FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 23. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB

Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je građanima Hrvatske Božić i Novu godinu, uz zahvalu što strpljivo podnose teret krize i poruku da Hrvatska ima perspektivu i poštenu vlast koja shvaća ozbiljnost svoje zadaće i neće iznevjeriti povjerenje koje je dobila. „Iza nas je teška i zahtjevna godina, s mnogo očekivanih zapreka, ali i nepredvidivih otpora. Zahvalni smo vam što strpljivo podnosite teret krize i što niste izgubili vjeru u bolje sutra. Ni godina koja je pred nama neće biti lagana, ali nas vodi vizija i uvjerenje da radimo dobro za budućnost zemlje. Ma koliko da je danas teško, Hrvatska ima perspektivu, dobra i resurse koje možemo i hoćemo iskoristiti. Ima poštenu vlast koja ne radi za sebe, ne kupuje birače, koja shvaća ozbiljnost svoje zadaće i koja neće iznevjeriti vaše povjerenje. Da bismo postigli uspjeh i osigurali bolju budućnost, za nas i za našu djecu, započeli smo ozbiljne reforme sustava kako bi postao razvidnijim i pravednijim. Gradimo tolerantno društvo sretnih i slobodnih ljudi koji će svoje životne odabire temeljiti na znanju i informiranosti. I dalje nam je u tome potrebna vaša pomoć i potpora - u stvaranju moderne, istinski demokratske i prosperitetne države kojom ćemo se ponositi i u kojoj ćemo svi živjeti bolje nego danas", kaže se u poruci premijera.

ĐAKOVO

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je na proslavi 23. godišnjice osnivanja HDZ-a u Đakovu i Đakovštini oštro kritizirao aktualnu vlast koja se po njegovoj ocjeni pokazala kao "nesposobna" i "nenarodna" te poručio da HDZ "govori jezikom svoga naroda". "Ovu vlast treba što prije skinuti. Jedino što zna jest uvoditi agresorske poreze, a od svih točaka Plana 21 uspjela je izrealizirati samo jednu i to 22., političke čistke po ministarstvima i javnim poduzećima. Pokazuje maksimalnu impotenciju i proizvode afere u kojima se pokušava mene sotonizirati. No to im neće uspjeti", poručio je Karamarko i dodao da će, ako nestane HDZ-a, nestati i autentične Hrvatske. "HDZ je stranka svoga naroda, govori jezikom svoga naroda, ima emocije svoga naroda koji stoljećima pati za svoju neovisnost. Za nju je proliveno puno krvi, palo mnogo života i zato je ovo skupa država i zato nećemo dopustiti da nam nabijaju komplekse", rekao je Karamarko na Svečanoj akademiji održanoj u punoj kinodvorani Hrvatskog doma u Đakovu. "Ova vlast kritizira Crkvu od koje pravi neprijatelja broj jedan. Oni uvode zdravstveni odgoj u škole da bi djeci pričali trivijalne stvari, a zapravo samo time žele maknuti vjeronauk iz škola, da bi stvorili neke zombije i ušli u EU bez imena i prezimena. U Uniju moramo ući kao ponosni Hrvati, a ne kao neki odlomljeni neidentificirani komad bivše jugo-tvorevine", rekao je Karamarko.

ZAGREB/VUKOVAR

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo danas je, gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2", poručio da, ako netko želi osporiti pravo srpske nacionalne manjine da u Vukovaru budu istaknuti dvojezični natpisi, treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se promjeni zakon koji to omogućava. Govoreći o mogućnostima uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru nakon što je popisom stanovništva iz 2011. godine utvrđeno da u Vukovaru živi više od jedne trećine pripadnika srpske nacionalne manjine, Sabo je pojasnio kako dvojezičnost u tom slučaju propisuje Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. "Tko može biti iznad Ustavnog zakona", zapitao je Sabo napominjući kako čak general Ante Gotovina, koji je godinama proveo u haškom zatvoru, poziva Srbe da se vrate u Hrvatsku, a gradske vlasti Vukovara bi trebale zabraniti dvojezičnost. "Ukoliko to netko želi promijeniti, treba uputiti Saboru inicijativu i zatražiti da se taj članak zakona promjeni", poručio je. Komentirajući kaznenu prijavu koju je protiv njega podnijelo nekoliko bivših članova vukovarskog SDP-a zbog sumnji da je stekao protupravnu imovinsku korist organizirajući godinama ljetovanje vukovarske djece na moru, Sabo je zanijekao optužbe rekavši kako su roditelji djece bili upoznati sa svim troškovima ljetovanja i su uredno podnošena izvješća.

ZAGREB

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano će u 17 sati pustiti u probni zimski režim rada dvije fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice. Probni režim trajat će 90 dana koliko je potrebno za testiranje multimedijalnog sustava fontana i njihovih ruptura. Radovi na tom kapitalnom projektu, prema prvonagrađenom radu arhitektice Helene Pavel Njirić, počeli su 15. lipnja, a završili 15. prosinca, ističe se u obavijesti službe za odnose s javnošću Grada. Uz zvuke Lijepe naše i Ode radosti večeras se otvaraju dvije fontane, a sljedeće godine još tri, čime će se, ističu iz Grada, zaokružiti davno zamišljena koncepcija Lenucijeve potkove.

VINKOVCI

Dvije osobe smrtno su stradale u sudaru koji se dogodio sinoć između Vinkovaca i Nuštra, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija. U sudaru je na mjestu poginuo 44-godišnjak dok su njegova 39-godišnja suvozačica kao i 45-godišnji Nuštarac prevezeni u Opću bolnicu u Vinkovce gdje je, naknadno, sat iza ponoći, 45-godišnjak od zadobivenih ozljeda preminuo. Do nesreće je došlo na državnoj cesti D 55 kada je 45-godišnjak iz Nuštra, upravljajući osobnim automobilom VW passat, krećući se prema Vinkovcima, prešao zbog neprilagođene brzine u suprotni kolnik i direktno udario u automobil peugeot kojim je upravljao 44-godišnjak iz Vinkovaca, a oba vozila su nakon sudara odletjela u odvodni kanal, kaže se u priopćenju.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙