FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 22. prosinca 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 156,30 sati:

ZAGREB

U sklopu javnozdravstvene kampanje "Za zdravlje. Danas" ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u zagrebačkom shopping centru Westgate građanima dijelio materijale s informacijama o važnosti preventivnih zdravstvenih programa. Ministar Ostojić novinarima je odbio komentirati odluku Predsjedništva SDP-a da bude zajednički kandidat SDP-a i HNS-a za zagrebačkog gradonačelnika, rekavši kratko kako je u četvrtak ili petak sastanak zagrebačkog SDP-a, a novinari će o svemu na vrijeme biti obaviješteni. Govoreći o kampanji "Za zdravlje. Danas" istaknuo je kako je vrijedna 15 milijuna kuna, te da je počela prošle subote predstavljanjem nacionalnih programa prevencije raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice. Nakana joj je smanjiti broj oboljelih i smrtnost od raka te potaknuti građane da se odazovu pismenim pozivima koji će im stizati na kućnu adresu na preventivne programe. "Prevencija je zdravlje", poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Podsjetio je kako se program ranog otkrivanja raka dojke provodi od 2006. godine i uključuje žene od 50 do 69 godina, a program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2009. te uključuje i muškarce u dobi od 50 do 74 godine. Program ranog otkrivanja raka vrata maternice provodi se od ove godine i to za žene u dobi od 25 do 64 godine. "Odazovite se na preventivne akcije, jer zdravlje možda nije sve, ali bez zdravlja sve postaje ništa", poručio je ministar zdravlja.

ZAGREB

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je danas da kardinal Josip Bozanić i veliki dio Hrvatske biskupske konferencije ne razumiju kurikulum zdravstvenog odgoja, već su nasjeli na priče iz udruge "Grozd" koja je, fokusirajući se na neke naslove iz literature za nastavnike, javnosti potpuno krivo predstavila što donosi zdravstveni odgoj. U pozadini istupa Udruge Grozd nije briga za djecu nego materijalni interes, u dijelu provedbe svog eksperimetnalnog programa jako su dobro zarađivali na edukaciji nastavnika, pa su očekivali da će moći ostvarivati određenu dobit, rekao je Jovanović za Intervju tjedna Hrvatskoga radija. Ustvrdio je da je u medijima dan prevelik prostor toj minornoj udruzi, no ne očekuje probleme u provođenju programa jer ga, prema anketama, podupire više od 60 posto ispitanika. Rekavši da je "iznenađen i razočaran" istupima predstavnika HBK, pozvao ih je da se "ne miješaju u sadržaj zdravstvenog odgoja jer ni po kojem, pa ni vatikanskom ugovoru za to nisu nadležni". Roditelje je pozvao da pročitaju kurikulum na internet stranicama Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje kako bi vidjeli da u njemu nema ništa sporno. Zdravstveni odgoj ne bi smio biti sporan nikome osim onima koji ne razumiju da živimo u 21. stojeću i da su djeci dostupni različiti sadržaji koji dugoročno mogu imati golemu štetu ako im se ne objasne, dodao je. Zdravstveni odgoj neće mijenjati svjetonazor djece, već će im dati informaciju s obzirom da ankete pokazuju kako samo 20 posto djece s roditeljima razgovara o temama spolnog odnosa ili spolnih bolesti, rekao je.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Branko Hrg danas je na programskoj Glavnoj skupštini stranke istaknuo da je aktualna Vlada prva kojoj proizvodnja hrane i poljoprivreda nisu strateške gospodarske grane, a to su, kazao je, najpotentnije gospodarske grane za razvoj gospodarstva s najmanje ulaganja. "Građanima je ruka gurnuta u džep do lakta pa i dublje, džepovi su nam prazni, džepovi su nam probušeni, ništa se ne događa osim što se vadi i ona zadnja kuna hrvatskim građanima, to je politika ove vlade. Nije dobra", rekao je Hrg. Njegovo izvješće o radu HSS-a u 11 mjeseci, koliko je on na čelu stranke, jednoglasno je usvojilo nazočnih 824 izaslanika od ukupno 1088 članova Skupštine. Hrvatsku seljačku stranku zabrinjava stanje u državi i bezidejnost Kukuriku koalicije u osmišljavanju programa koji bi otvarali nova radna mjesta, navodi se u izvješću za razdoblje od 1. veljače do 22. prosinca ove godine. Ističe se da HSS redovito upozorava na probleme, ali i predlaže rješenja od kojih je jedno od najboljih smanjenje PDV-a na hranu. "No, umjesto smanjenja, uveden je PDV i na one artikle gdje ga do sada nije bilo. S obzirom na zadnja događanja oko pada kreditnog rejtinga očito je da ova vlada definitivno nema nikakvih ideja ni rješenja, što postaje izuzetno opasno za građane Hrvatske", kaže se u izvješću. U izvješću, koje je u pisanom obliku podijeljeno izaslanicima, kaže se kako je HSS trenutno, po svim anketama, pozicioniran među prvih pet stranaka.

ZAGREB

Proteklu godinu u hrvatskoj kinematografiji obilježio je niz pozitivnih trendova, porast broja prikazanih i snimljenih filmova, povećanje broja gledatelja domaćeg filma i uspjesi koprodukcija i kratkometražnih naslova na svjetskim festivalima, ocijenio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u svom pregledu filmske 2012. godine. Sa 167.429 gledatelja najgledaniji je bio regionalni hit, koprodukcijski film "Parada" Srđana Dragojevića, a slijede ga "Koko i duhovi" Daniela Kušana sa skoro 80 tisuća gledatelja te "Larin izbor: Izgubljeni princ" Tomislava Rukavine s njih blizu 79 tisuća. Dobru gledanost zabilježili su filmovi "Ljudožder vegetarijanac" Branka Schmidta s oko 13 tisuća gledatelja, "Lea i Darija" Branka Ivande i dokumentarac "Kralj" Dejana Aćimovića s po oko osam i pol tisuća. "Halimin put" Arsena A. Ostojića pogledalo je oko sedam tisuća ljudi, a "7seX7" Irene Škorić i "Noćne brodove" Igora Mirkovića po oko pet tisuća gledatelja. Po oko dvije tisuće gledatelja u kinima je vidjelo "Kotlovinu" Tomislava Radića, "Josefa" Stanislava Tomića, "Pismo ćaći" Damira Čučića i animirani film "Inspektor Martin i banda puževa" Igora Lepčina, a tek njih stotinjak "Fleke" Alde Tardozzija i "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič. Od prošle do ovogodišnje Pule u kinodistribuciji je bilo 14 dugometražnih igranih filmova s ukupno malo više od 180 tisuća gledatelja, uključivši manjinske koprodukcije njih oko 347 tisuća. Kraj ove godine najavljuje dobre trendove u gledanosti domaćeg filma - romantičnu komediju "Sonja i bik" u prvih nekoliko tjedana pogledalo je oko 43.600 gledatelja.

ZAGREB

U požaru koji je jutros oko 6 sati iz još neutvrđenih razloga izbio u Marini Punat, u potpunosti je izgorjelo 20 jahti na suhom vezu, priopćeno je iz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Jahte su od mora bile udaljene oko 40 metara, a požar je uočio noćni čuvar u marini, u trenutku kad su istovremeno gorjele tri jahte. Iako su vatrogasci u marinu stigli u 6,20 sati, plamen nošen burom ubrzo se proširio na ostale jahte koje su bile posložene usko paralelno po deset u dva susjedna reda. Požar je lokaliziran u 9,45 sati. Na jahtama nije bilo nikoga, niti je i jedna od njih bila spojena na elektro-ormarić. Na mjesto požara odmah je po dojavi stigao i kapetan ispostave Punat. Do onečišćenja mora nije došlo, a voda od gašenja požara koja se slila u more pročišćena je ugrađenim certificiranim separatorom uljno-oborinskih voda. Uzroke požara utvrđuju vatrogasni inspektori MUP-a, navodi se u priopćenju Samostalne službe za odnose s javnošću Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙