

ZAGREB - Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) sinoć je obilježio 20. godišnjicu rada, a njegov predsjednik Zoran Pusić rekao je da bi nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava i dalje trebale pomagati ljudima u konkretnim slučajevima te raditi na dugotrajnoj promjeni javnog mnijenja i podizanju civilizacijskog nivoa o tome koje je društveno ponašanje nedopustivo. Čestitajući GOLJP-u i njegovom predsjedniku Zoranu Pusiću na dosadašnjem radu, hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da su nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, ne samo u Hrvatskoj već i u prijateljskim zemljama, bile glas razuma u vrijeme kada je "vladalo ludilo i dominirale najniže strasti". Kazao je da su GOLJP, kao i slične organizacije iz regije, jamstvo da ćemo uvijek imati snage "srušiti zidove" i očuvati dobre odnose među ljudima. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako vjeruje da su na polju zaštite ljudskih prava napravljeni nepovratni pomaci, ali je izrazio zabrinutost odnosima u regiji. "Na tome smo se području vratili unatrag. Unatoč svim nesporno postignutim uspjesima u prvome desetljeću ovoga stoljeća i usprkos prividu nastavka toga uspješnog kursa u protekle tri godine, danas smo u nekim aspektima na početku devedesetih godina dvadesetoga stoljeća", smatra Mesić.

SPLIT - U masovnoj grobnici Tomića njiva na području Ljubuškog nedavno su pronađena tijela još dvojice hercegovačkih fratara iz skupine od 66 hercegovačkih franjevaca koje su ubile komunističke vlasti u Drugom svjetskom ratu i poraću te će njihova imena uskoro biti objavljena, a oni dostojanstveno pokopani, izvijestio je na sinoćnjoj tribini u Splitu povjesničar dr. Tomislav Đonlić. On je to rekao sudjelujući na tribini posvećenoj fra Miljenku Stojiću (1960.), svećeniku Hercegovačke franjevačke provincije, piscu i novinaru koji se kao vicepostulator bavi prikupljanjem dokaza o komunističkim zločinima nad hercegovačkim franjevcima. Podsjetio je da su do sada od 66 ubijenih franjevaca, pronađeni posmrtni ostaci i utvrđen identitet njih trideset i jednog. Dr. Đonlić je istaknuo kako se prema partizanskim dokumentima iz arhiva može tvrditi da se radi "o planiranim i programiranim obračunom s 'narodnim neprijateljima' s posebnim težištem na likvidaciju katoličkih svećenika".

OSIJEK - Knjiga "Vilikon" osječke književnice Jasne Horvat, dobitnice nagrade za književnost HAZU 2011. godine, te knjiga "Nevidljivo nakladništvo" zajednički rad Nives Tomašević i Jasne Horvat, predstavljene su sinoć u Osijeku. Predstavljači književna teoretičarka Dubravka Oraić Tolić i urednica knjige Nada Brnardić istaknule su da je "Vilikon", strukturiran po magičnom kvadratu broja 12, izniman literarni spoj popularnog i znanstvenog, imaginarnog i historiografskog. Knjigu "Nevidljivo nakladništvo", čije autorstvo Jasna Horvat supotpisuje s Nives Tomašević, docenticom informacijskih znanosti na zadarskom sveučilištu, Petra Ljevak iz Naklade Ljevak preporučila je studentima "koji u njoj mogu dobiti pregled brojnih definicija kulture, kulturne i kreativne ekonomije, industrije dokolice, književnoga nagrađivanja, resursa knjige i postmaterijalizma".

RIJEKA - Komedija Carla Goldonija "Gostioničarka Mirandolina", nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i festivala Grad Teatar Budva, sinoć je prvi put izvedena u zatvorenom prostoru, na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Predstava je premijerno izvedena u Rijeci krajem lipnja u sklopu festivala Riječke ljetne noći na otvorenom, na ulici ispred konobe "La grotta". Njezina prva izvedba bila je sredinom lipnja na budvanskom festivalu. "Gostioničarku Mirandolinu" je režirao beogradski redatelj Jug Radivojević, a glumili su gosti iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

DUBROVNIK - Svečanim koncertom folklornog ansambla Linđo u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku je sinoć završio drugi međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij "Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti". U radu skupa sudjelovalo je 140 znanstvenika folklorista, etnologa, muzikologa, teatrologa, povjesničara umjetnosti, arhitekata, urbanista, promicatelja folklora, turističkih djelatnika, umjetnika i drugih iz Hrvatske i 10 europskih zemalja. Raspravljalo se o revalorizaciji folklorne i etnografske baštine s posebnim naglaskom na dubrovački i hrvatski europski i folklor na drugim kontinentima koji se povezuje s hrvatskim.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙