FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 9. studenog 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Sezonski prilagođena talijanska industrijska proizvodnja ponovo se smanjila se u rujnu, nakon kratkotrajnog oporavka u prethodnom mjesecu, izvijestio je u petak statistički ured Istat. Sezonski prilagođen indeks industrijske proizvodnje smanjio se u rujnu 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je porastao 1,7 posto. Rezultat je u skladu s očekivanjima analitičara. Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen indeks industrijske proizvodnje smanjio se u rujnu 4,8 posto. U kolovozu smanjen je 5,2 posto. Tempo njegova pada na godišnjoj razini slabi od lipnja. Ako se ne uzmu u obzir razlike u radnim danima, proizvodnja se na godišnjoj razini smanjila 10,5 posto. U 9-mjesečnom razdoblju zaključno s rujnom ukupna se proizvodnja na godišnjoj razini smanjila 6,5 posto.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo financija dopustilo je u petak doznačivanje 59 milijuna eura na račun državnog zavoda za zdravstveno osiguranje, nakon knjigovodskog zapleta zbog kojega je 30.000 zaposlenih u javnom zdravstvu skoro primilo plaće za prošli mjesec s dva tjedna zakašnjenja. Nakon obavijesti porezne uprave da je zavod za zdravstveno osiguranje do petka dužan vratiti 37,6 milijuna eura, zavod je to odbio učiniti. Spor se vodi oko sredstava koja su u zdravstvu navodno potrošena mimo plana, zbog pogreške u informacijskom sustavu zbog čega je u zdravstvenu blagajnu punih godinu dana doznačivano više novca. Zaplet je privremeno riješen hitnim sastankom ministra zdravstva Tomaža Gantara s direktorom zavoda za zdravstveno osiguranje Samom Fakinom. Dogovoreno je da knjigovodstveni spor riješi državna revizija, nakon čega će biti jasno moraju li se iz zdravstvenog sustava sredstva vraćati u državnu blagajnu ili ne. Fakin je izjavio da će zdravstvenom sustavu, ako ne dođe do promjena, u 2013. nedostajati 120 milijuna eura za sadašnji raspon usluga, da bi zdravstvena blagajna mogla biti nelikvidna dva tjedna prije kraja godine te da je potrebno ići u smanjenje raspoloživih usluga za osiguranike ili u osiguranje novih prihoda za zdravstvo.

MILANO - Talijanski osiguravatelj Generali u petak je objavio da je u trećem tromjesečju povećao neto dobit na 291 milijun eura, nakon što je u istom razdoblju lani zabilježio svega 19,5 milijuna eura neto dobiti zbog tadašnjih golemih otpisa. Operativna dobit uvećana je za 43 posto, na 948,5 milijuna eura. Za takve rezultate najvećim je dijelom zaslužan segment životnog osiguranja, stoji u priopćenju osiguravatelja. U prvih devet mjeseci neto dobit je dosegnula 1,1 milijardu eura i bila je za 37,3 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna dobit porasla je za 9,4 posto, na 3,29 milijarde eura, objavio je taj najveći talijanski osiguravatelj. "Vjerujemo da će operativna dobit u 2012. premašiti razinu od četiri milijarde eura, u skladu s ranije najavljenim zacrtanim rasponom od 3,9 do 4,5 milijardi eura", kazao je novi izvršni direktor Mario Greco. U 2012. očekuju rast premija u segmentu neživotnog osiguranja, dok bi se premije u segmentu životnog osiguranja trebale zadržati na razinama iz 2011.

LONDON - Euro je u petak dodatno oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima, zabilježivši novu najnižu razinu u dva mjeseca, pogođen slabim gospodarskim prognozama i neizvjesnosti u vezi dužničkih problema u Grčkoj i Španjolskoj. Euro je tako oslabio 0,4 posto prema dolaru, te se njime trgovalo po 1,2695 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,2691 dolar, novu najnižu razinu u posljednja dva mjeseca. Najnižu razinu u dva mjeseca jedinstvena europska valuta zabilježila je i prema švicarskom franku, skliznuvši na 1,2053 franaka. Oslabila je i prema jenu, za 0,6 posto, na 100,66 jena. I dolar je oslabio prema jenu, za 0,33 posto, te se njime trgovalo po 79,19 jena. "Radi se o prilično 'otrovnom' koktelu koji pritišće tečaj eura, a čine ga slabi gospodarski pokazatelji i obnovljeni strahovi u vezi eurozone, s Grčkom ponovno na dnevnom redu", kazao je Arne Lohmann Rasmussen, čelnik odjela valutne strategije u banci Danske. Zabrinutost u vezi širenja gospodarske krize iz prezaduženih gospodarstava s rubnog dijela eurozone na velika, središnja gospodarstva 17-članog bloka pritisnula je tečaj eura.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙